Vekst i prosjekt-stipend til fem profilerte regissører

Vekst i prosjekt-stipend til fem profilerte regissører

Norsk filminstitutt har tildelt én million kroner i Vekst i prosjekt-stipend til fem regissører: Christian Lo, Maria Sødahl, Dag Johan Haugerud, Sara Johnsen og Jorunn Myklebust Syversen

VIP-stipendet skal gi etablerte regissører og serieskapere «mer tid til fordypning og forskning, og rom for eksperimentering med form og innhold, knyttet til et filmprosjekt regissøren ønsker å realisere,» heter det i pressemeldingen fra Norsk filminstitutt.

Denne runden er det fem regissører som får Vekst i prosjekt (VIP)-stipend på 200.000 kroner hver. Regissørene er alle godt etablerte og kjente navn:  Christian Lo, Maria Sødahl, Dag Johan Haugerud, Sara Johnsen og Jorunn Myklebust Syversen.

Hanne Myren, talentrådgiver i NFI, har valgt de fem blant 14 søknader.

– Det var en spesielt sterk søkerbunke i denne runden. Vi er glade for å kunne tilby stipend til noen av våre fremste filmskapere, som nå får mulighet til å jobbe i dybden med nye prosjekter og videreutvikle sine egne stemmer som regissører. Det blir spennende å følge disse prosjektene framover, sier Myren i pressemeldingen.

I 2019 delte NFI ut til sammen fire stipender på våren til regissørene Anniken Hoel og Thea Hvistendahl, mens Jørn Utkilen og Thomas Seeberg Torjussen fikk VIP-stipend i fjor høst. Det betyr at NFI i 2020 kan dele ut totalt åtte stipender. Norske filmskapere har derfor enda noen muligheter til å få VIP-stipend for inneværende år.
 
Mer om de utvalgte regissørene:

«Sara Johnsen skal bruke stipendet til å utvikle en historie som handler om Lizz. Hun er 50 år, og bor og lever i Norge i 2080. Hun og mannen driver en bedrift som benytter seg av teknologi for å gi andre mennesker nytelse. Det er en fortelling om biologi, surrogati og kjærlighet.» Johnsen har tidligere skrevet og regissert fire spillefilmer – Vinterkyss, Upperdog, Uskyld og Rosemari. Sammen med  Pål Sletaune var hun serieskaper for NRK-serien 22. juli, der hver episode ble sett av over en million mennesker.»

«Christian Lo skal bruke stipendet til å forberede en storslått vikingfilm for barn.» Lo har laget flere prisvinnende kortfilmer, og debuterte med spillefilmen Bestevenner i 2009, som vant en rekke priser, blant annet Sølvklumpen for beste barnefilm 2009 fra Norske Kinosjefers Forbund. I 2013 regisserte han De tøffeste gutta og i 2018 kom Los Bando, som hadde internasjonal premiere på Berlinalen. Los Bando har vært vist på en rekke festivaler og har vunnet et tjuetalls priser. Den ble også nominert til den prestisjefylte European Film Awards EFA Young Audience Award.

«Jorunn Myklebust Syversen skal bruke stipendet til å gjøre research og utvikle sin tredje spillefilm. Filmen bygger videre på hennes tidligere filmografi, og kan på denne måten sises å være tredje film i trilogien om et menneske som står i en vanskelig livssitusjon og ikke blir sett av omgivelsene.» Myklebust Syversen er utdannet fra Kunsthøgskolen i Bergen, Avd. Kunstakademiet (2005), og jobber som videokunstner, manusforfatter og regissør. I 2017 debuterte hun som spillefilmregissør med Hoggeren. I fjor kom spillefilmen Disco, som hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto og europeisk premiere i San Sebastian. Både Hoggeren og Disco er utviklet gjennom NFIs talentordning Nye Veier.

«Maria Sødahl skal bruke stipendet til å utvikle en ny spillefilm som handler om en kvinne på 20 år som legger ut på en «moderne dannelsesreise» i søken etter å finne sin egen identitet.»  Før den kritikerroste spillefilmdebuten Limbo i 2010, regisserte Sødahl en rekke prisbelønte kort- og novellefilmer. «Hennes filmer kretser gjerne rundt det moderne livet i nære relasjoner og hva som styrer våre livsvalg. Historier som avslører både hva vi frykter og hva vi drømmer om». Sødahls siste spillefilm Håp (2019), basert på hennes egen kreftsykdom, hadde verdenspremiere i Toronto og under årets Berlinale hvor den vant Europa Cinemas Label Award.

«Dag Johan Haugerud skal bruke VIP-stipendet til et utvidet researchprosjekt, som på sikt skal ende i et spillefilmmanus». Han startet filmkarrieren med å lage kortfilm, og vant Gullstolen for Utukt. Hans spillefilmdebut Som du ser meg (2012) vant Amanda for Beste film, beste manus, beste regi og beste kvinnelige hovedrolle. Han har også laget den korte langfilmen Det er meg du vil ha. I fjor kom hans andre (og tredje) spillefilm, Barn, som hadde verdenspremiere i Venezia. Den vant også Dragon Awards for beste nordiske film i Gøteborg. Hans aller nyeste film, Lyset fra sjokoladefabrikken, hadde premiere på filmfestivalen i Tromsø i januar.


Om VIP-stipend

«VIP-stipendet skal stimulere til en personlig fortellerevne, nyskaping og kunstnerisk vågemot, og de søkerne som velges ut må ha et klart mål for hva de vil med stipendet, og en god plan for hvordan de vil videreutvikle seg kunstnerisk i stipendperioden.

For å søke på dette stipendet må regissøren eller serieskaperen ha hatt regi på en langfilm med ordinær kinopremiere i Norge de siste 3 år, eller ha skapt en dramaserie vist på tv første gang i løpet av de siste 3 år.

VIP-stipendet er en del av Norsk filminstitutts satsing på sterke regi- og fortellerstemmer, og stipendet skal også bidra til å bedre kjønnsbalansen i norsk filmbransje.»


 

Vekst i prosjekt-stipend til fem profilerte regissører

Vekst i prosjekt-stipend til fem profilerte regissører

Norsk filminstitutt har tildelt én million kroner i Vekst i prosjekt-stipend til fem regissører: Christian Lo, Maria Sødahl, Dag Johan Haugerud, Sara Johnsen og Jorunn Myklebust Syversen

VIP-stipendet skal gi etablerte regissører og serieskapere «mer tid til fordypning og forskning, og rom for eksperimentering med form og innhold, knyttet til et filmprosjekt regissøren ønsker å realisere,» heter det i pressemeldingen fra Norsk filminstitutt.

Denne runden er det fem regissører som får Vekst i prosjekt (VIP)-stipend på 200.000 kroner hver. Regissørene er alle godt etablerte og kjente navn:  Christian Lo, Maria Sødahl, Dag Johan Haugerud, Sara Johnsen og Jorunn Myklebust Syversen.

Hanne Myren, talentrådgiver i NFI, har valgt de fem blant 14 søknader.

– Det var en spesielt sterk søkerbunke i denne runden. Vi er glade for å kunne tilby stipend til noen av våre fremste filmskapere, som nå får mulighet til å jobbe i dybden med nye prosjekter og videreutvikle sine egne stemmer som regissører. Det blir spennende å følge disse prosjektene framover, sier Myren i pressemeldingen.

I 2019 delte NFI ut til sammen fire stipender på våren til regissørene Anniken Hoel og Thea Hvistendahl, mens Jørn Utkilen og Thomas Seeberg Torjussen fikk VIP-stipend i fjor høst. Det betyr at NFI i 2020 kan dele ut totalt åtte stipender. Norske filmskapere har derfor enda noen muligheter til å få VIP-stipend for inneværende år.
 
Mer om de utvalgte regissørene:

«Sara Johnsen skal bruke stipendet til å utvikle en historie som handler om Lizz. Hun er 50 år, og bor og lever i Norge i 2080. Hun og mannen driver en bedrift som benytter seg av teknologi for å gi andre mennesker nytelse. Det er en fortelling om biologi, surrogati og kjærlighet.» Johnsen har tidligere skrevet og regissert fire spillefilmer – Vinterkyss, Upperdog, Uskyld og Rosemari. Sammen med  Pål Sletaune var hun serieskaper for NRK-serien 22. juli, der hver episode ble sett av over en million mennesker.»

«Christian Lo skal bruke stipendet til å forberede en storslått vikingfilm for barn.» Lo har laget flere prisvinnende kortfilmer, og debuterte med spillefilmen Bestevenner i 2009, som vant en rekke priser, blant annet Sølvklumpen for beste barnefilm 2009 fra Norske Kinosjefers Forbund. I 2013 regisserte han De tøffeste gutta og i 2018 kom Los Bando, som hadde internasjonal premiere på Berlinalen. Los Bando har vært vist på en rekke festivaler og har vunnet et tjuetalls priser. Den ble også nominert til den prestisjefylte European Film Awards EFA Young Audience Award.

«Jorunn Myklebust Syversen skal bruke stipendet til å gjøre research og utvikle sin tredje spillefilm. Filmen bygger videre på hennes tidligere filmografi, og kan på denne måten sises å være tredje film i trilogien om et menneske som står i en vanskelig livssitusjon og ikke blir sett av omgivelsene.» Myklebust Syversen er utdannet fra Kunsthøgskolen i Bergen, Avd. Kunstakademiet (2005), og jobber som videokunstner, manusforfatter og regissør. I 2017 debuterte hun som spillefilmregissør med Hoggeren. I fjor kom spillefilmen Disco, som hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto og europeisk premiere i San Sebastian. Både Hoggeren og Disco er utviklet gjennom NFIs talentordning Nye Veier.

«Maria Sødahl skal bruke stipendet til å utvikle en ny spillefilm som handler om en kvinne på 20 år som legger ut på en «moderne dannelsesreise» i søken etter å finne sin egen identitet.»  Før den kritikerroste spillefilmdebuten Limbo i 2010, regisserte Sødahl en rekke prisbelønte kort- og novellefilmer. «Hennes filmer kretser gjerne rundt det moderne livet i nære relasjoner og hva som styrer våre livsvalg. Historier som avslører både hva vi frykter og hva vi drømmer om». Sødahls siste spillefilm Håp (2019), basert på hennes egen kreftsykdom, hadde verdenspremiere i Toronto og under årets Berlinale hvor den vant Europa Cinemas Label Award.

«Dag Johan Haugerud skal bruke VIP-stipendet til et utvidet researchprosjekt, som på sikt skal ende i et spillefilmmanus». Han startet filmkarrieren med å lage kortfilm, og vant Gullstolen for Utukt. Hans spillefilmdebut Som du ser meg (2012) vant Amanda for Beste film, beste manus, beste regi og beste kvinnelige hovedrolle. Han har også laget den korte langfilmen Det er meg du vil ha. I fjor kom hans andre (og tredje) spillefilm, Barn, som hadde verdenspremiere i Venezia. Den vant også Dragon Awards for beste nordiske film i Gøteborg. Hans aller nyeste film, Lyset fra sjokoladefabrikken, hadde premiere på filmfestivalen i Tromsø i januar.


Om VIP-stipend

«VIP-stipendet skal stimulere til en personlig fortellerevne, nyskaping og kunstnerisk vågemot, og de søkerne som velges ut må ha et klart mål for hva de vil med stipendet, og en god plan for hvordan de vil videreutvikle seg kunstnerisk i stipendperioden.

For å søke på dette stipendet må regissøren eller serieskaperen ha hatt regi på en langfilm med ordinær kinopremiere i Norge de siste 3 år, eller ha skapt en dramaserie vist på tv første gang i løpet av de siste 3 år.

VIP-stipendet er en del av Norsk filminstitutts satsing på sterke regi- og fortellerstemmer, og stipendet skal også bidra til å bedre kjønnsbalansen i norsk filmbransje.»


 

MENY