Prisvinnerne fra Nordic Docs

Prisvinnerne fra Nordic Docs

Benjamin Ree, Ibrahim Mursal, Maren Klakegg, Magnus Gertten og Bente Vold Klausen er blant prisvinnerne fra årets utgave Nordic Docs. Bredo Greve ble tildelt æresprisen.

Nordic Docs ble arrangert fra 18 til 22 november i Fredrikstad, og avsluttet i helgen med prisutdeling. Her er vinnerne og de hederlige omtalene: 

Beste dokumentarfilm inntil 30 minutter

«En voksen kvinne forteller sin vonde historie om seksuelle overgrep fra sin far. Fortellingen er godt sammensatt med stemningsbilder, stillbilder og ikke minst 8mm-bilder fra barndommen. Det er en bragd å lage et så vondt, og samtidig så rørende, portrett på 20 minutter.» Prisen for Nordic Docs beste dokumentarfilm inntil 30 minutter 2020 gikk til  KJÆRE FAR regi Maren Klakegg.  Les vårt intervju med Klakegg

Pris for beste dokumentarfilm film mellom 30 og 60 minutter

«Her er en vellaget, vakker, grusom, farlig og rørende film om et helt usedvanlig menneske. Dramaturgien, tilstedeværelsen, visualiteten og det kulturelle nivået denne  filmen utspiller seg i gjør den ganske enkelt til stor filmkunst.» Prisen for Nordic Docs beste dokumentarfilm mellom 30 og 60 minutter 2020 gikk til: KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG regi Ibrahim Mursal.  Les vårt intervju med Mursal om filmen

Special Jury Award

«En usedvanlig sterk og gripende fortelling om to sårbare individer som finner sammen i en unik relasjon til hverandre. Filmen nærmest eksperimenterer med sine fortellerperspektiver og sys sammen til en veldig medrivende film.» Nordic Docs Special Jury Award 2020 gikk til: KUNSTNEREN OG TYVEN regi Benjamin Ree. Les vårt intervju med Ree om filmen

Pris for beste dokumentarfilm over 60 minutter 

«Et portrett av en usedvanlig kvinne med en usedvanlig dramatisk historie som samtidig blir et skremmende, men også interessant portrett av et diktatur i funksjon, og hvor viktig det er å ikke gi opp. Filmen er gripende og empatisk, men også informativ overfor sitt publikum. Den har overraskende vendinger og er helhetlig på et svært høyt profesjonelt nivå. Ekstra heder for fantastisk fin tittel!» Prisen for beste dokumentarfilm over 60 minutter gikk til: ONLY THE DEVIL LIVES WITHOUT HOPE regi Magnus Gertten.

Publikumsprisen på Nordic/Docs 2020

«Årets publikumspris går til en film som på et virkelig fint sett både dokumenterer ildsjeler og en viktig del av historien. Filmer er også laget av en ildsjel, vakkert gjort, med minimalt budsjett, men med betydelig entusiasme og øye for detaljer.» Nordic Docs Publikumspris 2020 går til Vi går for fred av Bente Vold Klausen.

FNF/Nordic Docs pris for beste foto i dokumentarfilm 2020

«Filmen vi har valgt stod  ut som en helt eksepsjonelt cinematisk dokumentar. Uten ord, med kameraet som den sentrale historiefortelleren, tas vi med inn i et intimt bekjentskap med en mor og hennes nyfødte barn, og følger en dramatisk historie skildret i lange observerende tagninger der livet med alle sine magiske øyeblikk uforstyrret spiller seg ut. Komposisjon, bruk av lys og kamerabevegelser er mesterlig utført. Fotografene viser en sjelden evne til å plassere kameraet på rett sted og komponere bilder med kraft og skjønnhet.» Prisen for beste foto i dokumentarfilm 2020 går til : Victor Kossakovsky og Egil Håskjold Larsen for foto på filmen Gunda

Nordic Docs pris for beste dokumentarfilm fra norske filmskoler

«Vinner filmen har både sjarme og er utført med imponerende visuell fantasi. Den er fortalt på et intelligent  og også underholdende vis, til tross for konfliktene i den bakomliggende historien.  Prisvinneren har utført arbeidet på et overbevisende filmatisk vis.» Vinneren av beste dokumentarfilm fra filmskoler 2020 er:  CUTTIN WELL, regi Oscar Wicken fra Westerdals / Høyskolen Kristiania. 

Nordic Docs Ærespris 2020

«Prismottakeren har gjennom sine ærlige og kompromissløse filmer påvirket og inspirert flere generasjoner av norske filmarbeidere. En rebell og anarkist som gikk fra filmklubber og modernisme på -60 tallet til samfunnsprotest og opprør på -70 tallet. Gjennom filmene sine og kritisk eksponering satte han alltid fingeren på svært aktuelle temaer i sin samtid og samfunnets brutale mekanisering, og filmene hans har ikke blitt mindre aktuelle med tiden – tvert i mot.» Nordic Docs Ærespris 2020 gikk til Bredo Greve.


Hederlige omtaler

Film under 30 minutter: «En film med fire kvinneportretter, fire utsatte mennesker som lever i nærkontakt med naturen. En sterk sanselig og vakker opplevelse.» BACKBONE av Eilif Bremer Landsend.

Film mellom 30 og 60 minutter: «Filmskaperen tar et oppgjør med sin oppførsel i fortiden, og konfronterer sine nærmeste i prosessen. En ganske vill framstilling som blir både rørende og gripende.» KJÆRE PAPPA av Jesper Kolstad Rødseth.

Film over 60 minutter (i alt tre filmer):

«Et tankevekkende film-essay om en kvinnelig manusforfatter som vil fortelle historien om en smågangster i Paris, og hans forhold til sin datter. Kanskje ikke en dokumentar, men et spennende audiovisuelt eksperiment.  LUCKY ONE av Mia Engberg.

«En hjertevarm film om to samiske jenter som vokser opp på et barnehjem i Russland. Filmen vokser seg langsomt inn i oss, og vi blir sterkt betatt av hovedkarakterene, og deres relasjoner til hverandre og omverdenen. En ydmyk årvåkenhet for detaljer skaper uforglemmelige øyeblikk.» MIN KJÆRE MOR av Paul Anders Simma.

«Et utsøkt stykke «slow cinema» fra en bondegård. Et imponerende tålmodighetsarbeide der det blir umulig å ikke bli emosjonelt involvert. Aldri har vi vært så nær grisens liv, fra vugge til grav.» GUNDA av Victor Kossakovsky.

Om juryene:

Nordic Docs Jury 2020: Juryen i 2020 har bestått av: Unni Straume (juryleder), Ellen Ugelstad og Kalle Løchen. Juryen for FNF og Nordic Docs pris for beste foto i dokumentarfilm har bestått av Styret i Foreningen norske filmfotografer (FNF). Nordic Docs Ærespris og pris for Beste dokumentarfilm fra filmskoler deles ut av Nordic Docs administrasjon. Publikumsprisen bestemmes av antall stemmer fra publikum.

Øverste foto av Sara Lockertsen / Treetop Tales

Prisvinnerne fra Nordic Docs

Prisvinnerne fra Nordic Docs

Benjamin Ree, Ibrahim Mursal, Maren Klakegg, Magnus Gertten og Bente Vold Klausen er blant prisvinnerne fra årets utgave Nordic Docs. Bredo Greve ble tildelt æresprisen.

Nordic Docs ble arrangert fra 18 til 22 november i Fredrikstad, og avsluttet i helgen med prisutdeling. Her er vinnerne og de hederlige omtalene: 

Beste dokumentarfilm inntil 30 minutter

«En voksen kvinne forteller sin vonde historie om seksuelle overgrep fra sin far. Fortellingen er godt sammensatt med stemningsbilder, stillbilder og ikke minst 8mm-bilder fra barndommen. Det er en bragd å lage et så vondt, og samtidig så rørende, portrett på 20 minutter.» Prisen for Nordic Docs beste dokumentarfilm inntil 30 minutter 2020 gikk til  KJÆRE FAR regi Maren Klakegg.  Les vårt intervju med Klakegg

Pris for beste dokumentarfilm film mellom 30 og 60 minutter

«Her er en vellaget, vakker, grusom, farlig og rørende film om et helt usedvanlig menneske. Dramaturgien, tilstedeværelsen, visualiteten og det kulturelle nivået denne  filmen utspiller seg i gjør den ganske enkelt til stor filmkunst.» Prisen for Nordic Docs beste dokumentarfilm mellom 30 og 60 minutter 2020 gikk til: KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG regi Ibrahim Mursal.  Les vårt intervju med Mursal om filmen

Special Jury Award

«En usedvanlig sterk og gripende fortelling om to sårbare individer som finner sammen i en unik relasjon til hverandre. Filmen nærmest eksperimenterer med sine fortellerperspektiver og sys sammen til en veldig medrivende film.» Nordic Docs Special Jury Award 2020 gikk til: KUNSTNEREN OG TYVEN regi Benjamin Ree. Les vårt intervju med Ree om filmen

Pris for beste dokumentarfilm over 60 minutter 

«Et portrett av en usedvanlig kvinne med en usedvanlig dramatisk historie som samtidig blir et skremmende, men også interessant portrett av et diktatur i funksjon, og hvor viktig det er å ikke gi opp. Filmen er gripende og empatisk, men også informativ overfor sitt publikum. Den har overraskende vendinger og er helhetlig på et svært høyt profesjonelt nivå. Ekstra heder for fantastisk fin tittel!» Prisen for beste dokumentarfilm over 60 minutter gikk til: ONLY THE DEVIL LIVES WITHOUT HOPE regi Magnus Gertten.

Publikumsprisen på Nordic/Docs 2020

«Årets publikumspris går til en film som på et virkelig fint sett både dokumenterer ildsjeler og en viktig del av historien. Filmer er også laget av en ildsjel, vakkert gjort, med minimalt budsjett, men med betydelig entusiasme og øye for detaljer.» Nordic Docs Publikumspris 2020 går til Vi går for fred av Bente Vold Klausen.

FNF/Nordic Docs pris for beste foto i dokumentarfilm 2020

«Filmen vi har valgt stod  ut som en helt eksepsjonelt cinematisk dokumentar. Uten ord, med kameraet som den sentrale historiefortelleren, tas vi med inn i et intimt bekjentskap med en mor og hennes nyfødte barn, og følger en dramatisk historie skildret i lange observerende tagninger der livet med alle sine magiske øyeblikk uforstyrret spiller seg ut. Komposisjon, bruk av lys og kamerabevegelser er mesterlig utført. Fotografene viser en sjelden evne til å plassere kameraet på rett sted og komponere bilder med kraft og skjønnhet.» Prisen for beste foto i dokumentarfilm 2020 går til : Victor Kossakovsky og Egil Håskjold Larsen for foto på filmen Gunda

Nordic Docs pris for beste dokumentarfilm fra norske filmskoler

«Vinner filmen har både sjarme og er utført med imponerende visuell fantasi. Den er fortalt på et intelligent  og også underholdende vis, til tross for konfliktene i den bakomliggende historien.  Prisvinneren har utført arbeidet på et overbevisende filmatisk vis.» Vinneren av beste dokumentarfilm fra filmskoler 2020 er:  CUTTIN WELL, regi Oscar Wicken fra Westerdals / Høyskolen Kristiania. 

Nordic Docs Ærespris 2020

«Prismottakeren har gjennom sine ærlige og kompromissløse filmer påvirket og inspirert flere generasjoner av norske filmarbeidere. En rebell og anarkist som gikk fra filmklubber og modernisme på -60 tallet til samfunnsprotest og opprør på -70 tallet. Gjennom filmene sine og kritisk eksponering satte han alltid fingeren på svært aktuelle temaer i sin samtid og samfunnets brutale mekanisering, og filmene hans har ikke blitt mindre aktuelle med tiden – tvert i mot.» Nordic Docs Ærespris 2020 gikk til Bredo Greve.


Hederlige omtaler

Film under 30 minutter: «En film med fire kvinneportretter, fire utsatte mennesker som lever i nærkontakt med naturen. En sterk sanselig og vakker opplevelse.» BACKBONE av Eilif Bremer Landsend.

Film mellom 30 og 60 minutter: «Filmskaperen tar et oppgjør med sin oppførsel i fortiden, og konfronterer sine nærmeste i prosessen. En ganske vill framstilling som blir både rørende og gripende.» KJÆRE PAPPA av Jesper Kolstad Rødseth.

Film over 60 minutter (i alt tre filmer):

«Et tankevekkende film-essay om en kvinnelig manusforfatter som vil fortelle historien om en smågangster i Paris, og hans forhold til sin datter. Kanskje ikke en dokumentar, men et spennende audiovisuelt eksperiment.  LUCKY ONE av Mia Engberg.

«En hjertevarm film om to samiske jenter som vokser opp på et barnehjem i Russland. Filmen vokser seg langsomt inn i oss, og vi blir sterkt betatt av hovedkarakterene, og deres relasjoner til hverandre og omverdenen. En ydmyk årvåkenhet for detaljer skaper uforglemmelige øyeblikk.» MIN KJÆRE MOR av Paul Anders Simma.

«Et utsøkt stykke «slow cinema» fra en bondegård. Et imponerende tålmodighetsarbeide der det blir umulig å ikke bli emosjonelt involvert. Aldri har vi vært så nær grisens liv, fra vugge til grav.» GUNDA av Victor Kossakovsky.

Om juryene:

Nordic Docs Jury 2020: Juryen i 2020 har bestått av: Unni Straume (juryleder), Ellen Ugelstad og Kalle Løchen. Juryen for FNF og Nordic Docs pris for beste foto i dokumentarfilm har bestått av Styret i Foreningen norske filmfotografer (FNF). Nordic Docs Ærespris og pris for Beste dokumentarfilm fra filmskoler deles ut av Nordic Docs administrasjon. Publikumsprisen bestemmes av antall stemmer fra publikum.

Øverste foto av Sara Lockertsen / Treetop Tales

MENY