Heimebane 2 får førpremiere på Tromsø filmfestival

Heimebane 2 får førpremiere på Tromsø filmfestival

Andre sesongen av NRK-serien Heimebane får førpremiere under filmfestivalen i Tromsø. Det får også to nye norske langfilmer: Egil Håskjold Larsens dokumentar «Hvor man vender tilbake» og den sunnmørske debutantfilmen «Skynd deg sakte» av Anders Emblem.

Andre sesongen av NRK-serien Heimebane får førpremiere under filmfestivalen i Tromsø. Det vil skje utendørs i minusgrader gjennom utekinoen som har blitt ett av varemerkene for festivalen. Premieren vil skje en måned før serien vises på NRK.

Kanskje vil det friske været i Tromsø forsterke følelsen av det værbitte Ulsteinvik der fotballtrener Helena Mikkelsen og laget Varg overlevde sin første sesong i Eliteserien. Helena gikk fra å være hatet til å bli elsket og respektert av spillere og fans. Men Mikkelsens suksess skjedde ikke uten omkostninger, blant annet mistet Varg sin hovedsponsor og Helena mistet noe av kontakten med datteren.

– Den største endringen er at Helena nå har fått respekt. Og at vi kommer til å skildre en jobbhverdag der hun ikke trenger å kjempe for denne respekten lenger. Men med respekt kommer også nye utfordringer, fortalte serieskaper Johan Fasting da han presenterte en forsmak på den andre sesongen under Nordiske seriedager.

– Vi hadde et mål om å nå bredt og ønsket å lage en serie hele familien kunne se på sammen. Vi følte at vi klarte å skape karakterer som publikum ble glade i og sinte på, men samtidig forsto. Og nå kommer vi til å dykke enda dypere i disse karakterene i sesong 2, fortalte han.

«Hvor man vender tilbake»

To nye norske langfilmer

Det er regissør og fotograf Egil Håskjold Larsens som får æren av å åpne årets filmfestival i Tromsø med sin nye dokumentar Hvor man vender tilbake. Han slo som kjent gjennom med den prisbelønte dokumentaren 69 Minutter av 86 Dager.

Håskjold Larsens nye film er filmet i svart-hvitt i Finnmark, bare en kilometer fra den norske grensen til Russland, og er «en skildring av forholdet mellom mennesket og naturen, og et nært innblikk i et liv nære elementene». Hovedpersonen Steinar (70 år) bor i et isolert nediset univers på Europas nordligste spiss. «Her ute i det nedisede og værharde landskapet, finner han friheten og roen. Han hører hjemme her, men livet alene med naturen er ensomt og overveldende.”

– Jeg vokste opp i dette landskapet, og har kjent min hovedkarakter siden jeg var barn, så denne filmen var en måte for meg å finne litt tilbake til min barndom, og det å ha en kontakt med naturen, noe jeg gjennom livet på mange måter har mistet, og ønsket å utforske, forteller filmskaper Egil Håskjold Larsen om hvorfor han ville lage denne filmen.

Regissør Anders Emblem om skuespiller Amalie Ibsen Jensen: «For meg var hun virkelig et funn, og en av flere helt nødvendige brikker som falt på plass for at filmen skulle fungere».

Den sunnmørske debutantfilmen Skynd deg sakte av Anders Emblem vises også i Tromsø. Rushprint kalte nylig filmen «en bemerkelsesverdig sikker og stilren debut», der Emblem konsentrerer seg mer om følelser og livsforandring enn om ytre handling:

«I filmen følger vi så vidt voksne Fiona som har ansvar for en yngre bror med funksjonsvansker. Gjennom noen avgjørende sommermåneder må hun balansere omsorgen for broren med jobben i fergeselskapet og musikalske ambisjoner… Skynd deg sakte er spilt inn i fotogen og dramatisk sunnmørsnatur, med fjorder, åser, sletter, og lange, rette veier. I en gråere fargepalett og hardere kontraster enn det vi forbinder med nasjonalromantiske bilder fra området».

Les vårt intervju med Emblem om debutfilmen og se klipp fra filmen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Heimebane 2 får førpremiere på Tromsø filmfestival

Heimebane 2 får førpremiere på Tromsø filmfestival

Andre sesongen av NRK-serien Heimebane får førpremiere under filmfestivalen i Tromsø. Det får også to nye norske langfilmer: Egil Håskjold Larsens dokumentar «Hvor man vender tilbake» og den sunnmørske debutantfilmen «Skynd deg sakte» av Anders Emblem.

Andre sesongen av NRK-serien Heimebane får førpremiere under filmfestivalen i Tromsø. Det vil skje utendørs i minusgrader gjennom utekinoen som har blitt ett av varemerkene for festivalen. Premieren vil skje en måned før serien vises på NRK.

Kanskje vil det friske været i Tromsø forsterke følelsen av det værbitte Ulsteinvik der fotballtrener Helena Mikkelsen og laget Varg overlevde sin første sesong i Eliteserien. Helena gikk fra å være hatet til å bli elsket og respektert av spillere og fans. Men Mikkelsens suksess skjedde ikke uten omkostninger, blant annet mistet Varg sin hovedsponsor og Helena mistet noe av kontakten med datteren.

– Den største endringen er at Helena nå har fått respekt. Og at vi kommer til å skildre en jobbhverdag der hun ikke trenger å kjempe for denne respekten lenger. Men med respekt kommer også nye utfordringer, fortalte serieskaper Johan Fasting da han presenterte en forsmak på den andre sesongen under Nordiske seriedager.

– Vi hadde et mål om å nå bredt og ønsket å lage en serie hele familien kunne se på sammen. Vi følte at vi klarte å skape karakterer som publikum ble glade i og sinte på, men samtidig forsto. Og nå kommer vi til å dykke enda dypere i disse karakterene i sesong 2, fortalte han.

«Hvor man vender tilbake»

To nye norske langfilmer

Det er regissør og fotograf Egil Håskjold Larsens som får æren av å åpne årets filmfestival i Tromsø med sin nye dokumentar Hvor man vender tilbake. Han slo som kjent gjennom med den prisbelønte dokumentaren 69 Minutter av 86 Dager.

Håskjold Larsens nye film er filmet i svart-hvitt i Finnmark, bare en kilometer fra den norske grensen til Russland, og er «en skildring av forholdet mellom mennesket og naturen, og et nært innblikk i et liv nære elementene». Hovedpersonen Steinar (70 år) bor i et isolert nediset univers på Europas nordligste spiss. «Her ute i det nedisede og værharde landskapet, finner han friheten og roen. Han hører hjemme her, men livet alene med naturen er ensomt og overveldende.”

– Jeg vokste opp i dette landskapet, og har kjent min hovedkarakter siden jeg var barn, så denne filmen var en måte for meg å finne litt tilbake til min barndom, og det å ha en kontakt med naturen, noe jeg gjennom livet på mange måter har mistet, og ønsket å utforske, forteller filmskaper Egil Håskjold Larsen om hvorfor han ville lage denne filmen.

Regissør Anders Emblem om skuespiller Amalie Ibsen Jensen: «For meg var hun virkelig et funn, og en av flere helt nødvendige brikker som falt på plass for at filmen skulle fungere».

Den sunnmørske debutantfilmen Skynd deg sakte av Anders Emblem vises også i Tromsø. Rushprint kalte nylig filmen «en bemerkelsesverdig sikker og stilren debut», der Emblem konsentrerer seg mer om følelser og livsforandring enn om ytre handling:

«I filmen følger vi så vidt voksne Fiona som har ansvar for en yngre bror med funksjonsvansker. Gjennom noen avgjørende sommermåneder må hun balansere omsorgen for broren med jobben i fergeselskapet og musikalske ambisjoner… Skynd deg sakte er spilt inn i fotogen og dramatisk sunnmørsnatur, med fjorder, åser, sletter, og lange, rette veier. I en gråere fargepalett og hardere kontraster enn det vi forbinder med nasjonalromantiske bilder fra området».

Les vårt intervju med Emblem om debutfilmen og se klipp fra filmen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY