Deeyah Khan tildelt BAFTA-pris for dokumentar

Deeyah Khan tildelt BAFTA-pris for dokumentar

Deeyah Khan er tildelt BAFTA-pris for dokumentaren «America’s war on abortion» .

Deeyah Khan er tildelt BAFTA-pris for dokumentaren America’s war on abortion innen kategorien Current Affairs. Filmen skildrer hvordan kvinners rettigheter til abort gradvis er blitt undergravd i USA. Produsent er Fuuse Films.

Filmen var også nominert innen kategoriene Director:Factual. I nominasjons-heatet møtte hun skarp konkurranse fra Italy’s Frontline: A Doctor’s Diary (BBC Two), The Battle For Hong Kong (Channel Four) og The Cyprus Papers Undercover (Al Jazeera) (les mer om alle vinnerne her).

Det var under et opphold i USA, der hun skulle gjøre research og filme Muslim in Trump’s America, at ideen til en film om abortmotstanden også kom til henne, fortalte hun Rushprint i fjor. Khan filmet America’s War on Abortion og Muslim in Trump’s America – som begge er tilgjengelige på nrk.no – i løpet av et 22 måneders opphold i USA.

– Da jeg reiste til USA i 2018 skulle jeg opprinnelig bare filme Muslim in Trump’s America. Jeg var veldig interessert i hvordan Trumps retorikk påvirket livene til amerikanske muslimer. Under arbeidet leste jeg mange artikler om den ene amerikanske staten etter den andre som innførte nye abortrestriksjoner. Dette kan ikke skje, tenkte jeg. Det var heller ingen nasjonal eller internasjonal debatt om det. Det bare skjedde. Den ene staten etter den andre kollapset når det kom til kvinners rettigheter. Da bestemte jeg meg for å lage en film om det. Jeg har alltid har vært interessert i temaet om abort og hatt et ønske om å lage en film om det. Så ringte jeg  ITV (hovedfinansiør og første visningskanal) og forklarte dem at jeg filmer America’s War on Abortion når jeg ikke filmer Muslim in Trump’s America, og det var de veldig begeistret for.

Tidligere har hun gitt oss nære portretter av jihadister og nazister og vist hvordan de har flere likhetstrekk enn man skulle tro. Khan debuterte i 2012 med en dokumentar om æresdrap, Banaz. A Love Story. I 2018 kom dokumentaren om amerikanske høyreekstreme, White Right. Meeting the Enemy. Begge disse filmene fikk en Emmy-pris. I 2015 kom dokumentaren Jihad. A Story of the Others og året etter Islam’s Non-Believers (les våre intervjuer med Khan om flere av disse filmene her og her).

Deeyah Khan tildelt BAFTA-pris for dokumentar

Deeyah Khan tildelt BAFTA-pris for dokumentar

Deeyah Khan er tildelt BAFTA-pris for dokumentaren «America’s war on abortion» .

Deeyah Khan er tildelt BAFTA-pris for dokumentaren America’s war on abortion innen kategorien Current Affairs. Filmen skildrer hvordan kvinners rettigheter til abort gradvis er blitt undergravd i USA. Produsent er Fuuse Films.

Filmen var også nominert innen kategoriene Director:Factual. I nominasjons-heatet møtte hun skarp konkurranse fra Italy’s Frontline: A Doctor’s Diary (BBC Two), The Battle For Hong Kong (Channel Four) og The Cyprus Papers Undercover (Al Jazeera) (les mer om alle vinnerne her).

Det var under et opphold i USA, der hun skulle gjøre research og filme Muslim in Trump’s America, at ideen til en film om abortmotstanden også kom til henne, fortalte hun Rushprint i fjor. Khan filmet America’s War on Abortion og Muslim in Trump’s America – som begge er tilgjengelige på nrk.no – i løpet av et 22 måneders opphold i USA.

– Da jeg reiste til USA i 2018 skulle jeg opprinnelig bare filme Muslim in Trump’s America. Jeg var veldig interessert i hvordan Trumps retorikk påvirket livene til amerikanske muslimer. Under arbeidet leste jeg mange artikler om den ene amerikanske staten etter den andre som innførte nye abortrestriksjoner. Dette kan ikke skje, tenkte jeg. Det var heller ingen nasjonal eller internasjonal debatt om det. Det bare skjedde. Den ene staten etter den andre kollapset når det kom til kvinners rettigheter. Da bestemte jeg meg for å lage en film om det. Jeg har alltid har vært interessert i temaet om abort og hatt et ønske om å lage en film om det. Så ringte jeg  ITV (hovedfinansiør og første visningskanal) og forklarte dem at jeg filmer America’s War on Abortion når jeg ikke filmer Muslim in Trump’s America, og det var de veldig begeistret for.

Tidligere har hun gitt oss nære portretter av jihadister og nazister og vist hvordan de har flere likhetstrekk enn man skulle tro. Khan debuterte i 2012 med en dokumentar om æresdrap, Banaz. A Love Story. I 2018 kom dokumentaren om amerikanske høyreekstreme, White Right. Meeting the Enemy. Begge disse filmene fikk en Emmy-pris. I 2015 kom dokumentaren Jihad. A Story of the Others og året etter Islam’s Non-Believers (les våre intervjuer med Khan om flere av disse filmene her og her).

MENY