Pris til «Kunstneren og tyven» i Sundance

Pris til «Kunstneren og tyven» i Sundance

Benjamin Rees ”Kunstneren og tyven” ble i natt tildelt pris på filmfestivalen i Sundance.

Foto: Karl-Bertil Nordland og Barbora Kysilkova – hovedpersonene i dokumentaren

Kunstneren og tyven representerer ikke bare første gang en norsk-regissert kinodokumentar er blitt invitert til Sundance, dette er første gangen en norsk film er blitt tildelt denne prisen: World Cinema Documentary Special Jury Award for Creative Storytelling.

Navnet på prisen forteller mye: det er filmens oppsiktsvekkende fortelling, og måten regissør Benjamin Ree og hans team har nøstet den sammen på, som både jury og kritikere har festet seg ved.

“Incredible. That’s the word that comes to mind with Benjamin Ree’s “The Painter and the Thief,” a stranger-than-fiction friendship story in which vérité techniques produce unbelievable results,» skrev Variety om filmen.

I Rees film møter «en maler tyven som stjal kunsten hennes – og ender opp med å male ham».

Det hele begynte med at to verdifulle malerier av kunstneren Barbora Kysilkova ble stjålet fra et galleri på Frogner i Oslo. Politiet finner fort tyvene etter noen få dager, men kunstverkene blir derimot ikke funnet. Barbora oppsøker rettssaken i håp om å finne ledetråder, men i stedet ender hun opp med å spørre tyven om hun kan male ham – og får ja.

Ree forteller har fortalt følgende om hvordan han fant historien om kunsteren og tyven:

«Etter jeg var ferdig med dokumentaren Magnus gjorde jeg research på nye prosjekter. Jeg var interessert i kunsttyverier – og kunsttyver – og da dukket plutselig denne saken om tyveriet fra Galleri Nobel i 2015. Da hadde det akkurat skjedd og jeg begynte da å filme interaksjonen mellom Barbora og Karl-Bertil fra fjerde gang de møttes. Det startet med å skulle være en kort dokumentar, men så skjedde det så mye med Barbora og Karl-Bertil som jeg ikke hadde en fjerneste anelse om at kom til å skje», forteller han.

Benjamin Ree er utdannet journalist, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, dokumentaren Magnus, hadde sin premiere under filmfestivalen i Tribeca, og ble solgt til mer enn 60 land.

Kunstneren og tyven ble vist sammen med elleve andre dokumentarfilmer i konkurranse-programmet World Cinema Documentary Competition, som er viet internasjonal dokumentar utenfor USA. Norsk produsent på filmen er Ingvil Giske i Medieoperatørene. Kunsteren og tyven er en co-produksjon med VGTV og får sin norske kinopremiere høsten 2020.

Pris til «Kunstneren og tyven» i Sundance

Pris til «Kunstneren og tyven» i Sundance

Benjamin Rees ”Kunstneren og tyven” ble i natt tildelt pris på filmfestivalen i Sundance.

Foto: Karl-Bertil Nordland og Barbora Kysilkova – hovedpersonene i dokumentaren

Kunstneren og tyven representerer ikke bare første gang en norsk-regissert kinodokumentar er blitt invitert til Sundance, dette er første gangen en norsk film er blitt tildelt denne prisen: World Cinema Documentary Special Jury Award for Creative Storytelling.

Navnet på prisen forteller mye: det er filmens oppsiktsvekkende fortelling, og måten regissør Benjamin Ree og hans team har nøstet den sammen på, som både jury og kritikere har festet seg ved.

“Incredible. That’s the word that comes to mind with Benjamin Ree’s “The Painter and the Thief,” a stranger-than-fiction friendship story in which vérité techniques produce unbelievable results,» skrev Variety om filmen.

I Rees film møter «en maler tyven som stjal kunsten hennes – og ender opp med å male ham».

Det hele begynte med at to verdifulle malerier av kunstneren Barbora Kysilkova ble stjålet fra et galleri på Frogner i Oslo. Politiet finner fort tyvene etter noen få dager, men kunstverkene blir derimot ikke funnet. Barbora oppsøker rettssaken i håp om å finne ledetråder, men i stedet ender hun opp med å spørre tyven om hun kan male ham – og får ja.

Ree forteller har fortalt følgende om hvordan han fant historien om kunsteren og tyven:

«Etter jeg var ferdig med dokumentaren Magnus gjorde jeg research på nye prosjekter. Jeg var interessert i kunsttyverier – og kunsttyver – og da dukket plutselig denne saken om tyveriet fra Galleri Nobel i 2015. Da hadde det akkurat skjedd og jeg begynte da å filme interaksjonen mellom Barbora og Karl-Bertil fra fjerde gang de møttes. Det startet med å skulle være en kort dokumentar, men så skjedde det så mye med Barbora og Karl-Bertil som jeg ikke hadde en fjerneste anelse om at kom til å skje», forteller han.

Benjamin Ree er utdannet journalist, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, dokumentaren Magnus, hadde sin premiere under filmfestivalen i Tribeca, og ble solgt til mer enn 60 land.

Kunstneren og tyven ble vist sammen med elleve andre dokumentarfilmer i konkurranse-programmet World Cinema Documentary Competition, som er viet internasjonal dokumentar utenfor USA. Norsk produsent på filmen er Ingvil Giske i Medieoperatørene. Kunsteren og tyven er en co-produksjon med VGTV og får sin norske kinopremiere høsten 2020.

MENY