Klart for oppfølger til ”Mongoland”

Klart for oppfølger til ”Mongoland”

Regissør Arild Østin Ommundsen og manusforfatter Gro Elin Hjelle vil nå lage en oppfølger til Mongoland – med premiere 20 år etter at filmen gikk på kino.

Foto av Hoel, Tjelta og Joner fra den første filmen

Det har i årevis vært spekulasjoner om når, og hvordan, regissør Arild Ommundsen og forfatter Gro Elin Hjelle, kunne tenke seg å gjenskape den norske førjulsklassikeren. Mongoland var ikke bare en uventet suksess på norske kinoer i 2001, den ble innledningen til det som senere ofte er omtalt som ”Stavangerbølgen” i norsk film. Det var her skuespillerprofiler som Pia Tjelta, Kristoffer Joner, Silje Salomonsen, Kyrre Haugen Sydness og Vegar Hoel fikk sine gjennombrudd, og en ny generasjon filmfolk som Stian Kristiansen, Tore Rygh, Gary Cranner, Trond Høines og Ingrid Festøy Ottesen fikk sin første erfaring med spillefilm.

Nå melder Stavanger Aftenblad at gjengen har konkrete planer om å gjenforenes, og at prosjektet har fått utviklingsstøtte. Ommundsen har ifølge avisen tvilt seg fram til avgjørelsen om å lage en ny Mongoland-film, men har ikke lyst til å kopiere formelen fra den forrige. I steden ønsker han og Hjelle å utforske hva som har skjedd i de forskjellige rollefigurenes liv de siste 20 årene og hvor de er i dag.

Mongoland handlet om en gjeng i 20-årene, som strevde med sitt. Nå er både vi og skuespillerne i 40- og 50-årene, og da blir det mer naturlig å ta tak i den typen problemstillinger folk på vår alder strir med. Og en av de tingene, er at folk blir syke og dør, sier Ommundsen til Aftenbladet.

Ommundsen innrømmer å ha lekt med ideen om å lage en gjenforeningsfilm en stund. Men under forutsetning av at Hjelle ville være med på laget.

Mongoland var den første babyen vår, og det hadde vært helt utenkelig å skape en oppfølger uten Gro Elin, sier han.

Det viste seg at Hjelle også hadde tenkt i de samme baner. Hun hadde imidlertid en egen betingelse – at hun skulle få spille død. De som har sett filmen vil kanskje huske at hun hadde en liten rolle som juleentusiast. Det var denne rollefiguren som alltid inviterte til fest på lille julaften. Når gjengen møtes igjen i den kommende filmen, er det imidlertid i anledning Elins begravelse.

– Jeg har alltid drømt om å ligge til likskue på film, røper Hjelle.

Både Pia Tjelta, Kristoffer Joner, Silje Salomonsen og Vegar Hoel har takket ja til å bli med i den nye filmen, som hvis alt går etter planen får sin premiere i november 2021.

Klart for oppfølger til ”Mongoland”

Klart for oppfølger til ”Mongoland”

Regissør Arild Østin Ommundsen og manusforfatter Gro Elin Hjelle vil nå lage en oppfølger til Mongoland – med premiere 20 år etter at filmen gikk på kino.

Foto av Hoel, Tjelta og Joner fra den første filmen

Det har i årevis vært spekulasjoner om når, og hvordan, regissør Arild Ommundsen og forfatter Gro Elin Hjelle, kunne tenke seg å gjenskape den norske førjulsklassikeren. Mongoland var ikke bare en uventet suksess på norske kinoer i 2001, den ble innledningen til det som senere ofte er omtalt som ”Stavangerbølgen” i norsk film. Det var her skuespillerprofiler som Pia Tjelta, Kristoffer Joner, Silje Salomonsen, Kyrre Haugen Sydness og Vegar Hoel fikk sine gjennombrudd, og en ny generasjon filmfolk som Stian Kristiansen, Tore Rygh, Gary Cranner, Trond Høines og Ingrid Festøy Ottesen fikk sin første erfaring med spillefilm.

Nå melder Stavanger Aftenblad at gjengen har konkrete planer om å gjenforenes, og at prosjektet har fått utviklingsstøtte. Ommundsen har ifølge avisen tvilt seg fram til avgjørelsen om å lage en ny Mongoland-film, men har ikke lyst til å kopiere formelen fra den forrige. I steden ønsker han og Hjelle å utforske hva som har skjedd i de forskjellige rollefigurenes liv de siste 20 årene og hvor de er i dag.

Mongoland handlet om en gjeng i 20-årene, som strevde med sitt. Nå er både vi og skuespillerne i 40- og 50-årene, og da blir det mer naturlig å ta tak i den typen problemstillinger folk på vår alder strir med. Og en av de tingene, er at folk blir syke og dør, sier Ommundsen til Aftenbladet.

Ommundsen innrømmer å ha lekt med ideen om å lage en gjenforeningsfilm en stund. Men under forutsetning av at Hjelle ville være med på laget.

Mongoland var den første babyen vår, og det hadde vært helt utenkelig å skape en oppfølger uten Gro Elin, sier han.

Det viste seg at Hjelle også hadde tenkt i de samme baner. Hun hadde imidlertid en egen betingelse – at hun skulle få spille død. De som har sett filmen vil kanskje huske at hun hadde en liten rolle som juleentusiast. Det var denne rollefiguren som alltid inviterte til fest på lille julaften. Når gjengen møtes igjen i den kommende filmen, er det imidlertid i anledning Elins begravelse.

– Jeg har alltid drømt om å ligge til likskue på film, røper Hjelle.

Både Pia Tjelta, Kristoffer Joner, Silje Salomonsen og Vegar Hoel har takket ja til å bli med i den nye filmen, som hvis alt går etter planen får sin premiere i november 2021.

MENY