Ærespris til Harald Paalgard

Ærespris til Harald Paalgard

Foreningen Norske Filmfotografer gir sin ærespris til Harald Gunnar Paalgard. Den erfarne fotografen omtales som en bauta i norsk film

Foto: Zentropa

Filmfotograf Harald Gunnar Paalgard er tildelt Foreningen Norske Filmfotografers ærespris. Han er en av norsk films mest erfarne filmfotografer og har blant annet 50 spillefilmer på samvittigheten.

Blant de mest kjente filmene finner vi såvidt ulike norske nøkkelfilmer som Ola Solums Orions Belte, Unni Straumes Til en ukjent og Leidulv Risans Krigerens hjerte og hans prisbelønte samarbeid med Per Fly på blant annet Arven. Han samarbeidet også med Straume på flere av hennes sentrale filmer – som Drømspel, Thranes Metode, Musikk for bryllup og Begravelse. I nyere tid har han fortsatt denne vekslingen mellom sjangre, fra det klaustrofobiske realistiske dramaet 90 minutter (regi: Eva Sørhaug) til den dystopiske dramaserien Okkupert.

Da Rushprint intervjuet Paalgard og Per Fly om deres samarbeid for noen år siden, kom den norske fotografen med følgende ”credo”:

”Per vet at jeg våger å gjøre ting – ikke for å oppnå noe for meg – men for filmen. Og jeg blir trygg på å gjøre dumme ting, si dumme ting, for å oppnå noe mer.”

I begrunnelsen for æresprisen heter det:

Mottageren av FNFs ærespris 2019 ble født 24. mai 1950 i Danmark. Han studerete film på Dramatiska Institutet i Stockholm. Over sin karriere har han skutt 50 spillefilmer i tillegg til en rekke kortfilmer og dokumentarer, og gud vet hvor mange reklamefilmer. Han har vært en toneangivende filmfotograf, som vi må kunne si har satt sitt preg på norsk filmhistorie. Hans arbeid har ført til en rekke priser, bl.a to Gudbagger, for Drömspel i 1995 og Juleoratoriet i 1997. Her i Norge mottok han Aamot-statuetten i 2009 for frembragende innsats i norsk filmproduksjon. Mottageren av FNFs ærespris 2019 går til en, i ordets rette forstand, bauta i norsk film: Harald Gunnar Paalgard”.

Da Paalgard ikke kunne være tilstede under utdelingen, sendte Norske filmfotografer ham denne «selfien»:

Foto av Hans Erik Lindbom

 

Ærespris til Harald Paalgard

Ærespris til Harald Paalgard

Foreningen Norske Filmfotografer gir sin ærespris til Harald Gunnar Paalgard. Den erfarne fotografen omtales som en bauta i norsk film

Foto: Zentropa

Filmfotograf Harald Gunnar Paalgard er tildelt Foreningen Norske Filmfotografers ærespris. Han er en av norsk films mest erfarne filmfotografer og har blant annet 50 spillefilmer på samvittigheten.

Blant de mest kjente filmene finner vi såvidt ulike norske nøkkelfilmer som Ola Solums Orions Belte, Unni Straumes Til en ukjent og Leidulv Risans Krigerens hjerte og hans prisbelønte samarbeid med Per Fly på blant annet Arven. Han samarbeidet også med Straume på flere av hennes sentrale filmer – som Drømspel, Thranes Metode, Musikk for bryllup og Begravelse. I nyere tid har han fortsatt denne vekslingen mellom sjangre, fra det klaustrofobiske realistiske dramaet 90 minutter (regi: Eva Sørhaug) til den dystopiske dramaserien Okkupert.

Da Rushprint intervjuet Paalgard og Per Fly om deres samarbeid for noen år siden, kom den norske fotografen med følgende ”credo”:

”Per vet at jeg våger å gjøre ting – ikke for å oppnå noe for meg – men for filmen. Og jeg blir trygg på å gjøre dumme ting, si dumme ting, for å oppnå noe mer.”

I begrunnelsen for æresprisen heter det:

Mottageren av FNFs ærespris 2019 ble født 24. mai 1950 i Danmark. Han studerete film på Dramatiska Institutet i Stockholm. Over sin karriere har han skutt 50 spillefilmer i tillegg til en rekke kortfilmer og dokumentarer, og gud vet hvor mange reklamefilmer. Han har vært en toneangivende filmfotograf, som vi må kunne si har satt sitt preg på norsk filmhistorie. Hans arbeid har ført til en rekke priser, bl.a to Gudbagger, for Drömspel i 1995 og Juleoratoriet i 1997. Her i Norge mottok han Aamot-statuetten i 2009 for frembragende innsats i norsk filmproduksjon. Mottageren av FNFs ærespris 2019 går til en, i ordets rette forstand, bauta i norsk film: Harald Gunnar Paalgard”.

Da Paalgard ikke kunne være tilstede under utdelingen, sendte Norske filmfotografer ham denne «selfien»:

Foto av Hans Erik Lindbom

 

MENY