Fire norske dokumentarer kvalifisert til Oscar-racet

Fire norske dokumentarer kvalifisert til Oscar-racet

Oscar-akademiet har innlemmet fire norske filmer blant de utvalgte dokumentarene som kan få konkurrere om en Oscar-nominasjon: Kunstneren og tyven, Gunda, iHuman og Selvportrett.

Tidligere i høst skrev vi om hvordan de norske dokumentarene Kunstneren og tyven og Gunda ikke kunne stille som norske kandidater til årets Oscarpriser fordi de ikke anses som norske nok av regelverket. Førstnevnte har engelsk dialog, sistnevnte for mange utenlandske fagarbeidere.

Alt håp var likevel ikke ute. Veien utenom en offisiell utnevnelse som sitt lands kandidat går gjennom å ha tilbakelagt minst syv dagers premiereløp på henholdsvis en kino i Los Angeles og New York. Eller så må filmen ha vunnet en pris på en filmfestival som kvalifiserer. Men i år har akademiet gjort endringer i regelverket på grunn av pandemien og nedstengningen av kinoene. Det er ikke lenger påkrevet å ha amerikansk kinopremiere.

Nå har både Benjamin Rees Kunstneren og tyven og Victor Kossakovskys Gunda nådd fram i denne seleksjonen, sammen med Tonje Hessen Scheis iHuman og Selvportrett av Katja Høgset, Espen Wallin og Margreth Olin. 

Det viser den nye dokumentarlisten fra Oscar-akademiet. 93 dokumentarer er lagt til akademiets «screening room» som er ment for medlemmene.

Det har ført til hva akademiet forventer blir et rekordartet utvalg som skal sloss om oppmerksomheten i de innledende rundene. Man regner med å runde 200 kvalifiserte filmer i januar, da enda en gruppe filmer vil bli lagt til. Det vil i så fall slå den gamle rekorden på 170 filmer fra 2017. Hvert medlem av akademiet er tildelt et visst antall filmer (opp mot 40 i inneværende år) som de må se. Kanskje vil også dette åpne for flere av de øvrige norske filmene, som My Favorite War og Blue Code of Silence (de norske produsentene bak den prisbelønte Radiograph of a family kunne nylig fortelle Rushprint at de vil prøve seg på Oscar 2022 siden det ble for kort tid i år til å promotere filmen ordentlig).

Vi skal ikke si noe om de norske filmenes sjanser. De er alle kritikerroste, noen mer enn andre, men konkurransen er knallhard. Du kan sjekke ut den foreløpige listen her.

Fire norske dokumentarer kvalifisert til Oscar-racet

Fire norske dokumentarer kvalifisert til Oscar-racet

Oscar-akademiet har innlemmet fire norske filmer blant de utvalgte dokumentarene som kan få konkurrere om en Oscar-nominasjon: Kunstneren og tyven, Gunda, iHuman og Selvportrett.

Tidligere i høst skrev vi om hvordan de norske dokumentarene Kunstneren og tyven og Gunda ikke kunne stille som norske kandidater til årets Oscarpriser fordi de ikke anses som norske nok av regelverket. Førstnevnte har engelsk dialog, sistnevnte for mange utenlandske fagarbeidere.

Alt håp var likevel ikke ute. Veien utenom en offisiell utnevnelse som sitt lands kandidat går gjennom å ha tilbakelagt minst syv dagers premiereløp på henholdsvis en kino i Los Angeles og New York. Eller så må filmen ha vunnet en pris på en filmfestival som kvalifiserer. Men i år har akademiet gjort endringer i regelverket på grunn av pandemien og nedstengningen av kinoene. Det er ikke lenger påkrevet å ha amerikansk kinopremiere.

Nå har både Benjamin Rees Kunstneren og tyven og Victor Kossakovskys Gunda nådd fram i denne seleksjonen, sammen med Tonje Hessen Scheis iHuman og Selvportrett av Katja Høgset, Espen Wallin og Margreth Olin. 

Det viser den nye dokumentarlisten fra Oscar-akademiet. 93 dokumentarer er lagt til akademiets «screening room» som er ment for medlemmene.

Det har ført til hva akademiet forventer blir et rekordartet utvalg som skal sloss om oppmerksomheten i de innledende rundene. Man regner med å runde 200 kvalifiserte filmer i januar, da enda en gruppe filmer vil bli lagt til. Det vil i så fall slå den gamle rekorden på 170 filmer fra 2017. Hvert medlem av akademiet er tildelt et visst antall filmer (opp mot 40 i inneværende år) som de må se. Kanskje vil også dette åpne for flere av de øvrige norske filmene, som My Favorite War og Blue Code of Silence (de norske produsentene bak den prisbelønte Radiograph of a family kunne nylig fortelle Rushprint at de vil prøve seg på Oscar 2022 siden det ble for kort tid i år til å promotere filmen ordentlig).

Vi skal ikke si noe om de norske filmenes sjanser. De er alle kritikerroste, noen mer enn andre, men konkurransen er knallhard. Du kan sjekke ut den foreløpige listen her.

MENY