Paul Tunge og Egil H. Larsen til New Horizons-festivalen

Paul Tunge og Egil H. Larsen til New Horizons-festivalen

Både Paul Tunges ”Du” og Egil Håskjold Larsens «Hvor man vender tilbake» er tatt ut til det nordiske programmet under New Horizons-festivalen i Polen.

New Horizons Film Festival (25.07-04.08) i Wroclaw er blitt det fremste vinduet ut til europeisk arthousefilm for polske kinogjengere. Hvert år tar opp mot 100 000 besøkende turen innom festivalen som er drevet fram av ildsjelen Roman Gutek som Rushprint intervjuet for noen år siden. Den gangen hadde festivalen viet norsk film spesiell oppmerksomhet, og siden har en lang rekke norske filmer deltatt på festivalen.

I år er Paul Tunges nye film, Du, tatt ut, sammen med Egil Håskjold Larsens Hvor man vender tilbake. De medvirker i programmet «Oslo/Reykjavik» der blant annet de kritikerroste og priste islandske filmene A white, white day og A Woman at War deltar.

I slutten av mai publiserte vi Gunnar Iversens omfattende gjennomgang av Paul Tunges nye film da den hadde norsk kinopremiere under Oslo Pix.

”I likhet med sine tidligere filmer er også Du laget på et minimalt budsjett, der Tunge har gjort det meste selv, og regissøren karakteriserer filmen som et eksperiment. Det er en film som forsøker å utforske stemninger og relasjoner mellom mennesker, men Tunge ønsker ikke å henfalle til enkle psykologiseringer. Han er også opptatt av den han selv kaller en sirkulær dramaturgi. Han flater ut handlingen, avdramatiserer den, lar begynnelsen bli som slutten eller omvendt, og prøver ut nye måter å bygge opp skildringen av forholdet mellom en mann og en kvinne. Resultatet er formsterkt, spennende og tankevekkende…”, skrev Iversen.

Regissør og fotograf Egil Håskjold Larsens nye dokumentar Hvor man vender tilbake åpnet Tromsø internasjonale filmfestival i januar. Han slo som kjent gjennom med den prisbelønte dokumentaren 69 Minutter av 86 Dager.

Den nye filmen er «en skildring av forholdet mellom mennesket og naturen, og et nært innblikk i et liv nære elementene. Steinar (70 år) bor i et isolert nediset univers på Europas nordligste spiss, bare en kilometer fra den norske grensen til Russland. Her ute i det nedisede og værharde landskapet, finner han friheten og roen. Han hører hjemme her, men livet alene med naturen er ensomt og overveldende.”

Også de norske barnefilmene Bestevenner og Svein og rotta vises i et retrospektivt barnefilmprogram på festivalen.

Paul Tunge og Egil H. Larsen til New Horizons-festivalen

Paul Tunge og Egil H. Larsen til New Horizons-festivalen

Både Paul Tunges ”Du” og Egil Håskjold Larsens «Hvor man vender tilbake» er tatt ut til det nordiske programmet under New Horizons-festivalen i Polen.

New Horizons Film Festival (25.07-04.08) i Wroclaw er blitt det fremste vinduet ut til europeisk arthousefilm for polske kinogjengere. Hvert år tar opp mot 100 000 besøkende turen innom festivalen som er drevet fram av ildsjelen Roman Gutek som Rushprint intervjuet for noen år siden. Den gangen hadde festivalen viet norsk film spesiell oppmerksomhet, og siden har en lang rekke norske filmer deltatt på festivalen.

I år er Paul Tunges nye film, Du, tatt ut, sammen med Egil Håskjold Larsens Hvor man vender tilbake. De medvirker i programmet «Oslo/Reykjavik» der blant annet de kritikerroste og priste islandske filmene A white, white day og A Woman at War deltar.

I slutten av mai publiserte vi Gunnar Iversens omfattende gjennomgang av Paul Tunges nye film da den hadde norsk kinopremiere under Oslo Pix.

”I likhet med sine tidligere filmer er også Du laget på et minimalt budsjett, der Tunge har gjort det meste selv, og regissøren karakteriserer filmen som et eksperiment. Det er en film som forsøker å utforske stemninger og relasjoner mellom mennesker, men Tunge ønsker ikke å henfalle til enkle psykologiseringer. Han er også opptatt av den han selv kaller en sirkulær dramaturgi. Han flater ut handlingen, avdramatiserer den, lar begynnelsen bli som slutten eller omvendt, og prøver ut nye måter å bygge opp skildringen av forholdet mellom en mann og en kvinne. Resultatet er formsterkt, spennende og tankevekkende…”, skrev Iversen.

Regissør og fotograf Egil Håskjold Larsens nye dokumentar Hvor man vender tilbake åpnet Tromsø internasjonale filmfestival i januar. Han slo som kjent gjennom med den prisbelønte dokumentaren 69 Minutter av 86 Dager.

Den nye filmen er «en skildring av forholdet mellom mennesket og naturen, og et nært innblikk i et liv nære elementene. Steinar (70 år) bor i et isolert nediset univers på Europas nordligste spiss, bare en kilometer fra den norske grensen til Russland. Her ute i det nedisede og værharde landskapet, finner han friheten og roen. Han hører hjemme her, men livet alene med naturen er ensomt og overveldende.”

Også de norske barnefilmene Bestevenner og Svein og rotta vises i et retrospektivt barnefilmprogram på festivalen.

MENY