Nordnorsk støtte til profilerte reginavn

Nordnorsk støtte til profilerte reginavn

Det kontinentale og urbane i møte med rå nordnorsk natur – vårens første tildelinger fra Nordnorsk filmsenter favner det meste.

Foto: Illustrasjonsbilde til «Sparkekoret»

De regionale filmsenterne har blant annet som oppgave å støtte opp om sine etablerte talenter, og vårens første tildelinger fra Nordnorsk filmsenter bærer preg av det. Fem nye filmer fikk forrige uke produksjonstilskudd, og blant mottakerne finner vi blant annet profiler som Knut Erik Jensen, Torfinn Iversen, Guro Saniola Bjerk og Truls Krane Meby.

Tre av prosjektene er dokumentarer og to korte fiksjonsfilmer: SparkekoretDyr&DyrKeep On WalkingDin verden og Nordaførr. 60 prosent av tilskudd gitt har kvinnelige produsenter, 40 prosent har kvinnelige regissører og 38 prosent har kvinnelige manusforfattere, melder filmsenteret.

Mer om prosjektene:


Dyr&Dyr: Fiksjon, kortfilm 30 min. / Regi: Truls Krane Meby. Produsent: Mattima Films (Kr. 530 000)

27 år gamle Katja fra Berlin drømmer hver natt om sin egen død, og fyller dagene med digitale distraksjoner og selvutviklingsprosjekter. Når hun med sin norske kjæreste drar på sin første fisketur noensinne, rører det ved noe dypt i henne å se en fisk drepes. Hun bestemmer seg for å bli en mer idealistisk person og hopper inn i et nytt prosjekt: å bli veganer.

«Et godt, originalt og gjennomarbeidet manus med samtidsrelevans. Regissøren har sitt helt distinktive filmuttrykk, noe han har vist i en rekke prisvinnende kortfilmer. Dyr&Dyr kan bli en intens film som gjenspeiler det kontinentale og urbane i møte med rå nordnorsk natur og virkelighet», skriver konsulent Ingrid Dokka i sin begrunnelse for tildelingen.


Sparkekoret: Kortfilm, fiksjon 17 min. / Regi: Torfinn Iversen. (Kr. 570 000)

En ti år gammel gutt ute i et vinterlandskap havner i et dilemma når faren hans kommer i klammeri med en av bygdas flyktninger.

«Regissøren er en erfaren filmforteller som er sjeldent god til å skildre komplekse forhold mellom sønner og fedre. I et univers med få ord, men med mange store følelser, tegner filmen til å bli en universell, rik og mangfoldig oppveksthistorie med overraskende vendepunkter».


Din verden: Dokumentar 45 min. Regi: Knut Erik Jensen. Produsent: Nordkapp film (Kr. 290 000)

Harald Soleim kom som fangstmann til Kapp Wijk i juli 1977. Siden har han vært der sammenhengende.I de 40 årene Harald har vært på Svalbard har isbreene begynt å smelte. Isbjørnen og andre dyrearter står i fare for å få sine eksistensgrunnlag ødelagt. For 30 år siden fant forskere plast i en av ti havhester, i dag er det omvendt. Er Harald et ”økologisk bevis” på at verden går i feil retning? Filmen kombinerer og vever sammen nye opptak med scener fra et tidligere portrett av ham fra 1987.

«Dokumentarfilmen har stor kulturhistorisk verdi og et unikt visuelt materiale, som er samlet gjennom snart 40 år. Filmen gir oss et usminket blikk inn i en fangstkultur på hell, den arktiske naturens dramatiske endringer og en mann i livets høst, som gjør opp status både overfor seg selv, naturen han har levd i og av og refleksjoner rundt en feilslått miljøpolitikk».


Nordaførr: Dokumentar 60 min. Regi : Silje Bürgin-Borch. Produsent: Alfred film & tv (Kr. 600 000)

Nordaførr er en «gla-dokumentar» og en hyllest til livet langs kysten. Ved å skildre livet i Lofoten gjennom ett år, der vi skal følge et utvalg mennesker gjennom fire årstider, er denne filmen et sprudlende kampskrift for livet utenfor allfarvei.

«Alfred Film&TV AS er et produksjonsselskap som gjennom flere år har bygget en sterk relasjon til det internasjonale TV-markedet. I dokumentarsegmentet som forteller om barsk natur og livskraftige miljø, vil Nordaførr hevde seg og godt, med slående vakre bilder og spennende, mangfoldige karakterer. Regissøren og produsenten (som er den samme) jobber med et utvalg av de aller beste fagfolkene i nordnorsk filmbransje og vil med denne produksjonen også være med på å heve nivået og kompetansen i landsdelen ytterligere».


Keep On WalkingDokumentar 58 min. Regi: Guro Saniola Bjerk. Produsent: Pandora film  (Kr. 300 000)

Gry Hege ble akutt syk, og over natta gikk hun fra å være selvstendigheten selv til å bli pleietrengende! Hvem blir vi når vi ikke lenger kan være den vi var? I 2 år har regissør Guro Saniola Bjerk fulgt Gry Hege i hennes hverdag for å finne ut av sitt nye jeg.

«En sterk karakterdrevet dokumentarfilm som slipper oss helt inn i et sårbart menneskes kamp for livet og sin egen verdighet. Hovedkarakteren har filmet seg selv fra den dagen hun våkner opp av koma og verden er totalt forandret. Sammen med regissørens blikk for detaljer og fine historielinjer, blir dette en dypt engasjert og humanistisk film om den store kraften som bor i Gry Hege».

Nordnorsk støtte til profilerte reginavn

Nordnorsk støtte til profilerte reginavn

Det kontinentale og urbane i møte med rå nordnorsk natur – vårens første tildelinger fra Nordnorsk filmsenter favner det meste.

Foto: Illustrasjonsbilde til «Sparkekoret»

De regionale filmsenterne har blant annet som oppgave å støtte opp om sine etablerte talenter, og vårens første tildelinger fra Nordnorsk filmsenter bærer preg av det. Fem nye filmer fikk forrige uke produksjonstilskudd, og blant mottakerne finner vi blant annet profiler som Knut Erik Jensen, Torfinn Iversen, Guro Saniola Bjerk og Truls Krane Meby.

Tre av prosjektene er dokumentarer og to korte fiksjonsfilmer: SparkekoretDyr&DyrKeep On WalkingDin verden og Nordaførr. 60 prosent av tilskudd gitt har kvinnelige produsenter, 40 prosent har kvinnelige regissører og 38 prosent har kvinnelige manusforfattere, melder filmsenteret.

Mer om prosjektene:


Dyr&Dyr: Fiksjon, kortfilm 30 min. / Regi: Truls Krane Meby. Produsent: Mattima Films (Kr. 530 000)

27 år gamle Katja fra Berlin drømmer hver natt om sin egen død, og fyller dagene med digitale distraksjoner og selvutviklingsprosjekter. Når hun med sin norske kjæreste drar på sin første fisketur noensinne, rører det ved noe dypt i henne å se en fisk drepes. Hun bestemmer seg for å bli en mer idealistisk person og hopper inn i et nytt prosjekt: å bli veganer.

«Et godt, originalt og gjennomarbeidet manus med samtidsrelevans. Regissøren har sitt helt distinktive filmuttrykk, noe han har vist i en rekke prisvinnende kortfilmer. Dyr&Dyr kan bli en intens film som gjenspeiler det kontinentale og urbane i møte med rå nordnorsk natur og virkelighet», skriver konsulent Ingrid Dokka i sin begrunnelse for tildelingen.


Sparkekoret: Kortfilm, fiksjon 17 min. / Regi: Torfinn Iversen. (Kr. 570 000)

En ti år gammel gutt ute i et vinterlandskap havner i et dilemma når faren hans kommer i klammeri med en av bygdas flyktninger.

«Regissøren er en erfaren filmforteller som er sjeldent god til å skildre komplekse forhold mellom sønner og fedre. I et univers med få ord, men med mange store følelser, tegner filmen til å bli en universell, rik og mangfoldig oppveksthistorie med overraskende vendepunkter».


Din verden: Dokumentar 45 min. Regi: Knut Erik Jensen. Produsent: Nordkapp film (Kr. 290 000)

Harald Soleim kom som fangstmann til Kapp Wijk i juli 1977. Siden har han vært der sammenhengende.I de 40 årene Harald har vært på Svalbard har isbreene begynt å smelte. Isbjørnen og andre dyrearter står i fare for å få sine eksistensgrunnlag ødelagt. For 30 år siden fant forskere plast i en av ti havhester, i dag er det omvendt. Er Harald et ”økologisk bevis” på at verden går i feil retning? Filmen kombinerer og vever sammen nye opptak med scener fra et tidligere portrett av ham fra 1987.

«Dokumentarfilmen har stor kulturhistorisk verdi og et unikt visuelt materiale, som er samlet gjennom snart 40 år. Filmen gir oss et usminket blikk inn i en fangstkultur på hell, den arktiske naturens dramatiske endringer og en mann i livets høst, som gjør opp status både overfor seg selv, naturen han har levd i og av og refleksjoner rundt en feilslått miljøpolitikk».


Nordaførr: Dokumentar 60 min. Regi : Silje Bürgin-Borch. Produsent: Alfred film & tv (Kr. 600 000)

Nordaførr er en «gla-dokumentar» og en hyllest til livet langs kysten. Ved å skildre livet i Lofoten gjennom ett år, der vi skal følge et utvalg mennesker gjennom fire årstider, er denne filmen et sprudlende kampskrift for livet utenfor allfarvei.

«Alfred Film&TV AS er et produksjonsselskap som gjennom flere år har bygget en sterk relasjon til det internasjonale TV-markedet. I dokumentarsegmentet som forteller om barsk natur og livskraftige miljø, vil Nordaførr hevde seg og godt, med slående vakre bilder og spennende, mangfoldige karakterer. Regissøren og produsenten (som er den samme) jobber med et utvalg av de aller beste fagfolkene i nordnorsk filmbransje og vil med denne produksjonen også være med på å heve nivået og kompetansen i landsdelen ytterligere».


Keep On WalkingDokumentar 58 min. Regi: Guro Saniola Bjerk. Produsent: Pandora film  (Kr. 300 000)

Gry Hege ble akutt syk, og over natta gikk hun fra å være selvstendigheten selv til å bli pleietrengende! Hvem blir vi når vi ikke lenger kan være den vi var? I 2 år har regissør Guro Saniola Bjerk fulgt Gry Hege i hennes hverdag for å finne ut av sitt nye jeg.

«En sterk karakterdrevet dokumentarfilm som slipper oss helt inn i et sårbart menneskes kamp for livet og sin egen verdighet. Hovedkarakteren har filmet seg selv fra den dagen hun våkner opp av koma og verden er totalt forandret. Sammen med regissørens blikk for detaljer og fine historielinjer, blir dette en dypt engasjert og humanistisk film om den store kraften som bor i Gry Hege».

MENY