NFI starter sitt mangfoldsår med å kutte i støtten til Oslo/Fusion

NFI starter sitt mangfoldsår med å kutte i støtten til Oslo/Fusion

Norsk filminstitutt har i sitt mangfoldsår gitt tilskudd til 17 filmfestivaler. Men Oslo/Fusion, som viser størst mangfold i praksis, har fått kutt i sin støtte. Les mer om alle festivalene som fikk støtte.

Foto: Girl, en av filmene som frontet Oslo/Fusion i 2018

Norsk filminstitutt har nettopp gitt tilskudd til 17 filmfestivaler over hele landet. Over 16 millioner kroner skal bidra til at ”et mangfold av publikummere, fra Honningsvåg i nord til Kristiandsand i sør, skal få tilbud om spennende og varierte filmopplevelser på stort lerret”, som det heter i en pressemelding fra NFI.

Men denne viljen til å prioritere mangfold har sine begrensninger. Det har Oslo/Fusion (tidligere Skeive filmer) fått merke gjennom et merkbart kutt i den årlige støtten fra NFI. Samlet sett fikk festivalen 200 000 kroner, mot 250 000 året før. Ingen voldsom nedgang, kanskje, men for en liten festival betyr det mye. Dessuten har Oslo/Fusion, som vi har påpekt her på Rushprint, vært suverent best i klassen blant festivalene til å utøve mangfold i praksis: Halvparten av filmene som ble vist på fjorårets Oslo/Fusion var regissert av kvinner, mens nær halvparten av de mannlige deltakerne hadde annen bakgrunn enn etnisk hvit.

Festivalens identitet, med fokus på lesbiske, homofile, bifile, trans- og intersexpersoner og andre kjønnsidentiteter og -utrykk, er naturligvis en vesentlig årsak til denne bevisstheten om mangfold. I en tid der flere av disse gruppene er satt under press i mange land, og diskusjonene rundt kjønnsidentitet har vært mange, også her til lands, har Oslo/Fusion en viktig rolle å spille. Denne uken presenterte NFI sin mangfoldsplan. Forhåpentligvis vil det snart også innebære at man premierer de som er flinkest i klassen.

Disse festivalene har fått tilskudd:

 • Den norske filmfestivalen er tildelt 2.700.000 kroner.
 • Festivalkontoret (Oslo Pix, Film fra sør, Arabiske filmdager) er tildelt 2.700.000 kroner.
 • Kortfilmfestivalen er tildelt 2.400.000 kroner.
 • Bergen Internasjonale filmfestival (BIFF) er tildelt 2.000.000 kroner.
 • Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival er tildelt 1.600.000 kroner.
 • Barnefilmfestivalen i Kristiansand er tildelt 1.350.000 kroner.
 • Amandus Lillehammer internasjonale studentfilmfestival er tildelt 1.200.000 kroner.
 • Fredrikstad Animation Festival er tildelt 750.000 kroner.
 • Nordkapp Filmfestival AS er tildelt 600.000 kroner.
 • Bollywood festivaler tildelt 300.000 kroner.
 • Oslo/Fusion International Film Festival er tildelt 200.000 kroner.
 • Ramaskrik filmfestivaler tildelt 200.000 kroner.
 • Movies on War er tildelt 200.000 kroner.
 • Abloom filmfestival er tildelt 150.000 kroner.
 • Arctic Movie Image and filmfestival er tildelt 120.000 kroner.
 • Nordisk Ung Filmfestival (NUFF) er tildelt 100.000 kroner.
 • Fjellfilmfestivalen er tildelt 100.000 kroner.

NFI starter sitt mangfoldsår med å kutte i støtten til Oslo/Fusion

NFI starter sitt mangfoldsår med å kutte i støtten til Oslo/Fusion

Norsk filminstitutt har i sitt mangfoldsår gitt tilskudd til 17 filmfestivaler. Men Oslo/Fusion, som viser størst mangfold i praksis, har fått kutt i sin støtte. Les mer om alle festivalene som fikk støtte.

Foto: Girl, en av filmene som frontet Oslo/Fusion i 2018

Norsk filminstitutt har nettopp gitt tilskudd til 17 filmfestivaler over hele landet. Over 16 millioner kroner skal bidra til at ”et mangfold av publikummere, fra Honningsvåg i nord til Kristiandsand i sør, skal få tilbud om spennende og varierte filmopplevelser på stort lerret”, som det heter i en pressemelding fra NFI.

Men denne viljen til å prioritere mangfold har sine begrensninger. Det har Oslo/Fusion (tidligere Skeive filmer) fått merke gjennom et merkbart kutt i den årlige støtten fra NFI. Samlet sett fikk festivalen 200 000 kroner, mot 250 000 året før. Ingen voldsom nedgang, kanskje, men for en liten festival betyr det mye. Dessuten har Oslo/Fusion, som vi har påpekt her på Rushprint, vært suverent best i klassen blant festivalene til å utøve mangfold i praksis: Halvparten av filmene som ble vist på fjorårets Oslo/Fusion var regissert av kvinner, mens nær halvparten av de mannlige deltakerne hadde annen bakgrunn enn etnisk hvit.

Festivalens identitet, med fokus på lesbiske, homofile, bifile, trans- og intersexpersoner og andre kjønnsidentiteter og -utrykk, er naturligvis en vesentlig årsak til denne bevisstheten om mangfold. I en tid der flere av disse gruppene er satt under press i mange land, og diskusjonene rundt kjønnsidentitet har vært mange, også her til lands, har Oslo/Fusion en viktig rolle å spille. Denne uken presenterte NFI sin mangfoldsplan. Forhåpentligvis vil det snart også innebære at man premierer de som er flinkest i klassen.

Disse festivalene har fått tilskudd:

 • Den norske filmfestivalen er tildelt 2.700.000 kroner.
 • Festivalkontoret (Oslo Pix, Film fra sør, Arabiske filmdager) er tildelt 2.700.000 kroner.
 • Kortfilmfestivalen er tildelt 2.400.000 kroner.
 • Bergen Internasjonale filmfestival (BIFF) er tildelt 2.000.000 kroner.
 • Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival er tildelt 1.600.000 kroner.
 • Barnefilmfestivalen i Kristiansand er tildelt 1.350.000 kroner.
 • Amandus Lillehammer internasjonale studentfilmfestival er tildelt 1.200.000 kroner.
 • Fredrikstad Animation Festival er tildelt 750.000 kroner.
 • Nordkapp Filmfestival AS er tildelt 600.000 kroner.
 • Bollywood festivaler tildelt 300.000 kroner.
 • Oslo/Fusion International Film Festival er tildelt 200.000 kroner.
 • Ramaskrik filmfestivaler tildelt 200.000 kroner.
 • Movies on War er tildelt 200.000 kroner.
 • Abloom filmfestival er tildelt 150.000 kroner.
 • Arctic Movie Image and filmfestival er tildelt 120.000 kroner.
 • Nordisk Ung Filmfestival (NUFF) er tildelt 100.000 kroner.
 • Fjellfilmfestivalen er tildelt 100.000 kroner.

MENY