«På tide å snakke om filmene som egner seg like godt hjemme i sofakroken»

«På tide å snakke om filmene som egner seg like godt hjemme i sofakroken»

Den nye norske langfilmen «Første gang» slippes rett på strømmetjenesten Nettkino. – Vi snakker ofte om at «dette er en film som burde bli sett på kino», men nå er det på tide å snakke om filmer som egner seg like godt hjemme i sofakroken, sier Martin Svalastog i Nettkino.

Foto av Sjur Vatne Brean og Rebekka Andrine Kjølle (fotokred: Thor L Aarrestad)

Under pandemien har flere norske kinofilmer blitt sluppet på en strømmetjeneste, enten via kinoene før de ble stengt eller etter nedstengningen. Allerede i fjor våres vurderte en rekke norske produsenter strømming på Nettkino som en slags mellomløsning med tilskuddsordningene intakt, inkludert etterhåndsstøtten.

Men ikke mange norske langfilmprodusenter velger vekk kinoene som alternativ under mer normale omstendigheter, slik filmskaperne bak det nye norske kjærlighetsdramaet Første gang. 2. september får filmen premiere på strømmetjenesten Nettkino. Det er for tidlig å si om dette vil bli en klar tendens framover og noe som har smittet over fra vår frenetiske forbruk av film og serier på strømming under pandemien. Men det er nærliggende å tenke det.

– Vi snakker ofte om at «dette er en film som burde bli sett på kino», men nå er det på tide å snakke om filmer som egner seg like godt hjemme i sofakroken, mener Martin Svalastog i Nettkino som nå blir distribusjojnsplattformen for Første gang.

– Filmer man kan kose seg med, kanskje sammen med kjæresten, kanskje mens man deler en flaske vin. Dette er en sånn film.

Det er også nye tider, understreker han.

– Folk tenker nytt og det gir muligheter som vi ikke hadde før. Vi kan for eksempel pakke inn filmopplevelsen med en innledning fra regissøren, eller arrangere digitale Q&A med regissør eller skuespillere etter at en gruppe mennesker har sett filmen samtidig.

Første gang kunne ha fått et publikum på kino. Men Svalastog mener de når ut til særlig de unge ved å anvende Nettkino.

– Vi tror at dette er en film som kan gjøre det godt på denne måten. Det er en film som kan funke for alle aldre, men primærmålgruppe er ungdom. De er vant til å oppleve hverdagen gjennom skjerm, de er alltid pålogga og vil ikke gå glipp av noe. De er mer opptatt av gode historier enn super teknisk kvalitet på underholdningen, de ser gjerne timevis med videoer på en tretommers skjerm. Dette er en målgruppe som gjerne ser film sammen, oftere hjemme enn på kino. En annen målgruppe som er viktige for denne filmen er de litt eldre som har tatt et kvantesprang når det kommer til teknisk kunnskap det siste året. De har blitt mer vant til å kjøpe og strømme filmer hjemme i stua. Normalt sett er de aktive brukere av kulturtilbud, men på grunn av nedstengingen har de blitt flinkere til å kjøpe og motta innhold digitalt. Dette er også en viktig målgruppe for Nettkino.

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvilke filmer som gjør det godt på Nettkino, mener han. Men ferske, norske filmer gjør det oftest best.

– Noen ganger er det litt mindre norske filmer med sterk lokal tilknytning som gjør at mange som kjenner seg igjen i personene og stedene ser filmene. Andre ganger er det de litt større norske filmene som selger best.

Lars Sørbø og Marianne Krogness spiller det eldste paret i filmen.

Mer om filmen

Første gang er Magnus Kjørrefjords regidebut. Han har jobbet med filmen i fem år, i samarbeid med den erfarne produsenten Odd Iversen, som har lang fartstid i NRK og en lang rekke TV-serier og spillefilmer bak seg.  Den mest kjente profilen på prosjektet er Sjur Vatne Brean fra tv-serien Rådebank og Marianne Krogness (les mer om handlingen i filmen til slutt i saken).

På laget har Kjørrefjord erfarne skuespillere som Sjur Vatne Brean, Marianne Krogness, Lars Sørbø, Eira K. Stuedahl og Rebekka Andrine Kjølle, som er kjente fjes for både den yngre og eldre delen av publikum.

I tre parallelle kjærlighetshistorier følger man et par på 60 år (Signe & Geir), et par på 30 år (Jens & Line) og et par på 16 år (Kristina & Philip). Jens og Line har vært sammen i elleve år, men ting er ikke som det skal mellom dem. De jobber hardt for å overbevise hverandre og omverdenen at alt er bra mellom dem, men sannheten er at forholdet deres har blitt en gammel vane. For første gang siden videregående skal de leve livet hver for seg. Signe og Geir møtes på jobb og blir umiddelbart tiltrukket av hverandre. Signe har vært gift i mange år, men plutselig blir hun singel og fri til å oppleve kjærligheten for første gang på over førti år, sammen med Geir. Kristina og Philip møtes en sommerdag i parken og opplever kjærligheten for første gang i livet. De opplever noen idylliske sommerkvelder, men blir påvirket av vennene sine til å tro at forholdet mangler noe. Først når det er for sent, innser de at de tok feil valg. For første gang opplever de kjærlighetssorg.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

«På tide å snakke om filmene som egner seg like godt hjemme i sofakroken»

«På tide å snakke om filmene som egner seg like godt hjemme i sofakroken»

Den nye norske langfilmen «Første gang» slippes rett på strømmetjenesten Nettkino. – Vi snakker ofte om at «dette er en film som burde bli sett på kino», men nå er det på tide å snakke om filmer som egner seg like godt hjemme i sofakroken, sier Martin Svalastog i Nettkino.

Foto av Sjur Vatne Brean og Rebekka Andrine Kjølle (fotokred: Thor L Aarrestad)

Under pandemien har flere norske kinofilmer blitt sluppet på en strømmetjeneste, enten via kinoene før de ble stengt eller etter nedstengningen. Allerede i fjor våres vurderte en rekke norske produsenter strømming på Nettkino som en slags mellomløsning med tilskuddsordningene intakt, inkludert etterhåndsstøtten.

Men ikke mange norske langfilmprodusenter velger vekk kinoene som alternativ under mer normale omstendigheter, slik filmskaperne bak det nye norske kjærlighetsdramaet Første gang. 2. september får filmen premiere på strømmetjenesten Nettkino. Det er for tidlig å si om dette vil bli en klar tendens framover og noe som har smittet over fra vår frenetiske forbruk av film og serier på strømming under pandemien. Men det er nærliggende å tenke det.

– Vi snakker ofte om at «dette er en film som burde bli sett på kino», men nå er det på tide å snakke om filmer som egner seg like godt hjemme i sofakroken, mener Martin Svalastog i Nettkino som nå blir distribusjojnsplattformen for Første gang.

– Filmer man kan kose seg med, kanskje sammen med kjæresten, kanskje mens man deler en flaske vin. Dette er en sånn film.

Det er også nye tider, understreker han.

– Folk tenker nytt og det gir muligheter som vi ikke hadde før. Vi kan for eksempel pakke inn filmopplevelsen med en innledning fra regissøren, eller arrangere digitale Q&A med regissør eller skuespillere etter at en gruppe mennesker har sett filmen samtidig.

Første gang kunne ha fått et publikum på kino. Men Svalastog mener de når ut til særlig de unge ved å anvende Nettkino.

– Vi tror at dette er en film som kan gjøre det godt på denne måten. Det er en film som kan funke for alle aldre, men primærmålgruppe er ungdom. De er vant til å oppleve hverdagen gjennom skjerm, de er alltid pålogga og vil ikke gå glipp av noe. De er mer opptatt av gode historier enn super teknisk kvalitet på underholdningen, de ser gjerne timevis med videoer på en tretommers skjerm. Dette er en målgruppe som gjerne ser film sammen, oftere hjemme enn på kino. En annen målgruppe som er viktige for denne filmen er de litt eldre som har tatt et kvantesprang når det kommer til teknisk kunnskap det siste året. De har blitt mer vant til å kjøpe og strømme filmer hjemme i stua. Normalt sett er de aktive brukere av kulturtilbud, men på grunn av nedstengingen har de blitt flinkere til å kjøpe og motta innhold digitalt. Dette er også en viktig målgruppe for Nettkino.

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvilke filmer som gjør det godt på Nettkino, mener han. Men ferske, norske filmer gjør det oftest best.

– Noen ganger er det litt mindre norske filmer med sterk lokal tilknytning som gjør at mange som kjenner seg igjen i personene og stedene ser filmene. Andre ganger er det de litt større norske filmene som selger best.

Lars Sørbø og Marianne Krogness spiller det eldste paret i filmen.

Mer om filmen

Første gang er Magnus Kjørrefjords regidebut. Han har jobbet med filmen i fem år, i samarbeid med den erfarne produsenten Odd Iversen, som har lang fartstid i NRK og en lang rekke TV-serier og spillefilmer bak seg.  Den mest kjente profilen på prosjektet er Sjur Vatne Brean fra tv-serien Rådebank og Marianne Krogness (les mer om handlingen i filmen til slutt i saken).

På laget har Kjørrefjord erfarne skuespillere som Sjur Vatne Brean, Marianne Krogness, Lars Sørbø, Eira K. Stuedahl og Rebekka Andrine Kjølle, som er kjente fjes for både den yngre og eldre delen av publikum.

I tre parallelle kjærlighetshistorier følger man et par på 60 år (Signe & Geir), et par på 30 år (Jens & Line) og et par på 16 år (Kristina & Philip). Jens og Line har vært sammen i elleve år, men ting er ikke som det skal mellom dem. De jobber hardt for å overbevise hverandre og omverdenen at alt er bra mellom dem, men sannheten er at forholdet deres har blitt en gammel vane. For første gang siden videregående skal de leve livet hver for seg. Signe og Geir møtes på jobb og blir umiddelbart tiltrukket av hverandre. Signe har vært gift i mange år, men plutselig blir hun singel og fri til å oppleve kjærligheten for første gang på over førti år, sammen med Geir. Kristina og Philip møtes en sommerdag i parken og opplever kjærligheten for første gang i livet. De opplever noen idylliske sommerkvelder, men blir påvirket av vennene sine til å tro at forholdet mangler noe. Først når det er for sent, innser de at de tok feil valg. For første gang opplever de kjærlighetssorg.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY