Norske filmklassikere relanseres

Norske filmklassikere relanseres

«Liten Ida» og «Gjest Baardsen» er filmene som slippes først av Nasjonalbiblioteket på DVD. Deretter følger en samling norske stumfilmer i Blu-ray-format, kultklassikeren «Klokker i måneskinn» og en samleboks med Vibeke Løkkebergs filmer.

Nå blir filmklassikerne Liten Ida og Gjest Baardsen tilgjengelige på DVD. Utover høsten kommer Nasjonalbiblioteket med flere utgivelser fra den norske filmarven, blant annet en boks med flere av Vibeke Løkkebergs filmer.

 – Dette er filmer som har vært savnet på DVD-markedet, og vi er svært glade for at vi nå kan gjøre dem tilgjengelige for publikum, sier direktør for kulturformidling og informasjon ved Nasjonalbiblioteket Eline Skaar Kleven. – I årene framover vil Nasjonalbiblioteket jevnlig komme med utgivelser fra den norske filmhistorien, forteller hun i en pressemelding.

Rett over sommeren kommer Stumme filmspor, en samling norske stumfilmer fra 1910-årene som utgis i Blu-ray-format. Deretter følger kultklassikeren Klokker i måneskinn fra 1964, regissert av Kåre Bergstrøm etter et manuskript av André Bjerke. I løpet av høsten vil også fem av Vibeke Løkkebergs filmer utgis i en samleboks. Alle filmene som utgis er nylig restaurert.

Enkelte av titlene utgis av Nasjonalbiblioteket i samarbeid med SF Studios, dette gjelder både Liten Ida og Gjest Baardsen. I tillegg vil Nasjonalbiblioteket ha selvstendige utgivelser. Alle titlene vil være tilgjengelige hos Platekompaniet og på Nasjonalbiblioteket.

Liten Ida

Laila Mikkelsen var en markant regissør i 1970- og 80-årenes Norge. Høydepunktet Liten Ida (1981) er hennes andre spillefilm. Hovedpersonen i Liten Ida er datter av en såkalt tyskertøs. Filmen følger hennes isolerte barneliv i et sønderrevet kystsamfunn i Nord-Norge mot slutten av andre verdenskrig. I et rolig tempo og med et særpreget lydbilde har Mikkelsen formet en utradisjonell krigsfilm fra et barns perspektiv.

Gjest Baardsen

Tancred Ibsen er den mest betydningsfulle og produktive filmskaperen fra den norske filmens gullalder i 1930-årene. Ibsen skrev og regisserte opptil flere filmer i året, mange av dem klassikere i dag. I Gjest Baardsen (1939) forteller Ibsen en energisk og forledende historie om den kjente mestertyven Baardsen, spilt av Alfred Maurstad. Baardsens jakt på frihet tegnes gjennom en aktiv bruk av landskap, miljø, forflytninger og kvikke replikker.

– Som bonusmateriale til denne utgivelsen har vi gått til samlingen og hentet fram en radioreportasje fra filminnspillingen og et bildegalleri med originale scenografitegninger, forteller Kleven. – Vi er også svært glade for å ha fått forfatter Rune Christiansen til å skrive et essay som følger med.

Liten Ida og Gjest Baardsen er i salg på DVD fra 21. juni.

Fotokrediteringer: Vibeke Løkkeberg: Foto: Morten Krogvold Liten Ida: Foto: Jørn Svendsen. For de øvrige bildene er fotografen ukjent.

Norske filmklassikere relanseres

Norske filmklassikere relanseres

«Liten Ida» og «Gjest Baardsen» er filmene som slippes først av Nasjonalbiblioteket på DVD. Deretter følger en samling norske stumfilmer i Blu-ray-format, kultklassikeren «Klokker i måneskinn» og en samleboks med Vibeke Løkkebergs filmer.

Nå blir filmklassikerne Liten Ida og Gjest Baardsen tilgjengelige på DVD. Utover høsten kommer Nasjonalbiblioteket med flere utgivelser fra den norske filmarven, blant annet en boks med flere av Vibeke Løkkebergs filmer.

 – Dette er filmer som har vært savnet på DVD-markedet, og vi er svært glade for at vi nå kan gjøre dem tilgjengelige for publikum, sier direktør for kulturformidling og informasjon ved Nasjonalbiblioteket Eline Skaar Kleven. – I årene framover vil Nasjonalbiblioteket jevnlig komme med utgivelser fra den norske filmhistorien, forteller hun i en pressemelding.

Rett over sommeren kommer Stumme filmspor, en samling norske stumfilmer fra 1910-årene som utgis i Blu-ray-format. Deretter følger kultklassikeren Klokker i måneskinn fra 1964, regissert av Kåre Bergstrøm etter et manuskript av André Bjerke. I løpet av høsten vil også fem av Vibeke Løkkebergs filmer utgis i en samleboks. Alle filmene som utgis er nylig restaurert.

Enkelte av titlene utgis av Nasjonalbiblioteket i samarbeid med SF Studios, dette gjelder både Liten Ida og Gjest Baardsen. I tillegg vil Nasjonalbiblioteket ha selvstendige utgivelser. Alle titlene vil være tilgjengelige hos Platekompaniet og på Nasjonalbiblioteket.

Liten Ida

Laila Mikkelsen var en markant regissør i 1970- og 80-årenes Norge. Høydepunktet Liten Ida (1981) er hennes andre spillefilm. Hovedpersonen i Liten Ida er datter av en såkalt tyskertøs. Filmen følger hennes isolerte barneliv i et sønderrevet kystsamfunn i Nord-Norge mot slutten av andre verdenskrig. I et rolig tempo og med et særpreget lydbilde har Mikkelsen formet en utradisjonell krigsfilm fra et barns perspektiv.

Gjest Baardsen

Tancred Ibsen er den mest betydningsfulle og produktive filmskaperen fra den norske filmens gullalder i 1930-årene. Ibsen skrev og regisserte opptil flere filmer i året, mange av dem klassikere i dag. I Gjest Baardsen (1939) forteller Ibsen en energisk og forledende historie om den kjente mestertyven Baardsen, spilt av Alfred Maurstad. Baardsens jakt på frihet tegnes gjennom en aktiv bruk av landskap, miljø, forflytninger og kvikke replikker.

– Som bonusmateriale til denne utgivelsen har vi gått til samlingen og hentet fram en radioreportasje fra filminnspillingen og et bildegalleri med originale scenografitegninger, forteller Kleven. – Vi er også svært glade for å ha fått forfatter Rune Christiansen til å skrive et essay som følger med.

Liten Ida og Gjest Baardsen er i salg på DVD fra 21. juni.

Fotokrediteringer: Vibeke Løkkeberg: Foto: Morten Krogvold Liten Ida: Foto: Jørn Svendsen. For de øvrige bildene er fotografen ukjent.

MENY