”Ut og stjæle hester” rundet 20 000 åpningshelgen

”Ut og stjæle hester” rundet 20 000 åpningshelgen

Hans Petter Molands arthouse-film «Ut og stjæle hester» går bedre på norske kinoer enn hans blockbuster «Cold Pursuit».

Hans Petter Molands Ut og stjæle hester er sett av nær 20 000 besøkende på kino åpningshelgen. Det tipper vi at både produsenten og distributøren er fornøyd med. Filmen fikk god mottakelse på Berlinalen der den deltok i hovedkonkurransen og ble tildelt prisen for beste foto.

Men noen nordisk blockbuster er den ikke. Det er en film som henvender seg til de som har lest Per Pettersons roman – altså: primært den kulturinteresserte offentligheten. Om den runder 100 000 på kino, så vil det være i overkant av hva man kanskje kan forvente.

Ut og stjæle hester har dermed passert Amundsen som nå ligger på en fjerdeplass på kinotoppen med 173 991 besøkende etter fire uker.

Molands andre film på kino, Cold Pursuit, rundet 10 000 besøkende denne helgen etter to uker på kino. Det betyr at Molands blockbuster går dårligere enn hans arthousefilm, men det er altså på hjemmebane. Det blir interessant å følge filmens videre ferd internasjonalt, med tanke på at Pettersons bok er oversatt til 50 språk.

I et intervju med Rushprint kunne Moland fortelle om hvorfor han gikk løs på en roman som mange oppfatter som nesten umulig å filmatisere:

– Det er et utrolig sanselig og rikt univers, en kompleks struktur, og en høyt elsket roman. Den ”nøkkelen” var vel først og fremst en vei inn i manusskrivingen som jeg selv trodde på, og som jeg trodde ville både favne romanens kvaliteter og samtidig gi meg mulighetene til å lage en usedvanlig film. En konkret beslutning jeg tok var f.eks. å bevare romanens grunnleggende struktur. Strukturen, som utelater en masse informasjon mellom to tidsplan som ligger 50 år fra hverandre, gir muligheter for publikum til å dikte med og skape seg et indre bilde av hva som ligger i årene mellom, sier han blant annet.

Moland har selv skrevet manus til Ut og stjæle hester, basert på Per Pettersons bestselger. Filmens hovedroller spilles av Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Jon Ranes, Pål Sverre Hagen og Danica Curcic. Foto er ved Rasmus Videbæk. Ut og stjæle hester er produsert av 4 ½ Film ved Håkon Øverås og Turid Øversveen.

Les også:

Intervju med Hans Petter Moland: Om å være hovedperson i eget liv

– Det er ikke bra for forfengeligheten å spille i Hans Petters filmer

Moland-remake den tredje mest sette filmen i USA

”Ut og stjæle hester” rundet 20 000 åpningshelgen

”Ut og stjæle hester” rundet 20 000 åpningshelgen

Hans Petter Molands arthouse-film «Ut og stjæle hester» går bedre på norske kinoer enn hans blockbuster «Cold Pursuit».

Hans Petter Molands Ut og stjæle hester er sett av nær 20 000 besøkende på kino åpningshelgen. Det tipper vi at både produsenten og distributøren er fornøyd med. Filmen fikk god mottakelse på Berlinalen der den deltok i hovedkonkurransen og ble tildelt prisen for beste foto.

Men noen nordisk blockbuster er den ikke. Det er en film som henvender seg til de som har lest Per Pettersons roman – altså: primært den kulturinteresserte offentligheten. Om den runder 100 000 på kino, så vil det være i overkant av hva man kanskje kan forvente.

Ut og stjæle hester har dermed passert Amundsen som nå ligger på en fjerdeplass på kinotoppen med 173 991 besøkende etter fire uker.

Molands andre film på kino, Cold Pursuit, rundet 10 000 besøkende denne helgen etter to uker på kino. Det betyr at Molands blockbuster går dårligere enn hans arthousefilm, men det er altså på hjemmebane. Det blir interessant å følge filmens videre ferd internasjonalt, med tanke på at Pettersons bok er oversatt til 50 språk.

I et intervju med Rushprint kunne Moland fortelle om hvorfor han gikk løs på en roman som mange oppfatter som nesten umulig å filmatisere:

– Det er et utrolig sanselig og rikt univers, en kompleks struktur, og en høyt elsket roman. Den ”nøkkelen” var vel først og fremst en vei inn i manusskrivingen som jeg selv trodde på, og som jeg trodde ville både favne romanens kvaliteter og samtidig gi meg mulighetene til å lage en usedvanlig film. En konkret beslutning jeg tok var f.eks. å bevare romanens grunnleggende struktur. Strukturen, som utelater en masse informasjon mellom to tidsplan som ligger 50 år fra hverandre, gir muligheter for publikum til å dikte med og skape seg et indre bilde av hva som ligger i årene mellom, sier han blant annet.

Moland har selv skrevet manus til Ut og stjæle hester, basert på Per Pettersons bestselger. Filmens hovedroller spilles av Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Jon Ranes, Pål Sverre Hagen og Danica Curcic. Foto er ved Rasmus Videbæk. Ut og stjæle hester er produsert av 4 ½ Film ved Håkon Øverås og Turid Øversveen.

Les også:

Intervju med Hans Petter Moland: Om å være hovedperson i eget liv

– Det er ikke bra for forfengeligheten å spille i Hans Petters filmer

Moland-remake den tredje mest sette filmen i USA

MENY