«Do Not Split» fortsetter å høste priser

«Do Not Split» fortsetter å høste priser

Anders Hammers film om Hongkong-protestene, «Do not split», fortsetter å vinne priser, denne gangen på USAs største dokumentarfestival, DOC NYC.

Denne gangen ble filmen tildelt «Special Jury Recognition for Courage under Fire». Juryen skriver at de ikke kunne ignorere “the tremendous tenacity and courage it took to turn such perilous events into greater political narrative. We recognize the courage to capture the chaos as great events unfold in the individual and collective acts of resistance. We give this award for both the courage in production and the bravery of its final form and applaud the success of this endeavor.”

Da vi snakket med Anders Hammer i sommer hadde han nettopp blitt tildelt juryens spesialpris for samme filmen under American Film Institutes dokumentarfilmfestival, AFI Docs.

Do not split handler om Hongkong-protestene som brøt ut tidlig i fjor sommer da politikerne skulle behandle en lovendring som ville ha åpnet for å utlevere mistenkte i straffesaker til Kina. Demonstrantene fryktet at mange av deres demokratiske rettigheter ville forvitre og at Hongkong skulle bli sidestilt med andre byer i fastlands-Kina. Ganske snart ble protestene utvidet til det som betegnes som en grunnleggende kamp for demokratiet. I filmen får vi se kampen mellom tre hovedgrupper; de pro-demokratiske demonstrantene, pro-Kina-demonstrantene og politiet

Hammer dro til Hongkong i fjor sommer i juni da uroen startet, uten å være sikker på om han ville lage en dokumentar:

– Da jeg dro dit begynte jeg først med å orientere meg der. Jeg ville gjøre en dokumentar dersom jeg så at jeg hadde noe å bidra med. Tanken var å følge demonstrasjonene så tett som mulig. Jeg prøvde litt forskjellige måter å gjøre det på og endte til slutt opp med å filme demonstrantene, politiet og pro-Kina-demonstrantene så tett på som jeg klarte.

Nå er han i gang med en lengre filmversjon av de dramatiske hendelsene i Hongkongs gater, som i likhet med alt annet er preget av pandemien. Do Not Split er laget i samarbeid med det amerikanske filmselskapet Field of Vision. Filmen er også støttet av Fritt Ord og Viken Filmsenter.


Om Anders Hammer:

Hammer har tidligere blant annet regissert dokumentarserien Our Allies fra Irak og Syria for Field of Vision (som du kan se her). Han regisserte og produserte Escape from Syria: Rania’s Odyssey som ble publisert av den britiske avisen The Guardian (se den her). Filmen er sett av over ti millioner og delt av over 100.000 mennesker i sosiale medier. Den vant The Webby Awards 2018 i kategorien nyheter og politikk, samt ”One World Media Awards 2018”. Hammer er en av regissørene bak Exit Afghanistan som er publisert av Netflix, og har regissert sju dokumentarer for NRK Brennpunkt i tillegg til en rekke kortdokumentarer. Hammer er blant annet tildelt Fritt Ords Pris og Den store journalistprisen. Han har skrevet fire dokumentarbøker fra Afghanistan, en av dem i samarbeid med den danske forfatteren Carsten Jensen.


 

«Do Not Split» fortsetter å høste priser

«Do Not Split» fortsetter å høste priser

Anders Hammers film om Hongkong-protestene, «Do not split», fortsetter å vinne priser, denne gangen på USAs største dokumentarfestival, DOC NYC.

Denne gangen ble filmen tildelt «Special Jury Recognition for Courage under Fire». Juryen skriver at de ikke kunne ignorere “the tremendous tenacity and courage it took to turn such perilous events into greater political narrative. We recognize the courage to capture the chaos as great events unfold in the individual and collective acts of resistance. We give this award for both the courage in production and the bravery of its final form and applaud the success of this endeavor.”

Da vi snakket med Anders Hammer i sommer hadde han nettopp blitt tildelt juryens spesialpris for samme filmen under American Film Institutes dokumentarfilmfestival, AFI Docs.

Do not split handler om Hongkong-protestene som brøt ut tidlig i fjor sommer da politikerne skulle behandle en lovendring som ville ha åpnet for å utlevere mistenkte i straffesaker til Kina. Demonstrantene fryktet at mange av deres demokratiske rettigheter ville forvitre og at Hongkong skulle bli sidestilt med andre byer i fastlands-Kina. Ganske snart ble protestene utvidet til det som betegnes som en grunnleggende kamp for demokratiet. I filmen får vi se kampen mellom tre hovedgrupper; de pro-demokratiske demonstrantene, pro-Kina-demonstrantene og politiet

Hammer dro til Hongkong i fjor sommer i juni da uroen startet, uten å være sikker på om han ville lage en dokumentar:

– Da jeg dro dit begynte jeg først med å orientere meg der. Jeg ville gjøre en dokumentar dersom jeg så at jeg hadde noe å bidra med. Tanken var å følge demonstrasjonene så tett som mulig. Jeg prøvde litt forskjellige måter å gjøre det på og endte til slutt opp med å filme demonstrantene, politiet og pro-Kina-demonstrantene så tett på som jeg klarte.

Nå er han i gang med en lengre filmversjon av de dramatiske hendelsene i Hongkongs gater, som i likhet med alt annet er preget av pandemien. Do Not Split er laget i samarbeid med det amerikanske filmselskapet Field of Vision. Filmen er også støttet av Fritt Ord og Viken Filmsenter.


Om Anders Hammer:

Hammer har tidligere blant annet regissert dokumentarserien Our Allies fra Irak og Syria for Field of Vision (som du kan se her). Han regisserte og produserte Escape from Syria: Rania’s Odyssey som ble publisert av den britiske avisen The Guardian (se den her). Filmen er sett av over ti millioner og delt av over 100.000 mennesker i sosiale medier. Den vant The Webby Awards 2018 i kategorien nyheter og politikk, samt ”One World Media Awards 2018”. Hammer er en av regissørene bak Exit Afghanistan som er publisert av Netflix, og har regissert sju dokumentarer for NRK Brennpunkt i tillegg til en rekke kortdokumentarer. Hammer er blant annet tildelt Fritt Ords Pris og Den store journalistprisen. Han har skrevet fire dokumentarbøker fra Afghanistan, en av dem i samarbeid med den danske forfatteren Carsten Jensen.


 

MENY