Knut Erik Jensen med siste del av krigs-trilogi

Knut Erik Jensen med siste del av krigs-trilogi

«Minnesmerket» er siste filmen i Knut Erik Jensens krigstrilogi, der vi blir minnet om hvor nær vår samtid er tragedien som utspilte seg under andre verdenskrig. 

Knut Erik Jensen var blant mottakerne av produksjonstilskudd fra Nordnorsk filmsenter forrige uke. Hans nye film, Minnesmerket, er en novellefilm som inngår i hans krigstrilogi som fra før består av Morgen (2018) og Skredskogen (2019). Jensens sterke tilknytning til Finnmark gjenspeiles i alle hans kunstneriske uttrykk, også i denne novellefilmen.

“Gjennom et ungt pars nysgjerrige kurtise i etterkrigstidens ruiner forsvinner barrieren mellom tid rom, og vi blir minnet om hvor nær vår samtid er tragedien som utspilte seg under andre verdenskrig”, heter det i omtalen.

Minnesmerket vurderes av konsulenten som «formsterk film, til dels abstrakt og metaforisk».

”Dette er regissør Knut Erik Jensens filmiske visjon om gjenoppbyggingen av Finnmark etter krigen. Her viser han hvordan minne-arrene fremdeles er tynne og skjøre etter det store krigstraumet».

Knut Erik Jensen har mer en 70 produksjoner bak seg gjennom snart 50 år. Flere av kinofilmene har vært store suksesser – der i blant dokumentarfilmen om mannskoret i Berlevåg (Heftig og begeistret, 2008), filmdiktet Stella Polaris (1993) og Amandavinneren for beste tv-dokumentarserie, Finnmark mellom Øst og Vest, fra 1998.

Fire andre prosjekter ble også tildelt produksjonstilskudd fra Nordnorsk filmsenter i denne runden:

Erik & Kriss av Tord Th. Olsen (novellefilm)

«Erik og Kriss har nylig blitt ste-brødre. Erik på åtte år er kjempelykkelig for endelig å ha fått en bror. Derimot er Kriss, som er noen år eldre, mest interessert i å komme seg tilbake til byen hvor alle vennene hans er. Det går så langt at Kriss velger å rømme bygda. En farlig ferd som Erik tvinger Kriss til å ta han med på. Gjennom den skumle flukten opplever guttene hva brorskap egentlig handler om».

Burial av Emiljia Skarnulyte (dokumentar, coproduksjon)

En formsterk dokumentar om «usynlige» gruver for utvinning av uranium og fra innsiden av atomkirkegårder i Europa, der radioaktivt avfall gjemmes eller graves ned. Filmen forteller om et stort miljøproblem og hvor dårlig ivaretatt det er. På denne måten blir dokumentaren både skremmende og veldig aktuell. Regissøren Emilija Skarnulyte er en ung visuell kunstner og regissør fra Litauen, som har vært bosatt i Tromsø i flere år.

Rød av Ann Holmgren (kort fiksjon)

Filmen RÖD har høye kunstneriske ambisjoner og et spennende abstrakt univers. Holmgren forsker i det rene filmuttrykket, hvor hun kombinerer bilder og lyd, musikk og klipp på en slik måte at tanker og følelser framstår vakkert, sterkt og begripelig. Med RÖD befester også Rein Film Finnmark sin visjon om å være en markant produsent for den samiske filmen samt bygge videre på samarbeidet med Ann Holmgren.

Iskant av Inge Wegge (kortdokumentar)

«ISKANT er en kort dokumentarfilm om en gjeng surfere som prøver å lage surfebrett av is. Den følger prosessen fra å fryse brettene, forme dem og ut i havet der de til slutt smelter. Det er mye prøving å feiling på veien, og vil det i det hele tatt gå? Brettene er glatte og de smelter alt for fort. Alt må klaffe på en gang: Brettet må være intakt. Surferne må være klare. Den perfekte bølgen må komme».

Les mer om alle prosjektene

Knut Erik Jensen med siste del av krigs-trilogi

Knut Erik Jensen med siste del av krigs-trilogi

«Minnesmerket» er siste filmen i Knut Erik Jensens krigstrilogi, der vi blir minnet om hvor nær vår samtid er tragedien som utspilte seg under andre verdenskrig. 

Knut Erik Jensen var blant mottakerne av produksjonstilskudd fra Nordnorsk filmsenter forrige uke. Hans nye film, Minnesmerket, er en novellefilm som inngår i hans krigstrilogi som fra før består av Morgen (2018) og Skredskogen (2019). Jensens sterke tilknytning til Finnmark gjenspeiles i alle hans kunstneriske uttrykk, også i denne novellefilmen.

“Gjennom et ungt pars nysgjerrige kurtise i etterkrigstidens ruiner forsvinner barrieren mellom tid rom, og vi blir minnet om hvor nær vår samtid er tragedien som utspilte seg under andre verdenskrig”, heter det i omtalen.

Minnesmerket vurderes av konsulenten som «formsterk film, til dels abstrakt og metaforisk».

”Dette er regissør Knut Erik Jensens filmiske visjon om gjenoppbyggingen av Finnmark etter krigen. Her viser han hvordan minne-arrene fremdeles er tynne og skjøre etter det store krigstraumet».

Knut Erik Jensen har mer en 70 produksjoner bak seg gjennom snart 50 år. Flere av kinofilmene har vært store suksesser – der i blant dokumentarfilmen om mannskoret i Berlevåg (Heftig og begeistret, 2008), filmdiktet Stella Polaris (1993) og Amandavinneren for beste tv-dokumentarserie, Finnmark mellom Øst og Vest, fra 1998.

Fire andre prosjekter ble også tildelt produksjonstilskudd fra Nordnorsk filmsenter i denne runden:

Erik & Kriss av Tord Th. Olsen (novellefilm)

«Erik og Kriss har nylig blitt ste-brødre. Erik på åtte år er kjempelykkelig for endelig å ha fått en bror. Derimot er Kriss, som er noen år eldre, mest interessert i å komme seg tilbake til byen hvor alle vennene hans er. Det går så langt at Kriss velger å rømme bygda. En farlig ferd som Erik tvinger Kriss til å ta han med på. Gjennom den skumle flukten opplever guttene hva brorskap egentlig handler om».

Burial av Emiljia Skarnulyte (dokumentar, coproduksjon)

En formsterk dokumentar om «usynlige» gruver for utvinning av uranium og fra innsiden av atomkirkegårder i Europa, der radioaktivt avfall gjemmes eller graves ned. Filmen forteller om et stort miljøproblem og hvor dårlig ivaretatt det er. På denne måten blir dokumentaren både skremmende og veldig aktuell. Regissøren Emilija Skarnulyte er en ung visuell kunstner og regissør fra Litauen, som har vært bosatt i Tromsø i flere år.

Rød av Ann Holmgren (kort fiksjon)

Filmen RÖD har høye kunstneriske ambisjoner og et spennende abstrakt univers. Holmgren forsker i det rene filmuttrykket, hvor hun kombinerer bilder og lyd, musikk og klipp på en slik måte at tanker og følelser framstår vakkert, sterkt og begripelig. Med RÖD befester også Rein Film Finnmark sin visjon om å være en markant produsent for den samiske filmen samt bygge videre på samarbeidet med Ann Holmgren.

Iskant av Inge Wegge (kortdokumentar)

«ISKANT er en kort dokumentarfilm om en gjeng surfere som prøver å lage surfebrett av is. Den følger prosessen fra å fryse brettene, forme dem og ut i havet der de til slutt smelter. Det er mye prøving å feiling på veien, og vil det i det hele tatt gå? Brettene er glatte og de smelter alt for fort. Alt må klaffe på en gang: Brettet må være intakt. Surferne må være klare. Den perfekte bølgen må komme».

Les mer om alle prosjektene

MENY