Ina Lerner Grevstad med dramaserie om prostitusjon

Ina Lerner Grevstad med dramaserie om prostitusjon

Ina Lerner Grevstads planlagte dramaserie om en albansk prostituert i Norge representerer noe sjeldent: Den har en hovedperson som ser på oss med et blikk utenfra.

Foto: Stillbilde fra «Svik»

Før var den eneste veien for unge norske regitalenter å gå fra kortfilm til langfilm. Slik er det ikke nødvendigvis lenger. Den voldsomme veksten i dramaproduksjon har gjort veien kortere til dramaformatet enn til spillefilmen, og det finnes til og med en Nye Veier-ordning for det.

Ina Lerner Grevstad ble før helgen tildelt utviklingstilskudd til ny dramaserie fra NFI innenfor denne ordningen (les mer om alle tildelingene her). Svik er et spenningsdrama om en ung albansk jente, Leonora, og kampen hennes for å komme seg ut av prostitusjonsmiljøet i Norge. Seriens hovedfigur kan minne om hovedpersonen i Campingliv, som ble Grevstads gjennombruddsfilm i 2016.

Campingliv (som du kan se her) handler om rumenske Ada, som er i Norge for å jobbe for tanten sin på en campingplass i Bergen. Tanten er prostituert og Ada skal «læres opp» i virksomheten. Hvordan Svik utover det er en videreføring av Campingliv, vet vi ikke, men det blir spennende å se om de norske tv-kanalene lar seg lokke av en hovedrolle som ikke er norsk eller nordisk. Det er vel bare Kampen for tilværelsen blant dramaseriene som tidligere har latt en utlending betrakte oss med et blikk utenfra.

Campingliv

Lerner Grevstad er fra Bergen og utdannet skuespiller fra Russland. Hun har regissert flere prisbelønte kortfilmer, blant annet Høstreise (2012), Hått (2015) og den nevnte Campingliv. Hun har også laget nettserien Ingen Retur for Aftenposten.

Campingliv samarbeidet hun med forfatter Hilde Susan Jægtnes. På Svik er det den spennende svenske forfatteren Mona Masri som står for manus. Hun er født i Beirut og oppvokst i Malmö, og har flere TV-serier på sin merittliste, deriblant Amal (HBO Nordic) og Folkefiender med Ali Abassi og Isabella Eklöf (SF Studios for SVT).

Det blir spennende å se hva de to kan utrette sammen. Spillefilm- og serie-konsulent Anne B. Sørensen er i hvert fall ikke i tvil om potensialet i samarbeidet:

”Regissør Ina Lerner Grevstad har med kortfilmen Campingliv vist at hun kan instruere skuespillere og fortelle en historie i et visuelt univers som tiltaler målgruppen, og hennes egenskapte Aftenposten-serie Ingen retur viser flott hennes vilje og gjennomføringsevne som serieskaper. Derfor har utviklingen av dramaserien Svik, i hendene på Ina Lerner Grevstad, manusforfatter Mona Masri, produsent Elisa Pirir, sammen med produksjonsselskapet Mer Film, et stort potensial til å bli en viktig tv-serie som engasjerer målgruppen rundt et reellt men skjult samfunnsproblem. På bakgrunn av et stort researcharbeid og Mona Masris forståelse for utsatte grupper og sterke historier, får Svik mulighet til å gå ekstra nært i skildringen av karakterer og hendelser inspirert fra virkeligheten.”

Ina Lerner Grevstad

Ina Lerner Grevstad med dramaserie om prostitusjon

Ina Lerner Grevstad med dramaserie om prostitusjon

Ina Lerner Grevstads planlagte dramaserie om en albansk prostituert i Norge representerer noe sjeldent: Den har en hovedperson som ser på oss med et blikk utenfra.

Foto: Stillbilde fra «Svik»

Før var den eneste veien for unge norske regitalenter å gå fra kortfilm til langfilm. Slik er det ikke nødvendigvis lenger. Den voldsomme veksten i dramaproduksjon har gjort veien kortere til dramaformatet enn til spillefilmen, og det finnes til og med en Nye Veier-ordning for det.

Ina Lerner Grevstad ble før helgen tildelt utviklingstilskudd til ny dramaserie fra NFI innenfor denne ordningen (les mer om alle tildelingene her). Svik er et spenningsdrama om en ung albansk jente, Leonora, og kampen hennes for å komme seg ut av prostitusjonsmiljøet i Norge. Seriens hovedfigur kan minne om hovedpersonen i Campingliv, som ble Grevstads gjennombruddsfilm i 2016.

Campingliv (som du kan se her) handler om rumenske Ada, som er i Norge for å jobbe for tanten sin på en campingplass i Bergen. Tanten er prostituert og Ada skal «læres opp» i virksomheten. Hvordan Svik utover det er en videreføring av Campingliv, vet vi ikke, men det blir spennende å se om de norske tv-kanalene lar seg lokke av en hovedrolle som ikke er norsk eller nordisk. Det er vel bare Kampen for tilværelsen blant dramaseriene som tidligere har latt en utlending betrakte oss med et blikk utenfra.

Campingliv

Lerner Grevstad er fra Bergen og utdannet skuespiller fra Russland. Hun har regissert flere prisbelønte kortfilmer, blant annet Høstreise (2012), Hått (2015) og den nevnte Campingliv. Hun har også laget nettserien Ingen Retur for Aftenposten.

Campingliv samarbeidet hun med forfatter Hilde Susan Jægtnes. På Svik er det den spennende svenske forfatteren Mona Masri som står for manus. Hun er født i Beirut og oppvokst i Malmö, og har flere TV-serier på sin merittliste, deriblant Amal (HBO Nordic) og Folkefiender med Ali Abassi og Isabella Eklöf (SF Studios for SVT).

Det blir spennende å se hva de to kan utrette sammen. Spillefilm- og serie-konsulent Anne B. Sørensen er i hvert fall ikke i tvil om potensialet i samarbeidet:

”Regissør Ina Lerner Grevstad har med kortfilmen Campingliv vist at hun kan instruere skuespillere og fortelle en historie i et visuelt univers som tiltaler målgruppen, og hennes egenskapte Aftenposten-serie Ingen retur viser flott hennes vilje og gjennomføringsevne som serieskaper. Derfor har utviklingen av dramaserien Svik, i hendene på Ina Lerner Grevstad, manusforfatter Mona Masri, produsent Elisa Pirir, sammen med produksjonsselskapet Mer Film, et stort potensial til å bli en viktig tv-serie som engasjerer målgruppen rundt et reellt men skjult samfunnsproblem. På bakgrunn av et stort researcharbeid og Mona Masris forståelse for utsatte grupper og sterke historier, får Svik mulighet til å gå ekstra nært i skildringen av karakterer og hendelser inspirert fra virkeligheten.”

Ina Lerner Grevstad

MENY