Nordisk råds filmpris 2021 til «Flukt»

Nordisk råds filmpris 2021 til «Flukt»

Den danske filmen FLUKT, en av årets mest kritikerroste og priste filmer, er tildelt Nordisk råds filmpris for 2021.

Nordisk råds filmpris 2021 går til den danske filmen Flukt og regissør og manusforfatter Jonas Poher Rasmussen, manusforfatter «Amin» og produsentene Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie og Signe Byrge Sørensen.

Prisen ble delt ut i kveld, 2.november, under Nordisk råds høstsesjon i København.

Med kveldens pris får Flukt enda en anerkjennelse, etter at filmen i forrige uke ble nominert som Danmarks offisielle Oscar-kandidat og nominert til den ettertraktede IDA Documentary Award.

Flukt hadde norsk kinopremiere 22. oktober og mottok svært gode anmeldelser i norsk presse.

Her på rushprint.no skrev Gunnar Iversen entusiastisk at Flukt er «en viktig og gripende film som illustrerer hvordan det er å bli flyktning på en imponerende måte. Filmen viser både hvordan dokumentarfilmuttrykket kan utvides og fornyes, gjennom bruk av animasjon, og er samtidig en menneskelig livsreise som alle har godt av å se og lære om.».

Flukt  er skrevet av Jonas Poher Rasmussen og hovedrollen «Amin» (som i filmen er anonym). Filmen var tatt ut til Cannes 2020 og gikk videre til å vinne prestisjetunge priser ved flere internasjonale filmfestivaler, for eksempel Grand Jury Prize fra Sundance Filmfestival, Dragon Prize for Beste nordiske dokumentar i Gøteborg og den høythengende Cristal Prize for beste film på Annecy International Animated Film Festival i 2021.

Alle prisvinnerne: Jonas Poher Rasmussen (nederst til høyre), manusforfatter «Amin» (til venstre) og produsentene Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie og Signe Byrge Sørensen.

Nordisk råds filmpris kommer også med 300.000 DKK som skal deles mellom regissør, manusforfatter og produsent.

Juryen, som består av én representant fra hvert av de fem nordiske landene, sier følgende i sin begrunnelse:

«Det er sjelden de estetiske, politiske og menneskelige dimensjonene går opp i en så sublim kunstnerisk enhet som i Flukt. I den animerte dokumentarfilmen forteller instruktørens barndomsvenn, Amin, for første gang sin dramatiske historie som homoseksuell og som mindreårig flyktning fra Afghanistan, på et tidspunkt da han står overfor et stort vendepunkt i livet: Han skal gifte seg.

 Filmen setter en konkret, sjelerystende skjebne inn i tidens flyktningdebatt, og samtidig er det lett for publikum å sette seg inn i Amins allmenne, eksistensielle tvil, som filmen avdekker med fintfølende og innimellom humoristisk sans for detaljer og stemninger.

 Animasjonen løser på en briljant måte to praktiske utfordringer med anonymitet og mangel på bildemateriale. Den stilsikre utførelsen løfter samtidig fortellingen til en sanselig opplevelse, fra skildringen av lykkelig barndom i Afghanistan til den brutale flukten mot Europa. Amin ender opp i Danmark og prøver å finne trygghet og et hjem.

 Vi mener Flukt forteller en ytterst viktig, relevant og rørende historie om at alle mennesker, uansett etnisk herkomst, bakgrunn, alder og seksuell orientering, har rett til en lykkelig barndom og et trygt land å bo i. Filmen ble skapt før mange mennesker i Afghanistan ble nødt til å flykte fra borgerkrigen, og den har bare blitt mer relevant etter disse begivenhetene. Men regissøren unngår å bli selvmedlidende eller sentimental i måten historien blir fortalt på.

 På Sundance-festivalen vant filmen Grand Jury Prize i World Cinema Documentary-seksjonen, og på Annecy internasjonale animasjonsfestival ble den kåret til beste langfilm. Filmen antas å få stor internasjonal suksess det kommende året. Det mener vi i den nordiske filmjuryen er fullt fortjent. Vi er derfor enige om at vi vil tildele Flukt Nordisk råds filmpris 2021.»

Nordisk råds filmpris 2021 til «Flukt»

Nordisk råds filmpris 2021 til «Flukt»

Den danske filmen FLUKT, en av årets mest kritikerroste og priste filmer, er tildelt Nordisk råds filmpris for 2021.

Nordisk råds filmpris 2021 går til den danske filmen Flukt og regissør og manusforfatter Jonas Poher Rasmussen, manusforfatter «Amin» og produsentene Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie og Signe Byrge Sørensen.

Prisen ble delt ut i kveld, 2.november, under Nordisk råds høstsesjon i København.

Med kveldens pris får Flukt enda en anerkjennelse, etter at filmen i forrige uke ble nominert som Danmarks offisielle Oscar-kandidat og nominert til den ettertraktede IDA Documentary Award.

Flukt hadde norsk kinopremiere 22. oktober og mottok svært gode anmeldelser i norsk presse.

Her på rushprint.no skrev Gunnar Iversen entusiastisk at Flukt er «en viktig og gripende film som illustrerer hvordan det er å bli flyktning på en imponerende måte. Filmen viser både hvordan dokumentarfilmuttrykket kan utvides og fornyes, gjennom bruk av animasjon, og er samtidig en menneskelig livsreise som alle har godt av å se og lære om.».

Flukt  er skrevet av Jonas Poher Rasmussen og hovedrollen «Amin» (som i filmen er anonym). Filmen var tatt ut til Cannes 2020 og gikk videre til å vinne prestisjetunge priser ved flere internasjonale filmfestivaler, for eksempel Grand Jury Prize fra Sundance Filmfestival, Dragon Prize for Beste nordiske dokumentar i Gøteborg og den høythengende Cristal Prize for beste film på Annecy International Animated Film Festival i 2021.

Alle prisvinnerne: Jonas Poher Rasmussen (nederst til høyre), manusforfatter «Amin» (til venstre) og produsentene Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie og Signe Byrge Sørensen.

Nordisk råds filmpris kommer også med 300.000 DKK som skal deles mellom regissør, manusforfatter og produsent.

Juryen, som består av én representant fra hvert av de fem nordiske landene, sier følgende i sin begrunnelse:

«Det er sjelden de estetiske, politiske og menneskelige dimensjonene går opp i en så sublim kunstnerisk enhet som i Flukt. I den animerte dokumentarfilmen forteller instruktørens barndomsvenn, Amin, for første gang sin dramatiske historie som homoseksuell og som mindreårig flyktning fra Afghanistan, på et tidspunkt da han står overfor et stort vendepunkt i livet: Han skal gifte seg.

 Filmen setter en konkret, sjelerystende skjebne inn i tidens flyktningdebatt, og samtidig er det lett for publikum å sette seg inn i Amins allmenne, eksistensielle tvil, som filmen avdekker med fintfølende og innimellom humoristisk sans for detaljer og stemninger.

 Animasjonen løser på en briljant måte to praktiske utfordringer med anonymitet og mangel på bildemateriale. Den stilsikre utførelsen løfter samtidig fortellingen til en sanselig opplevelse, fra skildringen av lykkelig barndom i Afghanistan til den brutale flukten mot Europa. Amin ender opp i Danmark og prøver å finne trygghet og et hjem.

 Vi mener Flukt forteller en ytterst viktig, relevant og rørende historie om at alle mennesker, uansett etnisk herkomst, bakgrunn, alder og seksuell orientering, har rett til en lykkelig barndom og et trygt land å bo i. Filmen ble skapt før mange mennesker i Afghanistan ble nødt til å flykte fra borgerkrigen, og den har bare blitt mer relevant etter disse begivenhetene. Men regissøren unngår å bli selvmedlidende eller sentimental i måten historien blir fortalt på.

 På Sundance-festivalen vant filmen Grand Jury Prize i World Cinema Documentary-seksjonen, og på Annecy internasjonale animasjonsfestival ble den kåret til beste langfilm. Filmen antas å få stor internasjonal suksess det kommende året. Det mener vi i den nordiske filmjuryen er fullt fortjent. Vi er derfor enige om at vi vil tildele Flukt Nordisk råds filmpris 2021.»

MENY