Ole Giævers La elva leve ble i fjor vinner av Best Project Award under New Nordic Films i Haugesund. Denne uken fikk Giæver og produsent Mer Film ni millioner av Norsk filminstitutt til spillefilmen som skildrer konflikten rundt utbyggingen av Alta- og Kautokeino-vassdraget på 1970-tallet.
«La elva leve er en fiksjonsfilm basert på de virkelige hendelsene fra Altaaksjonen og kampen for samiske rettigheter på slutten av 70-tallet. Midt oppe i det historiske dramaet står Ester, som når det hele starter skjuler sin samiske identitet for å unngå å bli utsatt for rasisme. Når Ester etter hvert blir dratt med på demonstrasjonene begynner Esters personlige reise ut av skammen og hun er til slutt villig til å dø i kampen for samiske rettigheter. La elva leve er et emosjonelt og politisk drama med stor tidsaktuell slagkraft,» heter det i omtalen.
Selv omtaler Giæver Alta-aksjonen som en del av hans familiehistorie.
«Faren min satt i styret for Folkeaksjonen mot utbygging. Jeg bodde i Alta til jeg var fem år gammel. Selv er jeg for liten til å ha egne minner om aksjonen – jeg var to-tre år da det pågikk. Men klistremerkene, jakkemerkene og slagordene sirkulerte i hjemmet,» har han fortalt til Dagsavisen.
Filmkonsulent Anne B. Sørensen mener filmprosjektet aktualiserer Alta-aksjonen på ny:
«Med La Elva Leve vil Ole Giæver ta publikum helt tett på Alta-aksjonen via hovedkarakteren Esters unge øyne. Ved å følge hennes dramatiske reise fra skam og fornektelse til frihet og opposisjon, ønsker filmen å gi oss muligheten til å reflektere over våre egne verdier og opphav, og inspirere oss til å ta et standpunkt i stedet for å ikke bry oss. La Elva Leve vil dra publikum inn gjennom en utrolig spennende historie, aktualisere Alta-aksjonen på ny og sette den i relieff til noen av samtidens viktigste temaer: klimautfordringer, politikk og mangfold.»
Regissør Kristoffer Borgli og Oslo Pictures får 7.500.000 kroner i produksjonstilskudd til Sick of myself. Filmen handler Signe, som «lever ambisjonsløst, men da hennes samboer plutselig opplever massiv suksess som kunstner, går hun ubehagelig langt for å skape en mer interessant.»
Filmkonsulent Anne B. Sørensen mener Kristoffer Borgli med tidligere filmer som DRIB har vist at han «har både evnen til å skrive en interessant historie og fortelle den på en ny, visuell måte. Med produsentene Dyveke Graver og Andrea Ottmar, som representerer erfaring og talent, er dette et sterkt sammenkjørt team, som vet akkurat hvor de vil. Tema og stil har absolutt relevans, og byr på mange kommunikasjonsmuligheter til målgruppen. Sick of Myself er en unorsk norsk film mange vil kunne gjenkjenne deler av seg selv i – det vil tidvis være ubehagelig, men også morsomt. Prosjektet har momentum akkurat nå, og det bliver spennende å følge Kristoffer Borglis neste steg i hans film karriere.»
(Kilde: NFI, Dagsavisen)