Vestnorsk hyller Bergen, New York-jazz og tapte filmer

Vestnorsk hyller Bergen, New York-jazz og tapte filmer

På grunn av koronakrisen har Vestnorsk filmsenter framskyndet sin søknadsbehandling. Blant prosjektene finner vi en hommage til Bergen by, New Yorks jazzmiljø og en meditasjon over filmhistoriens tapte mesterverk.

Foto (Franz Blaha): Dokumentarfilmen Bergen «er en småfrekk og selvironisk hyllest til den bergenske sjelen.»

På bakgrunn av de uvanlige omstendighetene valgte Vestnorsk filmsenter å framskynde behandlingen av årets andre søknadsrunde. På et ekstraordinært styremøte 30. mars ble det tildelt produksjonstilskudd til to kort- og tre dokumentarfilmer samt en dokumentarserie. Videre ble det tildelt utviklingsstøtte til en animasjonsfilm for barn og to dokumentarprosjekter. Det ble også bevilget utviklingsstøtte til et spillefilmprosjekt og to fiksjonsserier – hvorav en serie for ungdom.

Dokumentarserien Tapte minner (6 # 60) er et interessant dypdykk ned i filmhistorien og de filmene som har gått tapt:

«Hvordan påvirker det oss at over halvparten av alle filmer laget før 1950 har forsvunnet? Har vi mistet mesterverk? Hva gjør dette med vår forståelse av kulturarven? «Tapte minner» er en dokumentarserie som også tar for seg hva som skjer når antatt forsvunnede filmer blir gjenoppdaget, inkludert mesterverk funnet her hjemme i Norge.»

Det er Ulvrik Skaftason Kraft som har manus og regi på serien, som ble tildelt 400 000. Hilde Nerland og Tindefilm er produsent.

Dokumentarfilmen BERGEN «er en småfrekk og selvironisk, men også poetisk og vakker hyllest til den bergenske sjelen, byen og folket,» heter det i omtalen. Det er Søsken ti evig tid-regissør Frode Fimland som har regi. Filmen skal lanseres på kino i jubileumsåret 2020, og baseres på et skattkammer av arkivfilm, anekdoter, personlige fortellinger og musikk fra et bredt spekter av bergensmusikere.

Manus er ved Elin Sander, Elisabeth Kleppe i samarbeid med Fimland. Produsenter er Sander og Kleppe for Aldeles film, som er tildelt 450 000 kroner.

Vigdis Nielsen, som oppnådde lokal suksess med Kampen om monstermastene, er underveis med en ny dokumentar – denne gangen med både lokalt og internasjonalt tilsnitt: Grete og den cubanske pianisten skildrer hvordan en ukjent middelaldrende kvinnelig logoped får spilt inn sitt debutalbum med jazzlegender i New York. «Et tilfeldig møte på Voss gir Grete (62) mulighet til å realisere barndomsdrømmen. Den verdenskjente pianisten Aruán Ortiz inviterer Grete til platestudio i New York og konserter i Havanna. En feelgood film om styrke og mot til å følge drømmen. Det er nå eller aldri.»

Manus og regi er ved Vigdis Nielsen, produsent er Anita Vedå i Smau Media som mottar 350 000 kroner i tilskudd.

To kortfilmer fikk 400 000 hver:

Jeg er her, med manus, regi og produksjon av Zahra Waldeck. «En eldre kvinne begir seg ut i skogen for å forsvinne, men havner i en uventet situasjon som hun ikke vet hvordan hun skal håndtere uten å såre andre og avsløre hvem hun er.»
Garden 3 – pionerver, med regi av Simeon Frohm, som har skrevet manus med Knut Andreas Knutsen og Kieran Kolle. «Naboer begynner ufrivillig å avlytte hverandre. Deres sosiale fellesskap blir utfordret i det deres radioer tar inn signaler fra ulike rom hos hverandre.»

Les mer om alle tildelingene

Vestnorsk hyller Bergen, New York-jazz og tapte filmer

Vestnorsk hyller Bergen, New York-jazz og tapte filmer

På grunn av koronakrisen har Vestnorsk filmsenter framskyndet sin søknadsbehandling. Blant prosjektene finner vi en hommage til Bergen by, New Yorks jazzmiljø og en meditasjon over filmhistoriens tapte mesterverk.

Foto (Franz Blaha): Dokumentarfilmen Bergen «er en småfrekk og selvironisk hyllest til den bergenske sjelen.»

På bakgrunn av de uvanlige omstendighetene valgte Vestnorsk filmsenter å framskynde behandlingen av årets andre søknadsrunde. På et ekstraordinært styremøte 30. mars ble det tildelt produksjonstilskudd til to kort- og tre dokumentarfilmer samt en dokumentarserie. Videre ble det tildelt utviklingsstøtte til en animasjonsfilm for barn og to dokumentarprosjekter. Det ble også bevilget utviklingsstøtte til et spillefilmprosjekt og to fiksjonsserier – hvorav en serie for ungdom.

Dokumentarserien Tapte minner (6 # 60) er et interessant dypdykk ned i filmhistorien og de filmene som har gått tapt:

«Hvordan påvirker det oss at over halvparten av alle filmer laget før 1950 har forsvunnet? Har vi mistet mesterverk? Hva gjør dette med vår forståelse av kulturarven? «Tapte minner» er en dokumentarserie som også tar for seg hva som skjer når antatt forsvunnede filmer blir gjenoppdaget, inkludert mesterverk funnet her hjemme i Norge.»

Det er Ulvrik Skaftason Kraft som har manus og regi på serien, som ble tildelt 400 000. Hilde Nerland og Tindefilm er produsent.

Dokumentarfilmen BERGEN «er en småfrekk og selvironisk, men også poetisk og vakker hyllest til den bergenske sjelen, byen og folket,» heter det i omtalen. Det er Søsken ti evig tid-regissør Frode Fimland som har regi. Filmen skal lanseres på kino i jubileumsåret 2020, og baseres på et skattkammer av arkivfilm, anekdoter, personlige fortellinger og musikk fra et bredt spekter av bergensmusikere.

Manus er ved Elin Sander, Elisabeth Kleppe i samarbeid med Fimland. Produsenter er Sander og Kleppe for Aldeles film, som er tildelt 450 000 kroner.

Vigdis Nielsen, som oppnådde lokal suksess med Kampen om monstermastene, er underveis med en ny dokumentar – denne gangen med både lokalt og internasjonalt tilsnitt: Grete og den cubanske pianisten skildrer hvordan en ukjent middelaldrende kvinnelig logoped får spilt inn sitt debutalbum med jazzlegender i New York. «Et tilfeldig møte på Voss gir Grete (62) mulighet til å realisere barndomsdrømmen. Den verdenskjente pianisten Aruán Ortiz inviterer Grete til platestudio i New York og konserter i Havanna. En feelgood film om styrke og mot til å følge drømmen. Det er nå eller aldri.»

Manus og regi er ved Vigdis Nielsen, produsent er Anita Vedå i Smau Media som mottar 350 000 kroner i tilskudd.

To kortfilmer fikk 400 000 hver:

Jeg er her, med manus, regi og produksjon av Zahra Waldeck. «En eldre kvinne begir seg ut i skogen for å forsvinne, men havner i en uventet situasjon som hun ikke vet hvordan hun skal håndtere uten å såre andre og avsløre hvem hun er.»
Garden 3 – pionerver, med regi av Simeon Frohm, som har skrevet manus med Knut Andreas Knutsen og Kieran Kolle. «Naboer begynner ufrivillig å avlytte hverandre. Deres sosiale fellesskap blir utfordret i det deres radioer tar inn signaler fra ulike rom hos hverandre.»

Les mer om alle tildelingene

MENY