«Tungene» tildelt pris ved Palm Springs film festival

«Tungene» tildelt pris ved Palm Springs film festival

Søstrene Marja Bål Nango og Ingir Ane Bål ble tildelt prisen for beste internasjonale kortfilm under Palm Springs Internasjonale film festival.

Juryen ved festivalen begrunnet tildelingen av prisen slik:

Crafted by two Sami sisters, who write, direct and act in the short film, The Tongues gives us an opportunity to learn about a part of Norwegian culture that’s perhaps not as widely known and denounces violence against women while empowering them. It’s a unique story but a universal issue, experienced through the tension built on powerful editing and cinematography.

Marja Bål Nango markerte seg sterkt med den selvreflekterende dokumentaren Halvt ditt og halvt datt? – om sin egen samtiske identitet og forsøket på å avgrense og definere denne. Hun gikk videre til Nordland kunst- og filmfagskole, i Kabelvåg i Lofoten, der hun lagde Før hun kom, etter han dro som en eksamensbesvarelse. I 2015 fikk Nango debutantprisen Skårungen under Tromsø filmfestival for Hilbes biigá, en kortfilm som skildrer ungdomsliv i Finnmark på en måte juryen berømmet som modig.

På Tungene (Njuokčamat) har hun knyttet seg til Mer film og Elisa Fernanda Pirir som produsent, mens søsteren Ingir Ane Bål står for manus, deler regi og medvirker i filmen.

«Under en snøstorm på tundraen blir en samisk kvinne voldtatt mens hun ser til reinflokken sin. Hennes søster som er langt unna, føler at noe er galt og begynner å lete etter henne. Fylt av både frykt og forvirring går kvinnene sammen i sin søken etter hevn,» heter det i omtalen av filmen.

Da NFIs kortfilmkonsulent tildelte Tungene tilskudd i fjor, var begrunnelsen som følger:

«Dette er en sterkt visuell og utforskende filmfortelling som tar for seg en tabubelagt tematikk om overgrep mot kvinner i det samiske miljøet. Det er en symbolladet film, der ikke all handling forklares, men der den grusomme voldtekten og regissørens blikk og fragmenterte fortelling allikevel evner å skape en ladet stemning og en emosjonell historie med et stort tolkningsrom for publikum. Dette er et personlig prosjekt fra en regissør som viser et modig og sterkt engasjement for historien og tematikken, samtidig som hun basert på sine tidligere filmer står frem som et spennende og særegent regitalent.»

Tungene har også mottatt tilskudd fra Nordnorsk filmsenter og Internasjonalt samisk filminstitutt, samt Storyline studios.

«Tungene» tildelt pris ved Palm Springs film festival

«Tungene» tildelt pris ved Palm Springs film festival

Søstrene Marja Bål Nango og Ingir Ane Bål ble tildelt prisen for beste internasjonale kortfilm under Palm Springs Internasjonale film festival.

Juryen ved festivalen begrunnet tildelingen av prisen slik:

Crafted by two Sami sisters, who write, direct and act in the short film, The Tongues gives us an opportunity to learn about a part of Norwegian culture that’s perhaps not as widely known and denounces violence against women while empowering them. It’s a unique story but a universal issue, experienced through the tension built on powerful editing and cinematography.

Marja Bål Nango markerte seg sterkt med den selvreflekterende dokumentaren Halvt ditt og halvt datt? – om sin egen samtiske identitet og forsøket på å avgrense og definere denne. Hun gikk videre til Nordland kunst- og filmfagskole, i Kabelvåg i Lofoten, der hun lagde Før hun kom, etter han dro som en eksamensbesvarelse. I 2015 fikk Nango debutantprisen Skårungen under Tromsø filmfestival for Hilbes biigá, en kortfilm som skildrer ungdomsliv i Finnmark på en måte juryen berømmet som modig.

På Tungene (Njuokčamat) har hun knyttet seg til Mer film og Elisa Fernanda Pirir som produsent, mens søsteren Ingir Ane Bål står for manus, deler regi og medvirker i filmen.

«Under en snøstorm på tundraen blir en samisk kvinne voldtatt mens hun ser til reinflokken sin. Hennes søster som er langt unna, føler at noe er galt og begynner å lete etter henne. Fylt av både frykt og forvirring går kvinnene sammen i sin søken etter hevn,» heter det i omtalen av filmen.

Da NFIs kortfilmkonsulent tildelte Tungene tilskudd i fjor, var begrunnelsen som følger:

«Dette er en sterkt visuell og utforskende filmfortelling som tar for seg en tabubelagt tematikk om overgrep mot kvinner i det samiske miljøet. Det er en symbolladet film, der ikke all handling forklares, men der den grusomme voldtekten og regissørens blikk og fragmenterte fortelling allikevel evner å skape en ladet stemning og en emosjonell historie med et stort tolkningsrom for publikum. Dette er et personlig prosjekt fra en regissør som viser et modig og sterkt engasjement for historien og tematikken, samtidig som hun basert på sine tidligere filmer står frem som et spennende og særegent regitalent.»

Tungene har også mottatt tilskudd fra Nordnorsk filmsenter og Internasjonalt samisk filminstitutt, samt Storyline studios.

MENY