Maria Sødahls ”Håp” til Berlinalen

Maria Sødahls ”Håp” til Berlinalen

Maria Sødahls spillefilm «Håp» skal vises i Panorama-programmet under Berlinalen i februar. Det er et program som ofte er viet tematisk sterke filmer.

Det delvis selvbiografiske dramaet har fått sjeldent gode kritikker etter premieren på norske kinoer, og får med Berlinale-deltakelsen sin europeiske premiere. Tidligere i høst ble Håp vist i Discovery-seksjonen på Nord-Amerikas kanskje viktigste filmfestival, Toronto International Film Festival.

Panorama-seksjonen på Berlinalen har gjennom snart tre tiår vært en sentral plattform for å nå ut i verden for filmskapere fra hele verden. Mange toneangivende tendenser har først gjort seg gjeldende på Panorama, fra den latinamerikanske bølgen like etter årtusenskiftet til både rumenske og greske «bølger». Panorama har gjerne et fokus på tematisk sterke fiksjonsfilmer og dokumentarer fra debutanter og andregangs-regissører. Tidligere norske deltakere er blant annet Ole Giævers Mot Naturen og Fra Balkongen og Eskil Vogts Blind.

Det har gått ni år siden Maria Sødahls spillefilmdebut med Limbo, og noe av årsaken skyldes en kreftsykdom som på et tidspunkt rammet regissøren – og som det finnes selvbiografiske elementer fra i filmen. Håp handler om Anja (Andrea Bræin Hovig) ”som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften. Sammen med mannen Tomas (Stellan Skarsgård), deres tre barn, tre stebarn og sin egen far i en moderne storfamilie – kastes hun inn i en turbulent juleuke. En uke hvor sykdomsforløpet avdekker et skrantende forhold som setter en kjærlighetshistorie i sentrum av fortellingen”.

Filmen er produsert av Thomas Robsahm for Motlys. Filmen er sett av nærmere 40.000 siden premieren i 22. november, og går fortsatt på kino i Norge. Norsk distributør er SF Studios, mens filmen selges internasjonalt av TrustNordisk. Filmen er allerede solgt til Spania, Benelux, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia og Sør-Korea. Filmen har så langt mottatt omtrent 13 millioner kroner i tilskudd fra Norsk filminstitutt, til utvikling, produksjon og norsk lansering.

Berlinalen i 2020 foregår i perioden 20. februar til 1. mars.

Få med deg vår faste spalte, Director’s Cut, der Sødahl har plukket ut én scene for Rushprints lesere og utdyper tankene bak den.

Et lengre intervju med henne om filmen kan du lese her.

Maria Sødahls ”Håp” til Berlinalen

Maria Sødahls ”Håp” til Berlinalen

Maria Sødahls spillefilm «Håp» skal vises i Panorama-programmet under Berlinalen i februar. Det er et program som ofte er viet tematisk sterke filmer.

Det delvis selvbiografiske dramaet har fått sjeldent gode kritikker etter premieren på norske kinoer, og får med Berlinale-deltakelsen sin europeiske premiere. Tidligere i høst ble Håp vist i Discovery-seksjonen på Nord-Amerikas kanskje viktigste filmfestival, Toronto International Film Festival.

Panorama-seksjonen på Berlinalen har gjennom snart tre tiår vært en sentral plattform for å nå ut i verden for filmskapere fra hele verden. Mange toneangivende tendenser har først gjort seg gjeldende på Panorama, fra den latinamerikanske bølgen like etter årtusenskiftet til både rumenske og greske «bølger». Panorama har gjerne et fokus på tematisk sterke fiksjonsfilmer og dokumentarer fra debutanter og andregangs-regissører. Tidligere norske deltakere er blant annet Ole Giævers Mot Naturen og Fra Balkongen og Eskil Vogts Blind.

Det har gått ni år siden Maria Sødahls spillefilmdebut med Limbo, og noe av årsaken skyldes en kreftsykdom som på et tidspunkt rammet regissøren – og som det finnes selvbiografiske elementer fra i filmen. Håp handler om Anja (Andrea Bræin Hovig) ”som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften. Sammen med mannen Tomas (Stellan Skarsgård), deres tre barn, tre stebarn og sin egen far i en moderne storfamilie – kastes hun inn i en turbulent juleuke. En uke hvor sykdomsforløpet avdekker et skrantende forhold som setter en kjærlighetshistorie i sentrum av fortellingen”.

Filmen er produsert av Thomas Robsahm for Motlys. Filmen er sett av nærmere 40.000 siden premieren i 22. november, og går fortsatt på kino i Norge. Norsk distributør er SF Studios, mens filmen selges internasjonalt av TrustNordisk. Filmen er allerede solgt til Spania, Benelux, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia og Sør-Korea. Filmen har så langt mottatt omtrent 13 millioner kroner i tilskudd fra Norsk filminstitutt, til utvikling, produksjon og norsk lansering.

Berlinalen i 2020 foregår i perioden 20. februar til 1. mars.

Få med deg vår faste spalte, Director’s Cut, der Sødahl har plukket ut én scene for Rushprints lesere og utdyper tankene bak den.

Et lengre intervju med henne om filmen kan du lese her.

MENY