«Gunda» nominert til Nordisk råds filmpris 2021

«Gunda» nominert til Nordisk råds filmpris 2021

Norsk dokumentarfilm fortsetter suksessen fra Amanda-utdelingen: «Gunda» er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris 2021

Etter prisdrysset under Amandapris-utdelingen i helgen fortsetter norsk dokumentarfilm å markere sin sterke posisjon i ny norsk film: Denne gangen er det Gunda, som ble tildelt en Amanda for beste foto, som er valgt ut som norsk kandidat til Nordisk råds filmpris 2021.

Det er første gang siden 2002 at en norsk dokumentar er nominert til den prestisjetunge prisen. Victor Kossakovskys Gunda hadde verdenspremiere på Berlinalen i 2020, og slo umiddelbart an blant publikum og kritikere. «Gunda skildrer dyr som oppdager verden for første gang. Den gir også oss muligheten til å gjenoppdage vår felles verden», skrev Gunnar Iversen om den kritikerroste norske dokumentaren da den hadde premiere på norske kinoer.

Filmen ble solgt til mer enn 40 territorier og kortlistet til Oscar. Filmens produsent er Anita Rehoff Larsen i Sant & Usant. Filmens medfotograf er Egil Håskjold Larsen (les vårt intervju med ham her).

Juryens begrunnelse er som følger:

 “Gunda” er en av disse sjeldne dokumentarene som får deg til å se verden på en ny måte. Regissør Victor Kossakovsky bringer oss ut av menneskeperspektivet og inn i en dyreverden som følger en annen logikk og en langsommere rytme. Der møter vi Gunda, som lever på Grøstad gård i Vestfold sammen med grisungene sine, en idyllisk tilværelse der brutaliteten som alltid finnes i naturen, likevel kommer klart frem. En enbeint kylling og en stoisk flokk med kyr er de andre hovedpersonene i en film som er ydmyk overfor dyrene, men med krass politisk brodd. Egil Håskjold Larsens skarpe, poetiske bilder er med på å gjøre «Gunda» til en flott cinematisk opplevelse.»

Regissør Victor Kossakovsky og produsent Anita Rehoff Larsen

De øvrige nominerte:

Danmark: Flukt:  Av Jonas Poher Rasmussen (regi og manus), Amin (manus), Monica Hellström (produsent), Charlotte De La Gournerie  (animasjonsprodusent) og Signe Byrge Sørensen (produsent).  Norsk premiere: 8.oktober 2021

Finland: Ensilumi (Any Day Now):  Av Hamy Ramezan (regi og manus), Antti Rautava (manus), Jussi Rantamäki (produsent) og Emilia Haukka (produsent).

Island: Alma:  Av Kristín Jóhannesdóttir (regi og manus), Guðrún Edda Þórhannesdóttir (produsent), Friðrik Þór Friðriksson (produsent) og Egil Ødegård (produsent).  Norsk premiere: 22.oktober 

Sverige: Tigrar:  Av Ronnie Sandahl (regi og manus) og Piodor Gustafsson (produsent).

 Prisen offentliggjøres tirsdag 2. november 2021, under Nordisk råds sesjon i København


Om Nordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 18. gang. I fjor mottok norske Dag Johan Haugeruds Barn prisen. Tidligere har den gått til markante filmer som Dronningen i 2019, Kvinne på krigsstien (Woman at War) i 2018, Little Wing (2017), Louder than Bombs (2016), Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Norsk jury: Inger Merete Hobbelstad, Emilio Sanhueza og Anne Gjelsvik. Den nasjonale juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd (kulturministrene). Juryen velges blant fremstående personligheter som i sitt arbeid forholder seg analytisk og kritisk til film. Den nasjonale juryen utnevnes for en treårsperiode. Lederne for hver av de nasjonale juryene danner den nordiske juryen.

«Gunda» nominert til Nordisk råds filmpris 2021

«Gunda» nominert til Nordisk råds filmpris 2021

Norsk dokumentarfilm fortsetter suksessen fra Amanda-utdelingen: «Gunda» er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris 2021

Etter prisdrysset under Amandapris-utdelingen i helgen fortsetter norsk dokumentarfilm å markere sin sterke posisjon i ny norsk film: Denne gangen er det Gunda, som ble tildelt en Amanda for beste foto, som er valgt ut som norsk kandidat til Nordisk råds filmpris 2021.

Det er første gang siden 2002 at en norsk dokumentar er nominert til den prestisjetunge prisen. Victor Kossakovskys Gunda hadde verdenspremiere på Berlinalen i 2020, og slo umiddelbart an blant publikum og kritikere. «Gunda skildrer dyr som oppdager verden for første gang. Den gir også oss muligheten til å gjenoppdage vår felles verden», skrev Gunnar Iversen om den kritikerroste norske dokumentaren da den hadde premiere på norske kinoer.

Filmen ble solgt til mer enn 40 territorier og kortlistet til Oscar. Filmens produsent er Anita Rehoff Larsen i Sant & Usant. Filmens medfotograf er Egil Håskjold Larsen (les vårt intervju med ham her).

Juryens begrunnelse er som følger:

 “Gunda” er en av disse sjeldne dokumentarene som får deg til å se verden på en ny måte. Regissør Victor Kossakovsky bringer oss ut av menneskeperspektivet og inn i en dyreverden som følger en annen logikk og en langsommere rytme. Der møter vi Gunda, som lever på Grøstad gård i Vestfold sammen med grisungene sine, en idyllisk tilværelse der brutaliteten som alltid finnes i naturen, likevel kommer klart frem. En enbeint kylling og en stoisk flokk med kyr er de andre hovedpersonene i en film som er ydmyk overfor dyrene, men med krass politisk brodd. Egil Håskjold Larsens skarpe, poetiske bilder er med på å gjøre «Gunda» til en flott cinematisk opplevelse.»

Regissør Victor Kossakovsky og produsent Anita Rehoff Larsen

De øvrige nominerte:

Danmark: Flukt:  Av Jonas Poher Rasmussen (regi og manus), Amin (manus), Monica Hellström (produsent), Charlotte De La Gournerie  (animasjonsprodusent) og Signe Byrge Sørensen (produsent).  Norsk premiere: 8.oktober 2021

Finland: Ensilumi (Any Day Now):  Av Hamy Ramezan (regi og manus), Antti Rautava (manus), Jussi Rantamäki (produsent) og Emilia Haukka (produsent).

Island: Alma:  Av Kristín Jóhannesdóttir (regi og manus), Guðrún Edda Þórhannesdóttir (produsent), Friðrik Þór Friðriksson (produsent) og Egil Ødegård (produsent).  Norsk premiere: 22.oktober 

Sverige: Tigrar:  Av Ronnie Sandahl (regi og manus) og Piodor Gustafsson (produsent).

 Prisen offentliggjøres tirsdag 2. november 2021, under Nordisk råds sesjon i København


Om Nordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 18. gang. I fjor mottok norske Dag Johan Haugeruds Barn prisen. Tidligere har den gått til markante filmer som Dronningen i 2019, Kvinne på krigsstien (Woman at War) i 2018, Little Wing (2017), Louder than Bombs (2016), Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Norsk jury: Inger Merete Hobbelstad, Emilio Sanhueza og Anne Gjelsvik. Den nasjonale juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd (kulturministrene). Juryen velges blant fremstående personligheter som i sitt arbeid forholder seg analytisk og kritisk til film. Den nasjonale juryen utnevnes for en treårsperiode. Lederne for hver av de nasjonale juryene danner den nordiske juryen.

MENY