«Barn» tildelt  Dragon Award i Gøteborg

«Barn» tildelt Dragon Award i Gøteborg

Dag Johan Haugerud ble i kveld tildelt verdens største filmpris: Dragon Award for beste nordiske film, verd én million kroner. Henriette Steenstrup mottok skuespillerprisen for samme film, mens Marius M. Gulbrandsen fikk fotoprisen for «Disco».

En jublende prisvinner (foto: Camilla Lindberg/GIFF)

Spillefilmen Barn av Dag Johan Haugerud mottok i kveld den prestisjefylte millionprisen Dragon Award for beste nordiske spillefilm under Gøteborg Internasjonale film festival. Samtidig mottok Henriette Steenstrup skuespillerprisen for sin rolle i den samme filmen og Marius Matzow Gulbrandsen ble tildelt Sven Nykvist Cinematography Award for sitt foto på Disco.

I konkurranse med totalt åtte nordiske spillefilmer gikk Barn altså av med seieren. Selve prissummen er et spleiselag mellom Volvo Car Group, Västra Götalandsregionen og Göteborg by. Dragon Award regnes som verdens største, om vi måler utifra hvor mye av pengene som faktisk havner i lommene på regissøren og produksjonsselskapet. Tidligere har norske filmer vunnet denne prisen tre år på rad, gjennom Hisham Zamans og Arild Andresens filmer Før snøen faller, Brev til kongen og Kompani Orheim.

Juryens begrunnelse er som følger: «Barn av Dag Johan Haugerud är en film där rollfigurerna hittar en väg att prata med varandra och i vilken språket är vackert utvecklat. Det är en inspirerande reflektion ur vuxenvärlden perspektiv, som ställer frågor om barndomens oskyldighet på ett fängslande sätt och det är en film där mänskliga relationer porträtteras med djup känslighet och subtilitet.»

Dette var også en stor kveld for Henriette Steenstrup som ble hedret med skuespillerprisen for sin prestasjon i rollen som Liv i Barn: «Efter en lång och intensiv diskussion beslutade juryn att ge utmärkelsen till en skådespelerska vars återhållsamma och intelligenta tolkning imponerade på dem, likaså hur hon lyckades göra sin närvaro så kraftfull, även när hennes karaktär precis som hennes skådespeleri alltid var så sansat,» uttalte juryen.

Sven Nykvist-prisen gikk i år til Marius Matzow Gulbrandsen for filmfotoet i Disco: «Priset går till fotografen för en film där vi gillade att både han och regissören letade efter något under ytan – en annan horisont, en annan skönhet i en värld där religiös fanatism och det värsta ur tv-kulturen kombineras för att alienera ungdomar. Det finns en strävan efter grace som fotografen lyckades fånga på ett känsligt och ömt sätt.»

Årets jury for alle tre prisene besto av regissørene Mia Hansen-Løve, Yonfan og Sofia Norlin samt produsent Marianne Slot.

Tidligere denne uken vant Julia Lindström kortfilmprisen Startsladden for Daddy’s Girl under Gøteborg filmfestival.

«Barn» tildelt  Dragon Award i Gøteborg

«Barn» tildelt Dragon Award i Gøteborg

Dag Johan Haugerud ble i kveld tildelt verdens største filmpris: Dragon Award for beste nordiske film, verd én million kroner. Henriette Steenstrup mottok skuespillerprisen for samme film, mens Marius M. Gulbrandsen fikk fotoprisen for «Disco».

En jublende prisvinner (foto: Camilla Lindberg/GIFF)

Spillefilmen Barn av Dag Johan Haugerud mottok i kveld den prestisjefylte millionprisen Dragon Award for beste nordiske spillefilm under Gøteborg Internasjonale film festival. Samtidig mottok Henriette Steenstrup skuespillerprisen for sin rolle i den samme filmen og Marius Matzow Gulbrandsen ble tildelt Sven Nykvist Cinematography Award for sitt foto på Disco.

I konkurranse med totalt åtte nordiske spillefilmer gikk Barn altså av med seieren. Selve prissummen er et spleiselag mellom Volvo Car Group, Västra Götalandsregionen og Göteborg by. Dragon Award regnes som verdens største, om vi måler utifra hvor mye av pengene som faktisk havner i lommene på regissøren og produksjonsselskapet. Tidligere har norske filmer vunnet denne prisen tre år på rad, gjennom Hisham Zamans og Arild Andresens filmer Før snøen faller, Brev til kongen og Kompani Orheim.

Juryens begrunnelse er som følger: «Barn av Dag Johan Haugerud är en film där rollfigurerna hittar en väg att prata med varandra och i vilken språket är vackert utvecklat. Det är en inspirerande reflektion ur vuxenvärlden perspektiv, som ställer frågor om barndomens oskyldighet på ett fängslande sätt och det är en film där mänskliga relationer porträtteras med djup känslighet och subtilitet.»

Dette var også en stor kveld for Henriette Steenstrup som ble hedret med skuespillerprisen for sin prestasjon i rollen som Liv i Barn: «Efter en lång och intensiv diskussion beslutade juryn att ge utmärkelsen till en skådespelerska vars återhållsamma och intelligenta tolkning imponerade på dem, likaså hur hon lyckades göra sin närvaro så kraftfull, även när hennes karaktär precis som hennes skådespeleri alltid var så sansat,» uttalte juryen.

Sven Nykvist-prisen gikk i år til Marius Matzow Gulbrandsen for filmfotoet i Disco: «Priset går till fotografen för en film där vi gillade att både han och regissören letade efter något under ytan – en annan horisont, en annan skönhet i en värld där religiös fanatism och det värsta ur tv-kulturen kombineras för att alienera ungdomar. Det finns en strävan efter grace som fotografen lyckades fånga på ett känsligt och ömt sätt.»

Årets jury for alle tre prisene besto av regissørene Mia Hansen-Løve, Yonfan og Sofia Norlin samt produsent Marianne Slot.

Tidligere denne uken vant Julia Lindström kortfilmprisen Startsladden for Daddy’s Girl under Gøteborg filmfestival.

MENY