To nordnorske kortfilmer vant priser på Rhode Island

To nordnorske kortfilmer vant priser på Rhode Island

Christina Landes «Ivo» og Marja Bål Nangos «Njuokčama» ble tildelt henholdsvis Grand Prize og regiprisen under Rhode Island International Film festival. For førstnevnte kvalifiserer det til å delta i den innledende konkurransen om en Oscarnominasjon.

Foto fra Ivo og Njuokčamat

Kortfilmen Ivo ble denne uken tildelt Grand Prize under amerikanske Rhode Island International Film festival. Det betyr at filmen dermed er kvalifisert til å delta i innspurten for en Oscarnominasjon. Regiprisen gikk til norsksamiske Marja Bål Nango og Ingir Ane Båls Njuokčama (Tungene) som tidligere i sommer ble tildelt prisen for beste internasjonale kortfilm under Palm Springs Internasjonale film festival.

Ivo handler om lærerinnen Iben (64), som lever alene i en liten bygd i Lofoten, sammen med hunden sin, Ivo. «I et forsøk på å hjelpe den litt vanskeligstilte eleven Markus tar hun han med på en tur med hunden sin. Det ser ut til å ha god effekt på Markus, og en dag får han leke med Ivo alene. Leken kommer ut av kontroll og i etterkant hevder bygda at gutten ble bitt og krever at Iben avliver hunden.»

Ivo er regissert av Christina Lande, som også har skrevet manus. Filmen er produsert av Mona Steffensen/Original Film i Tromsø og støttet av NFI og Nordnorsk filmsenter, og ble spilt inn på regissørens hjemsted Laukvik i Lofoten under ekstreme værforhold februar 2019. Lærerinnen Iben spilles av Guri Johnson og eleven Markus av Erlend Anton Fjelltun fra Leknes.

Da NFIs kortfilmkonsulent Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen ga prosjektet tilskudd begrunnet han det slik: «Gode hverdagsskildringer fra Norge er gull verd. Denne historien om en gammel lærerinne som presses til å avlive hunde sin fordi den ved et uhell biter en hund under lek, er rørende og poetisk. Den går rett inn i hjertet.»

Njuokčamat har den norsksamiske regiprofilen Marja Bål Nango knyttet seg til Mer film og Elisa Fernanda Pirir som produsent, mens søsteren Ingir Ane Bål står for manus, deler regi og medvirker i filmen.

«Under en snøstorm på tundraen blir en samisk kvinne voldtatt mens hun ser til reinflokken sin. Hennes søster som er langt unna, føler at noe er galt og begynner å lete etter henne. Fylt av både frykt og forvirring går kvinnene sammen i sin søken etter hevn,» heter det i omtalen av filmen.

Da NFIs kortfilmkonsulent tildelte Njuokčamat tilskudd i fjor, var begrunnelsen som følger:

«Dette er en sterkt visuell og utforskende filmfortelling som tar for seg en tabubelagt tematikk om overgrep mot kvinner i det samiske miljøet. Det er en symbolladet film, der ikke all handling forklares, men der den grusomme voldtekten og regissørens blikk og fragmenterte fortelling allikevel evner å skape en ladet stemning og en emosjonell historie med et stort tolkningsrom for publikum. Dette er et personlig prosjekt fra en regissør som viser et modig og sterkt engasjement for historien og tematikken, samtidig som hun basert på sine tidligere filmer står frem som et spennende og særegent regitalent.»

Njuokčamat  har mottatt tilskudd fra Nordnorsk filmsenter og Internasjonalt samisk filminstitutt, samt Storyline studios.

To nordnorske kortfilmer vant priser på Rhode Island

To nordnorske kortfilmer vant priser på Rhode Island

Christina Landes «Ivo» og Marja Bål Nangos «Njuokčama» ble tildelt henholdsvis Grand Prize og regiprisen under Rhode Island International Film festival. For førstnevnte kvalifiserer det til å delta i den innledende konkurransen om en Oscarnominasjon.

Foto fra Ivo og Njuokčamat

Kortfilmen Ivo ble denne uken tildelt Grand Prize under amerikanske Rhode Island International Film festival. Det betyr at filmen dermed er kvalifisert til å delta i innspurten for en Oscarnominasjon. Regiprisen gikk til norsksamiske Marja Bål Nango og Ingir Ane Båls Njuokčama (Tungene) som tidligere i sommer ble tildelt prisen for beste internasjonale kortfilm under Palm Springs Internasjonale film festival.

Ivo handler om lærerinnen Iben (64), som lever alene i en liten bygd i Lofoten, sammen med hunden sin, Ivo. «I et forsøk på å hjelpe den litt vanskeligstilte eleven Markus tar hun han med på en tur med hunden sin. Det ser ut til å ha god effekt på Markus, og en dag får han leke med Ivo alene. Leken kommer ut av kontroll og i etterkant hevder bygda at gutten ble bitt og krever at Iben avliver hunden.»

Ivo er regissert av Christina Lande, som også har skrevet manus. Filmen er produsert av Mona Steffensen/Original Film i Tromsø og støttet av NFI og Nordnorsk filmsenter, og ble spilt inn på regissørens hjemsted Laukvik i Lofoten under ekstreme værforhold februar 2019. Lærerinnen Iben spilles av Guri Johnson og eleven Markus av Erlend Anton Fjelltun fra Leknes.

Da NFIs kortfilmkonsulent Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen ga prosjektet tilskudd begrunnet han det slik: «Gode hverdagsskildringer fra Norge er gull verd. Denne historien om en gammel lærerinne som presses til å avlive hunde sin fordi den ved et uhell biter en hund under lek, er rørende og poetisk. Den går rett inn i hjertet.»

Njuokčamat har den norsksamiske regiprofilen Marja Bål Nango knyttet seg til Mer film og Elisa Fernanda Pirir som produsent, mens søsteren Ingir Ane Bål står for manus, deler regi og medvirker i filmen.

«Under en snøstorm på tundraen blir en samisk kvinne voldtatt mens hun ser til reinflokken sin. Hennes søster som er langt unna, føler at noe er galt og begynner å lete etter henne. Fylt av både frykt og forvirring går kvinnene sammen i sin søken etter hevn,» heter det i omtalen av filmen.

Da NFIs kortfilmkonsulent tildelte Njuokčamat tilskudd i fjor, var begrunnelsen som følger:

«Dette er en sterkt visuell og utforskende filmfortelling som tar for seg en tabubelagt tematikk om overgrep mot kvinner i det samiske miljøet. Det er en symbolladet film, der ikke all handling forklares, men der den grusomme voldtekten og regissørens blikk og fragmenterte fortelling allikevel evner å skape en ladet stemning og en emosjonell historie med et stort tolkningsrom for publikum. Dette er et personlig prosjekt fra en regissør som viser et modig og sterkt engasjement for historien og tematikken, samtidig som hun basert på sine tidligere filmer står frem som et spennende og særegent regitalent.»

Njuokčamat  har mottatt tilskudd fra Nordnorsk filmsenter og Internasjonalt samisk filminstitutt, samt Storyline studios.

MENY