SFI-tilskudd til to norske langfilmer

SFI-tilskudd til to norske langfilmer

Polarnords dokumentar om seksuelle overgrep i samiske miljøer og Emil Triers dokumentar om Waleed Ahmeds skjebne, er blant langfilmprosjektene som har fått tilskudd fra Svensk filminstitutt.

Foto fra «Stol på meg» og «Tystnaden i Sápmi»

Liselotte Wajstedts dokumentar Tystnaden i Sápmi – som berører seksuelle overgrep i samiske miljøer og har norsk-samisk hovedprodusent – er tildelt 870 000 kroner kroner av Svensk filminstitutt. Stol på meg, Emil Triers dokumentar om Waleed Ahmed – unggutten fra Enebakk som ble omfavnet av norsk offentlighet, for så å ende opp i et amerikansk sikkerhetsfengsel – er tildelt 350 000 kroner.

Det melder Svensk filminstitutt i en pressemelding.

Tystnaden i Sápmi ble nylig tildelt produksjonsstøtte fra Nordnorsk filmsenter og går løs på et tabu det samiske samfunnet har til felles med det norske storsamfunnet: seksuelle overgrep. Produsent er Linn Henriksen i Paranordfilm.

Med dokumentarprosjektet ønsker regissør Wajstedt å gi oss innblikk i hvordan det lukkede samiske samfunnet kan tie i hjel seksuelle overgrep og overlate ofrene til seg selv. Med filmen vil hun ”finne årsaken til at så alvorlige temaer blir fortiet, og synliggjøre de uakseptable handlingene som foregår bak taushet og skam”.

Tystnaden i Sápmi skal ta tak i tabuer og hendelser ”som har plaget mange samiske unge kvinner – i generasjoner”, heter det i omtalen. ”Seksuelle overgrep er ikke bare et samisk fenomen, det er universelt og angår oss alle. Taushet har vært en overlevelsesstrategi i mange urfolks samfunn. Kvinnene som står fram i denne filmen, har erfart at taushet ikke lenger gagner noen.”

Emil Trier står for både manus og regi på Stol på meg, Thomas Robsahm fra Motlys er sammen med Nicolai Moland produsent. Filmen handler om norske Waleed Ahmed (25) som sitter fengslet i USA med en dom på 11 år for internasjonal svindel. Hvordan endte en 22 år gammel gutt fra Ytre Enebakk opp med å bli arrestert av FBI og så dømt til en streng straff i et amerikansk høysikkerhetsfengsel?

”Waleed ble hyllet av media som en begavet entreprenør, fikk tittelen ”Norges Mark Zuckerberg”, og ble invitert inn i Kronprinsparets sirkel av innflytelsesrike venner. Og så viste alt seg å være en bløff. Den mest kjente svindelen han sto bak var å selge falske rettigheter til Justin Bieber-konserter. I etterkant av tiltalen i USA ble Ahmed også tiltalt for forsikringssvindel i Norge. Dette er historien om Waleed, en kompleks coming of age-fortelling, som også problematiserer omstendighetene og medienes rolle rundt hovedpersonen”, heter det i omtalen av prosjektet.

Filmprosjektet har fra før mottatt tilskudd fra Norsk filminstitutt (ca 2,5 millioner) og Nordisk film & TV-fond (450 000), og har et budsjett på 6,7 millioner. Det er Motlys som er hovedprodusent, i samarbeid med Zentropa Sverige, Snake Oil og med ytterligere støtte fra Fritt Ord, SFI, DR, YLE og SVT. Arthaus skal slippe filmen i Norge, TriArt i Sverige.

 

SFI-tilskudd til to norske langfilmer

SFI-tilskudd til to norske langfilmer

Polarnords dokumentar om seksuelle overgrep i samiske miljøer og Emil Triers dokumentar om Waleed Ahmeds skjebne, er blant langfilmprosjektene som har fått tilskudd fra Svensk filminstitutt.

Foto fra «Stol på meg» og «Tystnaden i Sápmi»

Liselotte Wajstedts dokumentar Tystnaden i Sápmi – som berører seksuelle overgrep i samiske miljøer og har norsk-samisk hovedprodusent – er tildelt 870 000 kroner kroner av Svensk filminstitutt. Stol på meg, Emil Triers dokumentar om Waleed Ahmed – unggutten fra Enebakk som ble omfavnet av norsk offentlighet, for så å ende opp i et amerikansk sikkerhetsfengsel – er tildelt 350 000 kroner.

Det melder Svensk filminstitutt i en pressemelding.

Tystnaden i Sápmi ble nylig tildelt produksjonsstøtte fra Nordnorsk filmsenter og går løs på et tabu det samiske samfunnet har til felles med det norske storsamfunnet: seksuelle overgrep. Produsent er Linn Henriksen i Paranordfilm.

Med dokumentarprosjektet ønsker regissør Wajstedt å gi oss innblikk i hvordan det lukkede samiske samfunnet kan tie i hjel seksuelle overgrep og overlate ofrene til seg selv. Med filmen vil hun ”finne årsaken til at så alvorlige temaer blir fortiet, og synliggjøre de uakseptable handlingene som foregår bak taushet og skam”.

Tystnaden i Sápmi skal ta tak i tabuer og hendelser ”som har plaget mange samiske unge kvinner – i generasjoner”, heter det i omtalen. ”Seksuelle overgrep er ikke bare et samisk fenomen, det er universelt og angår oss alle. Taushet har vært en overlevelsesstrategi i mange urfolks samfunn. Kvinnene som står fram i denne filmen, har erfart at taushet ikke lenger gagner noen.”

Emil Trier står for både manus og regi på Stol på meg, Thomas Robsahm fra Motlys er sammen med Nicolai Moland produsent. Filmen handler om norske Waleed Ahmed (25) som sitter fengslet i USA med en dom på 11 år for internasjonal svindel. Hvordan endte en 22 år gammel gutt fra Ytre Enebakk opp med å bli arrestert av FBI og så dømt til en streng straff i et amerikansk høysikkerhetsfengsel?

”Waleed ble hyllet av media som en begavet entreprenør, fikk tittelen ”Norges Mark Zuckerberg”, og ble invitert inn i Kronprinsparets sirkel av innflytelsesrike venner. Og så viste alt seg å være en bløff. Den mest kjente svindelen han sto bak var å selge falske rettigheter til Justin Bieber-konserter. I etterkant av tiltalen i USA ble Ahmed også tiltalt for forsikringssvindel i Norge. Dette er historien om Waleed, en kompleks coming of age-fortelling, som også problematiserer omstendighetene og medienes rolle rundt hovedpersonen”, heter det i omtalen av prosjektet.

Filmprosjektet har fra før mottatt tilskudd fra Norsk filminstitutt (ca 2,5 millioner) og Nordisk film & TV-fond (450 000), og har et budsjett på 6,7 millioner. Det er Motlys som er hovedprodusent, i samarbeid med Zentropa Sverige, Snake Oil og med ytterligere støtte fra Fritt Ord, SFI, DR, YLE og SVT. Arthaus skal slippe filmen i Norge, TriArt i Sverige.

 

MENY