NRK vil innta lederrolle i bransjens grønne skifte

NRK vil innta lederrolle i bransjens grønne skifte

NRK ansetter rådgiver for grønn produksjon og tar i bruk internasjonal karbonkalkulator. Et generelt krav om bruk av kalkulatoren i NRKs interne og eksterne produksjoner kan komme allerede neste år.

Norsk TV-produksjon skal bli mer bærekraftig, heter det i en pressemelding fra NRK. «Norges første stilling som rådgiver for grønn medieproduksjon lyses nå ut. Samtidig introduseres en karbonkalkulator til tv-bransjen for å måle, spore og redusere karbonavtrykket.»

Alt i vår vil NRK ta i bruk den internasjonale karbonkalkulatoren som er utviklet i av den engelske bransjeorganisasjonen Albert i samarbeid med selskapet Fremantle.

Kalkulatoren gir informasjon om hvilket avtrykk de ulike aspektene av produksjonen gir, blant annet rundt opptakssteder, energiforbruk, reiser, mat, forbruksmateriale og søppel. Den totale summen gir da viktig informasjon og viser igjen hvor man må finne alternative løsninger. Kalkulatoren sertifiserer produksjonene etter en tre-stjerners skala.

Fremantle Norge vil også ta kalkulatoren i bruk i sine 2021-produksjoner, og Maskorama blir som en viktig pilotproduksjon sammen med NRK. Et generelt krav om bruk av karbonkalkulator i NRKs interne og eksterne produksjoner kan komme allerede neste år.

Klimaarbeidet i NRK vektlegges ytterligere gjennom opprettelsen av en faglig stilling for å styrke de ulike prosjektenes grønne tiltak.

– Vi er svært glade for at vi nå får på plass en rådgiver for grønn medieproduksjon. Vedkommende vil samarbeide med alle innholdsmiljøene i NRK, og være vår ekspert på praktisk gjennomføring av bærekraftig produksjon, sier Hilde Thoresen, leder Bærekraft og miljø i NRK.

– NRK inngikk i i 2019 et samarbeid med Albert, som gjennom de siste ti årene har samlet den engelske film-og tv bransjen i konkrete klimatiltak.  Vi har fått tilgang til deres erfaring og kompetanse, og vi er glade for at vi nå kan føre dette arbeidet videre inn i Norge og Norden.

Med Alberts kalkulator finnes det ingen unnskyldning, sier Petter Testmann-Koch, CEO i Freemantle Norge.

– Vi er 100% forpliktet til å bli karbonnøytrale i 2030, og da er vi også forpliktet til å benytte oss av leverandører og samarbeidspartnere som kan levere til denne standarden. Vi vet hvor viktig det er for våre kunder, kringkasterne, at vi har de nødvendige måleverktøyene tilgjengelig og et tydelig mål om å redusere våre utslipp og vårt karbonavtrykk når vi produserer tv.

NRKs dramasjef Ivar Køhn påpeker at en dramaproduksjon har omtrent samme karbonavtrykk for en time som en gjennomsnittlig nordmann har i løpet av et helt år.

– Det er helt klart at vi som bransje både kan og må gjøre en større innsats for at våre produksjoner blir bærekraftige.  Kravet om en grønn film- og tv produksjon vil bare øke fremover.

NRK vil innta lederrolle i bransjens grønne skifte

NRK vil innta lederrolle i bransjens grønne skifte

NRK ansetter rådgiver for grønn produksjon og tar i bruk internasjonal karbonkalkulator. Et generelt krav om bruk av kalkulatoren i NRKs interne og eksterne produksjoner kan komme allerede neste år.

Norsk TV-produksjon skal bli mer bærekraftig, heter det i en pressemelding fra NRK. «Norges første stilling som rådgiver for grønn medieproduksjon lyses nå ut. Samtidig introduseres en karbonkalkulator til tv-bransjen for å måle, spore og redusere karbonavtrykket.»

Alt i vår vil NRK ta i bruk den internasjonale karbonkalkulatoren som er utviklet i av den engelske bransjeorganisasjonen Albert i samarbeid med selskapet Fremantle.

Kalkulatoren gir informasjon om hvilket avtrykk de ulike aspektene av produksjonen gir, blant annet rundt opptakssteder, energiforbruk, reiser, mat, forbruksmateriale og søppel. Den totale summen gir da viktig informasjon og viser igjen hvor man må finne alternative løsninger. Kalkulatoren sertifiserer produksjonene etter en tre-stjerners skala.

Fremantle Norge vil også ta kalkulatoren i bruk i sine 2021-produksjoner, og Maskorama blir som en viktig pilotproduksjon sammen med NRK. Et generelt krav om bruk av karbonkalkulator i NRKs interne og eksterne produksjoner kan komme allerede neste år.

Klimaarbeidet i NRK vektlegges ytterligere gjennom opprettelsen av en faglig stilling for å styrke de ulike prosjektenes grønne tiltak.

– Vi er svært glade for at vi nå får på plass en rådgiver for grønn medieproduksjon. Vedkommende vil samarbeide med alle innholdsmiljøene i NRK, og være vår ekspert på praktisk gjennomføring av bærekraftig produksjon, sier Hilde Thoresen, leder Bærekraft og miljø i NRK.

– NRK inngikk i i 2019 et samarbeid med Albert, som gjennom de siste ti årene har samlet den engelske film-og tv bransjen i konkrete klimatiltak.  Vi har fått tilgang til deres erfaring og kompetanse, og vi er glade for at vi nå kan føre dette arbeidet videre inn i Norge og Norden.

Med Alberts kalkulator finnes det ingen unnskyldning, sier Petter Testmann-Koch, CEO i Freemantle Norge.

– Vi er 100% forpliktet til å bli karbonnøytrale i 2030, og da er vi også forpliktet til å benytte oss av leverandører og samarbeidspartnere som kan levere til denne standarden. Vi vet hvor viktig det er for våre kunder, kringkasterne, at vi har de nødvendige måleverktøyene tilgjengelig og et tydelig mål om å redusere våre utslipp og vårt karbonavtrykk når vi produserer tv.

NRKs dramasjef Ivar Køhn påpeker at en dramaproduksjon har omtrent samme karbonavtrykk for en time som en gjennomsnittlig nordmann har i løpet av et helt år.

– Det er helt klart at vi som bransje både kan og må gjøre en større innsats for at våre produksjoner blir bærekraftige.  Kravet om en grønn film- og tv produksjon vil bare øke fremover.

MENY