Özkal Lorentzen med portrett av revolusjonær kvinnelig imam

Özkal Lorentzen med portrett av revolusjonær kvinnelig imam

Nefise Özkal Lorentzen er underveis med dokumentarportrett av den kontroversielle kvinnelige imamen Seyran Ates. Det er blant prosjektene som fikk tilskudd fra Viken filmsenter denne uken.

Nefise Özkal Lorentzen har opparbeidet seg en spesiell plass i norsk film. Gjennom dokumentarer som Gender me, En ballong til Allah og Manislam har hun utvidet våre perspektiver på islam. De tre filmene utgjør en unik trilogi i norsk filmhistorie og har vekket berettiget oppsikt også internasjonalt. I hennes nye film, En gave fra Gud, der hun deler regi med sin faste produsent, Jørgen Lorentzen, er det omstendighetene rundt kuppforsøket i Tyrkia hun gjør rede for. Det er også en film som er blitt lagt merke til internasjonalt, blant annet fordi den stiller kritiske spørsmål ved om det fant sted et kupp slik president Erdogan hevder (les vårt intervju med filmskaperne om filmen her).

Özkal Lorentzen har åpenbart til hensikt å gå videre med sin utforsking og problematisering av det moderne islam. For i går ble hun tildelt tilskudd fra Viken filmsenter til dokumentaren The First Supper – en film om en kvinnelig imam i Berlin som krever en seksuell revolusjon innen Islam. Det er utvilsomt brennbar tematikk: den kvinnelig imamen Seyran Ates har vært gjenstand for to fatwaer og er hele tiden omkranset av fem livvakter.

Özkal Lorentzen følger Ates over hele verden, også til Norge, hvor hun nylig ble tildelt Universitetet i Oslos menneskerettighetspris.

The First Supper er en lekfull blanding av nyhetsbilder, intervju og poetiske sekvenser som utforsker drivkreftene bak hennes virksomhet og de personlige og sosiale kostnadene av valgene hennes”, heter det i omtalen av filmprosjektet. ”Denne filmen viser hennes indre styrke og hennes humoristiske livsanskuelse”.

Produsent er som før Jørgen Lorentzen ved Integral Film. Anders Hoft er fotograf, Simon Valentine står for innslage av animasjon og musikken er ved Geir Johnson og Siri Torjesen.

Vikens filmkonsulent Cecilie Stanger-Thorsen begrunner sin tildeling på følgende måte:

”Fortellinger om de liberale motkreftene innenfor Islam er viktige, både for enkeltmennesker og for oss som storsamfunn. The First Supper er først og fremst et portrett av Seyran Ates, jurist, forfatter og imam og grunnlegger av den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin. I moskeen, som allerede har fått avleggere i Tyskland og Storbritannia, ber menn og kvinner sammen og det er forbudt å tildekke ansiktet. Ates’ politiske arbeid for kvinners rettigheter og mot tvangsekteskap og ekteskap med barn har skapt avtrykk i Tyskland. Nå arbeider hun for å grunnlegge en liberal moske i Skandinavia.”

Vikens film- og spillkonsulent ga en rekke andre prosjekter tilskudd, blant annet et nytt prosjekt fra Speranza, og de kan du lese mer om her.

Özkal Lorentzen med portrett av revolusjonær kvinnelig imam

Özkal Lorentzen med portrett av revolusjonær kvinnelig imam

Nefise Özkal Lorentzen er underveis med dokumentarportrett av den kontroversielle kvinnelige imamen Seyran Ates. Det er blant prosjektene som fikk tilskudd fra Viken filmsenter denne uken.

Nefise Özkal Lorentzen har opparbeidet seg en spesiell plass i norsk film. Gjennom dokumentarer som Gender me, En ballong til Allah og Manislam har hun utvidet våre perspektiver på islam. De tre filmene utgjør en unik trilogi i norsk filmhistorie og har vekket berettiget oppsikt også internasjonalt. I hennes nye film, En gave fra Gud, der hun deler regi med sin faste produsent, Jørgen Lorentzen, er det omstendighetene rundt kuppforsøket i Tyrkia hun gjør rede for. Det er også en film som er blitt lagt merke til internasjonalt, blant annet fordi den stiller kritiske spørsmål ved om det fant sted et kupp slik president Erdogan hevder (les vårt intervju med filmskaperne om filmen her).

Özkal Lorentzen har åpenbart til hensikt å gå videre med sin utforsking og problematisering av det moderne islam. For i går ble hun tildelt tilskudd fra Viken filmsenter til dokumentaren The First Supper – en film om en kvinnelig imam i Berlin som krever en seksuell revolusjon innen Islam. Det er utvilsomt brennbar tematikk: den kvinnelig imamen Seyran Ates har vært gjenstand for to fatwaer og er hele tiden omkranset av fem livvakter.

Özkal Lorentzen følger Ates over hele verden, også til Norge, hvor hun nylig ble tildelt Universitetet i Oslos menneskerettighetspris.

The First Supper er en lekfull blanding av nyhetsbilder, intervju og poetiske sekvenser som utforsker drivkreftene bak hennes virksomhet og de personlige og sosiale kostnadene av valgene hennes”, heter det i omtalen av filmprosjektet. ”Denne filmen viser hennes indre styrke og hennes humoristiske livsanskuelse”.

Produsent er som før Jørgen Lorentzen ved Integral Film. Anders Hoft er fotograf, Simon Valentine står for innslage av animasjon og musikken er ved Geir Johnson og Siri Torjesen.

Vikens filmkonsulent Cecilie Stanger-Thorsen begrunner sin tildeling på følgende måte:

”Fortellinger om de liberale motkreftene innenfor Islam er viktige, både for enkeltmennesker og for oss som storsamfunn. The First Supper er først og fremst et portrett av Seyran Ates, jurist, forfatter og imam og grunnlegger av den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin. I moskeen, som allerede har fått avleggere i Tyskland og Storbritannia, ber menn og kvinner sammen og det er forbudt å tildekke ansiktet. Ates’ politiske arbeid for kvinners rettigheter og mot tvangsekteskap og ekteskap med barn har skapt avtrykk i Tyskland. Nå arbeider hun for å grunnlegge en liberal moske i Skandinavia.”

Vikens film- og spillkonsulent ga en rekke andre prosjekter tilskudd, blant annet et nytt prosjekt fra Speranza, og de kan du lese mer om her.

MENY