Novotny, Sewitsky og Svensson nominert til verdens største filmpris

Novotny, Sewitsky og Svensson nominert til verdens største filmpris

Tre norske spillefilmer er nominert til Dragon Award Best Nordic Film. Både Anne Sewitsky, Eirik Svensson og Tuva Novotny kan vinne prisen på én million kroner.

Tre norske spillefilmer er nominert til Dragon Award Best Nordic Film som deles ut under Gøteborg Internasjonale filmfestival. Både Anne Sewitsky, Eirik Svensson og Tuva Novotny kan vinne prisen på én million kroner for henholdsvis Sonja, Harajuku og Blindsone. Maipo har produsert de to første filmene, Nordisk Film Production den siste.

Det er ti nordiske filmer som er nominert til prisen som deles ut for 31.gang. Selve prissummen er et spleiselag mellom Volvo Car Group, Västra Götalandsregionen og Göteborg by. Prisen regnes som verdens største, om vi måler utifra hvor mye av pengene som faktisk havner i lommene på regissøren og produksjonsselskapet.

Tidligere har norske filmer vunnet denne prisen tre år på rad, gjennom Hisham Zamans og Arild Andresens filmer Før snøen faller, Brev til kongen og Kompani Orheim.

Alle de nominerte norske filmene hadde premiere høsten 2018, og går fortsatt på kino. Regissør Tuva Novotny har allerede mottatt en gjev pris for Blindsone da Pia Tjelta fikk skuespillerprisen under San Sebastian film festival for sin hovedrolle. Eirik Svenssons Harajuku fikk positive kritikker etter premieren i oktober, men er skuffende nok bare sett av 7000 på kino. Anne Sewitskys Sonja fikk også i hovedsak god mottakelse og har rundet 60 000 på kino etter premieren i romjula.

De andre nordiske nominerte til årets Dragon Award er:

Aurora av Miia Tervo (Finland), Aniara av Pella Kågerman och Hugo Lilja (Sverige), Koko-di Koko-da av Johannes Nyholm (Sverige/Danmark), Lucky One av Mia Engberg (Sverige), Säsong av John Skoog (Sverige), Queen of Hearts avMay El-Toukhy (Danmark), Sons of Denmark av Ulaa Salim (Danmark).

Årets jury består av Adina Pintilie (regissør, Romania), Nick James (redaktør, Sight & Sound, UK), Dominga Sotomayor (regissør, Chile), Joyti Mistry (regissør & professor, Sør-Afrika) og Hanne-Vibeke Holst (forfatter, Danmark)

Dragon Award Best Nordic Film er Göteborg Film Festivals mest prestisjefylte konkurranseprogram og deles ut på Dragon Award-gallan 2. februar.

Tidligere norske vinnere av Dragon Award, Best Nordic Film:

2014: Brev til Kongen (Hisham Zaman)
2013: Før snøen faller (Hisham Zaman)
2012: Kompani Orheim (Arild Andresen)
2001: Heftig og begeistret (Knut Erik Jensen)
1997: Jakten på nyresteinen (Vibeke Idsøe)
1995: Ti kniver i hjertet (Marius Holst)
1990: En håndfull tid (Martin Asphaug)

Les også om de to norske dokumentarene som er nominert til en Dragon Award for beste nordiske dokumentarfilm.

Novotny, Sewitsky og Svensson nominert til verdens største filmpris

Novotny, Sewitsky og Svensson nominert til verdens største filmpris

Tre norske spillefilmer er nominert til Dragon Award Best Nordic Film. Både Anne Sewitsky, Eirik Svensson og Tuva Novotny kan vinne prisen på én million kroner.

Tre norske spillefilmer er nominert til Dragon Award Best Nordic Film som deles ut under Gøteborg Internasjonale filmfestival. Både Anne Sewitsky, Eirik Svensson og Tuva Novotny kan vinne prisen på én million kroner for henholdsvis Sonja, Harajuku og Blindsone. Maipo har produsert de to første filmene, Nordisk Film Production den siste.

Det er ti nordiske filmer som er nominert til prisen som deles ut for 31.gang. Selve prissummen er et spleiselag mellom Volvo Car Group, Västra Götalandsregionen og Göteborg by. Prisen regnes som verdens største, om vi måler utifra hvor mye av pengene som faktisk havner i lommene på regissøren og produksjonsselskapet.

Tidligere har norske filmer vunnet denne prisen tre år på rad, gjennom Hisham Zamans og Arild Andresens filmer Før snøen faller, Brev til kongen og Kompani Orheim.

Alle de nominerte norske filmene hadde premiere høsten 2018, og går fortsatt på kino. Regissør Tuva Novotny har allerede mottatt en gjev pris for Blindsone da Pia Tjelta fikk skuespillerprisen under San Sebastian film festival for sin hovedrolle. Eirik Svenssons Harajuku fikk positive kritikker etter premieren i oktober, men er skuffende nok bare sett av 7000 på kino. Anne Sewitskys Sonja fikk også i hovedsak god mottakelse og har rundet 60 000 på kino etter premieren i romjula.

De andre nordiske nominerte til årets Dragon Award er:

Aurora av Miia Tervo (Finland), Aniara av Pella Kågerman och Hugo Lilja (Sverige), Koko-di Koko-da av Johannes Nyholm (Sverige/Danmark), Lucky One av Mia Engberg (Sverige), Säsong av John Skoog (Sverige), Queen of Hearts avMay El-Toukhy (Danmark), Sons of Denmark av Ulaa Salim (Danmark).

Årets jury består av Adina Pintilie (regissør, Romania), Nick James (redaktør, Sight & Sound, UK), Dominga Sotomayor (regissør, Chile), Joyti Mistry (regissør & professor, Sør-Afrika) og Hanne-Vibeke Holst (forfatter, Danmark)

Dragon Award Best Nordic Film er Göteborg Film Festivals mest prestisjefylte konkurranseprogram og deles ut på Dragon Award-gallan 2. februar.

Tidligere norske vinnere av Dragon Award, Best Nordic Film:

2014: Brev til Kongen (Hisham Zaman)
2013: Før snøen faller (Hisham Zaman)
2012: Kompani Orheim (Arild Andresen)
2001: Heftig og begeistret (Knut Erik Jensen)
1997: Jakten på nyresteinen (Vibeke Idsøe)
1995: Ti kniver i hjertet (Marius Holst)
1990: En håndfull tid (Martin Asphaug)

Les også om de to norske dokumentarene som er nominert til en Dragon Award for beste nordiske dokumentarfilm.

MENY