To norske filmer til fantasy- og horrorfestivalen i Sitges

To norske filmer til fantasy- og horrorfestivalen i Sitges

Tommy Wirkolas «I onde dager» og Eskil Vogts «De uskyldige» er tatt ut til hovedkonkurransen på fantasy- og horrorfestivalen i Sitges.

Foto fra «De uskyldige»

Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya er ved siden av Fantastic Fest i USA verdens ledende festival for filmer innen fantasy- og horrorsjangeren, og finner sted i Sitges, i regionen Katalunya i Spania.

I 2017 ble Joachim Triers Thelma tildelt tre priser under den 50. utgaven av festivalen. Trier fikk juryens spesialpris og den såkalte Meliésprisen, i tillegg til at han delte manusprisen med Eskil Vogt. Denne gangen deltar altså Vogt med sin egen film, De uskyldige.

Også Tommy Wirkola har deltatt tidligere på festivalen, med bl.a Død Snø og Hansel & Gretel: Witch Hunters. Kanskje er det derfor hans deltakelse får like mye oppmerksomhet på festivalens webside som Gullpalmevinneren Titane. Wirkola skal også delta på Fantastic Fest som finner sted et par uker før.

Wirkolas kritikerroste I onde dager, med Aksel Hennie og Noomi Rapace i hovedrollene, ble sett av nær 20 000 her hjemme under åpningshelgen og har nå rundet 84 000. Den gode kjemien mellom Rapace og Hennie er en vesentlig årsak til filmens suksess. Da vi møtte den norske skuespilleren hadde han følgende å si om samarbeidet:

«Manuset Tommy sendte meg var en pageturner. Det var tarantinosk pingpong-dialog, med galskapen og lekenheten til Tommy. Absurde onelinere…Fra et skuespillerståsted er det en fantastisk oppgave. Jeg hadde bare ett spørsmål til Tommy etter å ha lest manus, og det var hvem som skulle spille Lisa. Da jeg hørte at det var Noomi, var saken klar. Vi hadde lett etter et felles prosjekt lenge.»

Produsenter er Kjetil Omberg og Jørgen Storm Rosenberg i selskapet 74 Entertainment.

Eskil Vogt fikk svært positiv publikums- og kritikerrespons i Cannes etter premieren på De uskyldige. Mye av responsen fra kritikerne handler om hvor original den norske filmen er. “Eskil Vogt constructs a whole new playground in compelling drama,” skrev Fionnuala Halligan i Screen Daily. Varietys kritiker Jessica Kiang var også imponert over barneskuespillerne og atmosfæren i filmen. “This superior chiller is both a satisfying genre exercise and a minute observation of the process by which young children acquire morality; its most striking aspect may just be the empathy Vogt displays for his 7- to 11-year-old stars, and the extraordinary juvenile performances that empathy brings out.

Rakel Lenora Fløttum og Alva Brynsmo Ramstad spiller søstrene Ida og Anna som sammen med Ben (Sam Ashraf) og Aisha (Mina Yasmin Bremseth Asheim) oppdager ukjente og mørke krefter. Ellen Dorrit Petersen spiller søstrenes mor. I tillegg får vi se Morten Svartveit, Lisa Tønne og samfunnsdebattant og journalist Kadra Yusuf debuterer som skuespiller i filmen. De uskyldige er produsert av Mer Film ved Maria Ekerhovd. Den distribueres av Mer Film og fikk ordinær kinopremiere 27. august.

To norske filmer til fantasy- og horrorfestivalen i Sitges

To norske filmer til fantasy- og horrorfestivalen i Sitges

Tommy Wirkolas «I onde dager» og Eskil Vogts «De uskyldige» er tatt ut til hovedkonkurransen på fantasy- og horrorfestivalen i Sitges.

Foto fra «De uskyldige»

Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya er ved siden av Fantastic Fest i USA verdens ledende festival for filmer innen fantasy- og horrorsjangeren, og finner sted i Sitges, i regionen Katalunya i Spania.

I 2017 ble Joachim Triers Thelma tildelt tre priser under den 50. utgaven av festivalen. Trier fikk juryens spesialpris og den såkalte Meliésprisen, i tillegg til at han delte manusprisen med Eskil Vogt. Denne gangen deltar altså Vogt med sin egen film, De uskyldige.

Også Tommy Wirkola har deltatt tidligere på festivalen, med bl.a Død Snø og Hansel & Gretel: Witch Hunters. Kanskje er det derfor hans deltakelse får like mye oppmerksomhet på festivalens webside som Gullpalmevinneren Titane. Wirkola skal også delta på Fantastic Fest som finner sted et par uker før.

Wirkolas kritikerroste I onde dager, med Aksel Hennie og Noomi Rapace i hovedrollene, ble sett av nær 20 000 her hjemme under åpningshelgen og har nå rundet 84 000. Den gode kjemien mellom Rapace og Hennie er en vesentlig årsak til filmens suksess. Da vi møtte den norske skuespilleren hadde han følgende å si om samarbeidet:

«Manuset Tommy sendte meg var en pageturner. Det var tarantinosk pingpong-dialog, med galskapen og lekenheten til Tommy. Absurde onelinere…Fra et skuespillerståsted er det en fantastisk oppgave. Jeg hadde bare ett spørsmål til Tommy etter å ha lest manus, og det var hvem som skulle spille Lisa. Da jeg hørte at det var Noomi, var saken klar. Vi hadde lett etter et felles prosjekt lenge.»

Produsenter er Kjetil Omberg og Jørgen Storm Rosenberg i selskapet 74 Entertainment.

Eskil Vogt fikk svært positiv publikums- og kritikerrespons i Cannes etter premieren på De uskyldige. Mye av responsen fra kritikerne handler om hvor original den norske filmen er. “Eskil Vogt constructs a whole new playground in compelling drama,” skrev Fionnuala Halligan i Screen Daily. Varietys kritiker Jessica Kiang var også imponert over barneskuespillerne og atmosfæren i filmen. “This superior chiller is both a satisfying genre exercise and a minute observation of the process by which young children acquire morality; its most striking aspect may just be the empathy Vogt displays for his 7- to 11-year-old stars, and the extraordinary juvenile performances that empathy brings out.

Rakel Lenora Fløttum og Alva Brynsmo Ramstad spiller søstrene Ida og Anna som sammen med Ben (Sam Ashraf) og Aisha (Mina Yasmin Bremseth Asheim) oppdager ukjente og mørke krefter. Ellen Dorrit Petersen spiller søstrenes mor. I tillegg får vi se Morten Svartveit, Lisa Tønne og samfunnsdebattant og journalist Kadra Yusuf debuterer som skuespiller i filmen. De uskyldige er produsert av Mer Film ved Maria Ekerhovd. Den distribueres av Mer Film og fikk ordinær kinopremiere 27. august.

MENY