Deeyah Khan nominert til to BAFTA-priser

Deeyah Khan nominert til to BAFTA-priser

Deeyah Khans dokumentar «America’s war on abortion» er nominert til BAFTA-pris innen kategoriene Current Affairs og Director: Factual.

Deeyah Khan og Fuuse Films dokumentar America’s war on abortion er nominert til BAFTA-priser innen kategoriene Current Affairs og Director:Factual. I et nominasjons-heat som domineres av BBC (med hele 104 nominasjoner) møter hun skarp konkurranse (se alle de nominerte i de to kategoriene til slutt i saken).

Det var under et opphold i USA, der hun skulle gjøre research og filme Muslim in Trump’s America, at ideen til en film om abortmotstanden også kom til henne, fortalte hun Rushprint i fjor. Khan filmet America’s War on Abortion og Muslim in Trump’s America – som begge er tilgjengelige på nrk.no – i løpet av et 22 måneders opphold i USA.

– Da jeg reiste til USA i 2018 skulle jeg opprinnelig bare filme Muslim in Trump’s America. Jeg var veldig interessert i hvordan Trumps retorikk påvirket livene til amerikanske muslimer. Under arbeidet leste jeg mange artikler om den ene amerikanske staten etter den andre som innførte nye abortrestriksjoner. Dette kan ikke skje, tenkte jeg. Det var heller ingen nasjonal eller internasjonal debatt om det. Det bare skjedde. Den ene staten etter den andre kollapset når det kom til kvinners rettigheter. Da bestemte jeg meg for å lage en film om det. Jeg har alltid har vært interessert i temaet om abort og hatt et ønske om å lage en film om det. Så ringte jeg  ITV (hovedfinansiør og første visningskanal) og forklarte dem at jeg filmer America’s War on Abortion når jeg ikke filmer Muslim in Trump’s America, og det var de veldig begeistret for.

Tidligere har hun gitt oss nære portretter av jihadister og nazister og vist hvordan de har flere likhetstrekk enn man skulle tro. Khan debuterte i 2012 med en dokumentar om æresdrap, Banaz. A Love Story. I 2018 kom dokumentaren om amerikanske høyreekstreme, White Right. Meeting the Enemy. Begge disse filmene fikk en Emmy-pris. I 2015 kom dokumentaren Jihad. A Story of the Others og året etter Islam’s Non-Believers (les våre intervjuer med Khan om flere av disse filmene her og her).


De andre nominerte i de samme kategoriene:

CURRENT AFFAIRS
AMERICA’S WAR ON ABORTION (EXPOSURE) Deeyah Khan, Darin Prindle, Andrew Smith – Fuuse Films/ITV
ITALY’S FRONTLINE: A DOCTOR’S DIARY Sasha Joelle Achilli, Dan Edge, Ella Claire Newton, Paul van Dyck, Sarah Waldron – Mongoose Pictures/BBC Two
THE BATTLE FOR HONG KONG (DISPATCHES) Robin Barnwell, Gesbeen Mohammad, Guy Creasey, David Henshaw, Evan Williams – Hardcash Productions, Evan Williams Productions/Channel 4
THE CYPRUS PAPERS UNDERCOVER (AL JAZEERA INVESTIGATIONS) Phil Rees, Sarah Yeo, Leonidas Sofogiannis, James Kleinfeld, David Harrison, Jason Gwynne – Al Jazeera Media Network/Al Jazeera English

Director: Factual
Xavier Alford Locked in: Breaking the Silence (Storyville) – Marble Films/BBC Four
James Bluemel Once Upon a Time in Iraq – Keo Films/BBC Two
Teresa Griffiths Lee Miller – A Life on the Front Line – Erica Starling Productions & Ronachan Films/BBC Two
Deeyah Khan America’s War on Abortion (Exposure) – Fuuse Films/ITV

Deeyah Khan nominert til to BAFTA-priser

Deeyah Khan nominert til to BAFTA-priser

Deeyah Khans dokumentar «America’s war on abortion» er nominert til BAFTA-pris innen kategoriene Current Affairs og Director: Factual.

Deeyah Khan og Fuuse Films dokumentar America’s war on abortion er nominert til BAFTA-priser innen kategoriene Current Affairs og Director:Factual. I et nominasjons-heat som domineres av BBC (med hele 104 nominasjoner) møter hun skarp konkurranse (se alle de nominerte i de to kategoriene til slutt i saken).

Det var under et opphold i USA, der hun skulle gjøre research og filme Muslim in Trump’s America, at ideen til en film om abortmotstanden også kom til henne, fortalte hun Rushprint i fjor. Khan filmet America’s War on Abortion og Muslim in Trump’s America – som begge er tilgjengelige på nrk.no – i løpet av et 22 måneders opphold i USA.

– Da jeg reiste til USA i 2018 skulle jeg opprinnelig bare filme Muslim in Trump’s America. Jeg var veldig interessert i hvordan Trumps retorikk påvirket livene til amerikanske muslimer. Under arbeidet leste jeg mange artikler om den ene amerikanske staten etter den andre som innførte nye abortrestriksjoner. Dette kan ikke skje, tenkte jeg. Det var heller ingen nasjonal eller internasjonal debatt om det. Det bare skjedde. Den ene staten etter den andre kollapset når det kom til kvinners rettigheter. Da bestemte jeg meg for å lage en film om det. Jeg har alltid har vært interessert i temaet om abort og hatt et ønske om å lage en film om det. Så ringte jeg  ITV (hovedfinansiør og første visningskanal) og forklarte dem at jeg filmer America’s War on Abortion når jeg ikke filmer Muslim in Trump’s America, og det var de veldig begeistret for.

Tidligere har hun gitt oss nære portretter av jihadister og nazister og vist hvordan de har flere likhetstrekk enn man skulle tro. Khan debuterte i 2012 med en dokumentar om æresdrap, Banaz. A Love Story. I 2018 kom dokumentaren om amerikanske høyreekstreme, White Right. Meeting the Enemy. Begge disse filmene fikk en Emmy-pris. I 2015 kom dokumentaren Jihad. A Story of the Others og året etter Islam’s Non-Believers (les våre intervjuer med Khan om flere av disse filmene her og her).


De andre nominerte i de samme kategoriene:

CURRENT AFFAIRS
AMERICA’S WAR ON ABORTION (EXPOSURE) Deeyah Khan, Darin Prindle, Andrew Smith – Fuuse Films/ITV
ITALY’S FRONTLINE: A DOCTOR’S DIARY Sasha Joelle Achilli, Dan Edge, Ella Claire Newton, Paul van Dyck, Sarah Waldron – Mongoose Pictures/BBC Two
THE BATTLE FOR HONG KONG (DISPATCHES) Robin Barnwell, Gesbeen Mohammad, Guy Creasey, David Henshaw, Evan Williams – Hardcash Productions, Evan Williams Productions/Channel 4
THE CYPRUS PAPERS UNDERCOVER (AL JAZEERA INVESTIGATIONS) Phil Rees, Sarah Yeo, Leonidas Sofogiannis, James Kleinfeld, David Harrison, Jason Gwynne – Al Jazeera Media Network/Al Jazeera English

Director: Factual
Xavier Alford Locked in: Breaking the Silence (Storyville) – Marble Films/BBC Four
James Bluemel Once Upon a Time in Iraq – Keo Films/BBC Two
Teresa Griffiths Lee Miller – A Life on the Front Line – Erica Starling Productions & Ronachan Films/BBC Two
Deeyah Khan America’s War on Abortion (Exposure) – Fuuse Films/ITV

MENY