Nordisk Råds filmpris til «Barn»

Nordisk Råds filmpris til «Barn»

Nordisk råds filmpris for 2020 er tildelt «Barn» av manusforfatter og regissør Dag Johan Haugerud og produsent Yngve Sæther.

Nordens mest profilerte filmpris gikk dermed til en kritikerrost film som fra før har sanket mange priser. Barn hadde sin internasjonale premiere under Venice Days i 2019, og har siden vunnet Dragon Award for beste nordiske film på Göteborg Filmfestival, filmkritikerprisen på Thessaloniki Filmfestival, hele ni Amanda-priser, fire Kanonpriser og den norske filmkritikerprisen.

Det var under kveldens Nordisk råds sesjon i Harpa i Reykjavik at prisvinneren ble offentliggjort. Prisen på 350.000 danske kroner deles mellom manusforfatter, regissør og produsent – for å understreke betydningen av samarbeidet mellom disse tre nøkkelfunksjonene.

– Nordisk Råds Filmpris er en av de prisene som henger høyest på filmhimmelen, sier regissør Dag Johan Haugerud og produsent Yngve Sæther i en felles uttalelse. – Vi er beæret og veldig glade, og vi takker juryen for de fine ordene. Barn er en film som forsøker å si noe om anstendighet og verdighet i et samfunn som er rammet av en krise, og som prøver å vise hvordan dette tar seg uttrykk i hverdagslivet. Ambisjonen var å lage en annerledes, rik og kompleks film, og det er derfor ekstra hyggelig når det forsøket blir verdsatt. Det gir inspirasjon og mot til å prøve å strekke oss enda lengre ved neste korsvei.

Juryens begrunnelse:

«En trettenåring dør etter en krangel med en medelev i skolegården. Dette er hendelsen som skaper et vell av nye tanker og dilemmaer hos de voksne som omgir dem, og som setter i gang handlingen i Dag Johan Haugeruds ambisiøse og ettertenksomme film Barn. Med empati og stort alvor går Haugerud inn i forholdet mellom barn og voksne, og stiller inngående spørsmål. Hvor godt kjenner egentlig foreldre og lærere barna de har ansvaret for? I hvilken grad er foreldre forpliktet til å tro på barna sine? I hvilken grad må de beskytte dem? Er det egentlig mulig alltid å handle til barnas beste? Og hvorfor er det verre når det skjer noe dramatisk med et barn enn med en voksen?

Haugerud skildrer komplekse og engasjerende personligheter og situasjoner i en bredt anlagt film som også blir en historie om det moderne Norge. Foreldrenes politiske ideologi siver inn i diskusjonene de har om barna og hvordan de skal ivaretas. Skolens rektor opplever at kravene fra systemet og byråkratiet slåss med hennes egne ønsker og impulser. Dette er kimen til noe av Barns mørke komikk, som bidrar til at filmen aldri blir tung å se på, selv om den handler om et tungt tema. Humoren skinner også gjennom i scenene der de voksne, med varierende hell, må døyve sin egen forfengelighet og aggressivitet for å opprettholde fred og fordragelighet. Noen oppdager sider i seg selv som de ikke er stolte av. Kanskje er de voksne også barn, innerst inne.

Dag Johan Haugerud er en distinkt filmskaper med et helt eget blikk på verden og et usedvanlig godt øre for dialog. Gjennom en årrekke har han opparbeidet varme tillitsforhold til flere av Norges fremste skuespillere, og i Barn bringer de det beste frem i hverandre. Dette er en rik film om det viktigste av alt.»

Om filmskaperne:

Dag Johan Haugerud har både skrevet manus og hatt regi på Barn. Han debuterte som regissør med kortfilmen 16 levende klisjeer i 1998. Hans gjennombrudd kom med langfilmen Som du ser meg (2012). Filmen vant i sin tid fire Amanda-priser og nominert til Nordisk råds filmpris 2013.

Yngve Sæther er en av Norges fremste produsenter med over 30 filmer og TV-serier bak seg. Han har flere ganger vært nominert til Nordisk råds filmpris med blant annet Joachim Triers internasjonalt anerkjente Oslo, 31. august i 2011.

Om Nordisk råds filmpris

Prisen skal gis til en film «som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.»

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 17. gang. I fjor mottok Dronningen, regissert av May el-Toukhy prisen. Tidligere har den gått til markante filmer som Kona fer í stríð (Woman at War) i 2018, Little Wing (2017) Louder than Bombs (2016), Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Juryen bestod i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Kristina Börjeson (Sverige), Hilmar Oddsson (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge)

Nordisk Råds filmpris til «Barn»

Nordisk Råds filmpris til «Barn»

Nordisk råds filmpris for 2020 er tildelt «Barn» av manusforfatter og regissør Dag Johan Haugerud og produsent Yngve Sæther.

Nordens mest profilerte filmpris gikk dermed til en kritikerrost film som fra før har sanket mange priser. Barn hadde sin internasjonale premiere under Venice Days i 2019, og har siden vunnet Dragon Award for beste nordiske film på Göteborg Filmfestival, filmkritikerprisen på Thessaloniki Filmfestival, hele ni Amanda-priser, fire Kanonpriser og den norske filmkritikerprisen.

Det var under kveldens Nordisk råds sesjon i Harpa i Reykjavik at prisvinneren ble offentliggjort. Prisen på 350.000 danske kroner deles mellom manusforfatter, regissør og produsent – for å understreke betydningen av samarbeidet mellom disse tre nøkkelfunksjonene.

– Nordisk Råds Filmpris er en av de prisene som henger høyest på filmhimmelen, sier regissør Dag Johan Haugerud og produsent Yngve Sæther i en felles uttalelse. – Vi er beæret og veldig glade, og vi takker juryen for de fine ordene. Barn er en film som forsøker å si noe om anstendighet og verdighet i et samfunn som er rammet av en krise, og som prøver å vise hvordan dette tar seg uttrykk i hverdagslivet. Ambisjonen var å lage en annerledes, rik og kompleks film, og det er derfor ekstra hyggelig når det forsøket blir verdsatt. Det gir inspirasjon og mot til å prøve å strekke oss enda lengre ved neste korsvei.

Juryens begrunnelse:

«En trettenåring dør etter en krangel med en medelev i skolegården. Dette er hendelsen som skaper et vell av nye tanker og dilemmaer hos de voksne som omgir dem, og som setter i gang handlingen i Dag Johan Haugeruds ambisiøse og ettertenksomme film Barn. Med empati og stort alvor går Haugerud inn i forholdet mellom barn og voksne, og stiller inngående spørsmål. Hvor godt kjenner egentlig foreldre og lærere barna de har ansvaret for? I hvilken grad er foreldre forpliktet til å tro på barna sine? I hvilken grad må de beskytte dem? Er det egentlig mulig alltid å handle til barnas beste? Og hvorfor er det verre når det skjer noe dramatisk med et barn enn med en voksen?

Haugerud skildrer komplekse og engasjerende personligheter og situasjoner i en bredt anlagt film som også blir en historie om det moderne Norge. Foreldrenes politiske ideologi siver inn i diskusjonene de har om barna og hvordan de skal ivaretas. Skolens rektor opplever at kravene fra systemet og byråkratiet slåss med hennes egne ønsker og impulser. Dette er kimen til noe av Barns mørke komikk, som bidrar til at filmen aldri blir tung å se på, selv om den handler om et tungt tema. Humoren skinner også gjennom i scenene der de voksne, med varierende hell, må døyve sin egen forfengelighet og aggressivitet for å opprettholde fred og fordragelighet. Noen oppdager sider i seg selv som de ikke er stolte av. Kanskje er de voksne også barn, innerst inne.

Dag Johan Haugerud er en distinkt filmskaper med et helt eget blikk på verden og et usedvanlig godt øre for dialog. Gjennom en årrekke har han opparbeidet varme tillitsforhold til flere av Norges fremste skuespillere, og i Barn bringer de det beste frem i hverandre. Dette er en rik film om det viktigste av alt.»

Om filmskaperne:

Dag Johan Haugerud har både skrevet manus og hatt regi på Barn. Han debuterte som regissør med kortfilmen 16 levende klisjeer i 1998. Hans gjennombrudd kom med langfilmen Som du ser meg (2012). Filmen vant i sin tid fire Amanda-priser og nominert til Nordisk råds filmpris 2013.

Yngve Sæther er en av Norges fremste produsenter med over 30 filmer og TV-serier bak seg. Han har flere ganger vært nominert til Nordisk råds filmpris med blant annet Joachim Triers internasjonalt anerkjente Oslo, 31. august i 2011.

Om Nordisk råds filmpris

Prisen skal gis til en film «som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.»

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 17. gang. I fjor mottok Dronningen, regissert av May el-Toukhy prisen. Tidligere har den gått til markante filmer som Kona fer í stríð (Woman at War) i 2018, Little Wing (2017) Louder than Bombs (2016), Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Juryen bestod i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Kristina Börjeson (Sverige), Hilmar Oddsson (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge)

MENY