Slamdance-pris til Fredrik Hanas «Kodenavn: Nagasaki»

Slamdance-pris til Fredrik Hanas «Kodenavn: Nagasaki»

Fredrik Hanas «Kodenavn: Nagasaki» er tildelt en av de gjeveste prisene under Slamdance-festivalen: Grand Jury Prize for beste langdokumentar. Få en forsmak på Gunnar Iversens omtale av filmen.

Det er den profilerte amerikanske indie-festivalen som melder om tildelingen.

Kodenavn: Nagasaki forteller om Marius og Fredrik, to unge menn som fant hverandre gjennom filmskaping. De bestemmer seg for å forene krefter om et spesielt utfordrende prosjekt: å finne Marius sin japanske mor som han har mistet kontakten med.

«Marius var bare et barn da hans mor forlot ham og reiste tilbake til Japan hvor hun kom fra. Nå, etter 25 år i uvisse, bestemmer han seg for å forsøke finne ut hva som skjedde med henne. Gjennom dette håper han at et stort hull i livet kan helbredes. Med på reisen er hans kreative samarbeidspartner og beste venn, Fredrik, som deler Marius sin entusiasme for filmskapning. Det er denne lidenskapen som i Kodenavn: Nagasaki blir rammeverket for søket etter moren som forsvant.»

I sin gjennomgang av de norske dokumentarfilmene som deltar på HUMAN filmfestival (publiseres på mandag) fremhever Gunnar Iversen filmen som «et sjeldent norsk eksempel på det som siden midten av 1990-årene gjerne har blitt kalt performativ dokumentar. Her iscenesettes historien i et maskespill som indirekte tematiserer og spiller ut identiteter og personligheter…»

«Det mest interessante er måten Fredrik Hana forteller historien om kompisen på. Kodenavn: Nagasaki er nærmest laget som en katalog av genrereferanser, der Marius det ene øyeblikket er samurai og det andre hardkokt detektiv i et film noir-drama. Han spiller ut alle de følelser og dilemmaer som preger hans forhold til moren, og dette intrikate rollespillet kommenterer også virkeligheten… Den starter som en skitten genrelek, men ender opp med en innovativ diskusjon om identiteter, og om etikk og moral, som er beundringsverdig.»

Kodenavn: Nagasaki er produsert av Gunhild Oddsen i GOfilm med Elin Sander fra Aldeles som co-produsent. Hovedfinansiør er Filmkraft Rogaland. Den er også støttet av Vestnorsk filmsenter og Norsk filminstitutt. Animasjonen er det Torjus Førre Erfjord som står for.

Slamdance-pris til Fredrik Hanas «Kodenavn: Nagasaki»

Slamdance-pris til Fredrik Hanas «Kodenavn: Nagasaki»

Fredrik Hanas «Kodenavn: Nagasaki» er tildelt en av de gjeveste prisene under Slamdance-festivalen: Grand Jury Prize for beste langdokumentar. Få en forsmak på Gunnar Iversens omtale av filmen.

Det er den profilerte amerikanske indie-festivalen som melder om tildelingen.

Kodenavn: Nagasaki forteller om Marius og Fredrik, to unge menn som fant hverandre gjennom filmskaping. De bestemmer seg for å forene krefter om et spesielt utfordrende prosjekt: å finne Marius sin japanske mor som han har mistet kontakten med.

«Marius var bare et barn da hans mor forlot ham og reiste tilbake til Japan hvor hun kom fra. Nå, etter 25 år i uvisse, bestemmer han seg for å forsøke finne ut hva som skjedde med henne. Gjennom dette håper han at et stort hull i livet kan helbredes. Med på reisen er hans kreative samarbeidspartner og beste venn, Fredrik, som deler Marius sin entusiasme for filmskapning. Det er denne lidenskapen som i Kodenavn: Nagasaki blir rammeverket for søket etter moren som forsvant.»

I sin gjennomgang av de norske dokumentarfilmene som deltar på HUMAN filmfestival (publiseres på mandag) fremhever Gunnar Iversen filmen som «et sjeldent norsk eksempel på det som siden midten av 1990-årene gjerne har blitt kalt performativ dokumentar. Her iscenesettes historien i et maskespill som indirekte tematiserer og spiller ut identiteter og personligheter…»

«Det mest interessante er måten Fredrik Hana forteller historien om kompisen på. Kodenavn: Nagasaki er nærmest laget som en katalog av genrereferanser, der Marius det ene øyeblikket er samurai og det andre hardkokt detektiv i et film noir-drama. Han spiller ut alle de følelser og dilemmaer som preger hans forhold til moren, og dette intrikate rollespillet kommenterer også virkeligheten… Den starter som en skitten genrelek, men ender opp med en innovativ diskusjon om identiteter, og om etikk og moral, som er beundringsverdig.»

Kodenavn: Nagasaki er produsert av Gunhild Oddsen i GOfilm med Elin Sander fra Aldeles som co-produsent. Hovedfinansiør er Filmkraft Rogaland. Den er også støttet av Vestnorsk filmsenter og Norsk filminstitutt. Animasjonen er det Torjus Førre Erfjord som står for.

MENY