Cinenord får enda en rekordartet tildeling

Cinenord får enda en rekordartet tildeling

Cinenords storserie «Alt for Norge» ble før helgen tildelt et av de største støttebeløpene Nordisk film og tv-fond har gitt en serie. Nå gjenstår arbeidet med blant annet å gjenskape Det hvite hus og rammen rundt det spesielle vennskapet mellom kronprinsesse Märtha og president Roosevelt.

Foto: Hva innebar det spesielle vennskapet mellom president Roosevelt og Märtha?

Nordisk film og tv-fond kan melde om at de har gitt en av sine største tildelinger til et nordisk serieprosjekt noensinne. Den heldige mottaker av fem millioner kroner er Cinenords dramaserie Alt for Norge som nylig også fikk betydelig støtte fra den norske insentivordningen og fra EUs program Kreativt Europa MEDIA.

Alt for Norge er produsert av Cinenord Drama ved Silje Hopland Eik og med Alexander Eik på regi og manus (sammen med Linda May Kallestein). Serien er basert på «den utrolige og sanne historien om norske kronprinsesse Märthas desperate flukt til USA og påfølgende kamp for å redde sitt land under den andre verdenskrig».

Kongefamiliens opphold i USA og kronprinsesse Märthas nære vennskap med president Franklin Delano Roosevelt har vært forbundet med mange spekulasjoner. Kongefamilien spilte utvilsomt en viktig rolle for å fremme norske interesser overfor amerikanske myndigheter under Annen verdenskrig. Men ledet Märthas nærhet til presidenten også til noe mer, slik både historikere og journalister har antydet? Vi vet ikke hvor langt serien går i å dikte videre på disse spørsmålene, men alt tyder på at de vil bli berørt.

Silje Hopland Eik, Alexander Eik og Linda May Kallestein.

Det er lagt opp til en 132 dagers innspillingsperiode som vil foregå i Praha og Norge, med noen opptaksdager i Sverige, Storbritannia og USA. For opptakene fra Det hvite hus blir det bygget et sett i filmstudio i Praha, ledet av den danske setdesigneren Jette Lehmann (kjent for blant annet von Triers Melancholia).

Cinenord samarbeider også med den amerikanske rollebesetteren Avy Kaufmann (Emmy-nominert for The Night of), som allerede har hjulpet selskapet med å hente inn Carry-Ann Moss til krimserien Wisting. Selskapet håper å ha rollelisten klar innen august i sommer.

Det som ble utslagsgivende for den sjenerøse støtten fra Nordisk film og tv-fond var at serieprosjektet scoret stort på alle kriteriene, forteller Petri Kemppinen, direktør i NFTF. I tillegg har Cinenord fått med seg alle de fem nordiske tv-kanalene på prosjektet. Deler av serien skal spilles inn i Tsjekkia, med tsjekkiske Sirena Films og tyske Beta Film som coprodusenter.

For noen uker siden ble det kjent at Cinenord er tildelt i overkant av 53,3 millioner kroner av Norsk filminstitutt gjennom insentivordningen, fordelt på de to dramaseriene Wisting (Viaplay og TV3) og Alt for Norge (NRK). Få uker senere fikk selskapet 1 million euro i produksjonstilskudd til TV-serien Wisting fra EUs program Kreativt Europa MEDIA. Dette er det høyeste tilskuddsbeløpet det er mulig å oppnå i MEDIA-programmet og første gang et norsk selskap tildeles så mye.

Still fra «Wisting»

På toppen av dette utvider Cinenord virksomheten med en avdeling i Sverige som Moa Westeson skal lede, kunne Silje Hopland Eik fortelle Rushprint i våres. Så langt har Cinenord konsentrert seg om filmer for barn og ungdom. Siden 2004 har selskapet produsert- og co- produsert 28 spillefilmer. Med de nye dramaseriene er det for første gang et voksenpublikum de skal tilfredsstille.

– Det innebærer naturligvis en annen måte å tenke på – både fordi serieformatet medfører en annen måte å utvikle fortellingene på og ikke minst finansiere dem på. Det har vært en ny verden for oss å utvikle Wisting og Alt for Norge de siste par årene, fortalte Hopland Eik.

Boomen innen dramaproduksjon tilfører etablerte spillefilmselskaper en ny vitalitet, og hardt tiltrengte midler. Slik er det også for Cinenord, bekreftet hun.

– Det gir nye muligheter. Det gir en stabilitet for produksjonen i selskapet, du kan trekke opp lengre perspektiver enn ved produksjon av spillefilm.

Cinenord får enda en rekordartet tildeling

Cinenord får enda en rekordartet tildeling

Cinenords storserie «Alt for Norge» ble før helgen tildelt et av de største støttebeløpene Nordisk film og tv-fond har gitt en serie. Nå gjenstår arbeidet med blant annet å gjenskape Det hvite hus og rammen rundt det spesielle vennskapet mellom kronprinsesse Märtha og president Roosevelt.

Foto: Hva innebar det spesielle vennskapet mellom president Roosevelt og Märtha?

Nordisk film og tv-fond kan melde om at de har gitt en av sine største tildelinger til et nordisk serieprosjekt noensinne. Den heldige mottaker av fem millioner kroner er Cinenords dramaserie Alt for Norge som nylig også fikk betydelig støtte fra den norske insentivordningen og fra EUs program Kreativt Europa MEDIA.

Alt for Norge er produsert av Cinenord Drama ved Silje Hopland Eik og med Alexander Eik på regi og manus (sammen med Linda May Kallestein). Serien er basert på «den utrolige og sanne historien om norske kronprinsesse Märthas desperate flukt til USA og påfølgende kamp for å redde sitt land under den andre verdenskrig».

Kongefamiliens opphold i USA og kronprinsesse Märthas nære vennskap med president Franklin Delano Roosevelt har vært forbundet med mange spekulasjoner. Kongefamilien spilte utvilsomt en viktig rolle for å fremme norske interesser overfor amerikanske myndigheter under Annen verdenskrig. Men ledet Märthas nærhet til presidenten også til noe mer, slik både historikere og journalister har antydet? Vi vet ikke hvor langt serien går i å dikte videre på disse spørsmålene, men alt tyder på at de vil bli berørt.

Silje Hopland Eik, Alexander Eik og Linda May Kallestein.

Det er lagt opp til en 132 dagers innspillingsperiode som vil foregå i Praha og Norge, med noen opptaksdager i Sverige, Storbritannia og USA. For opptakene fra Det hvite hus blir det bygget et sett i filmstudio i Praha, ledet av den danske setdesigneren Jette Lehmann (kjent for blant annet von Triers Melancholia).

Cinenord samarbeider også med den amerikanske rollebesetteren Avy Kaufmann (Emmy-nominert for The Night of), som allerede har hjulpet selskapet med å hente inn Carry-Ann Moss til krimserien Wisting. Selskapet håper å ha rollelisten klar innen august i sommer.

Det som ble utslagsgivende for den sjenerøse støtten fra Nordisk film og tv-fond var at serieprosjektet scoret stort på alle kriteriene, forteller Petri Kemppinen, direktør i NFTF. I tillegg har Cinenord fått med seg alle de fem nordiske tv-kanalene på prosjektet. Deler av serien skal spilles inn i Tsjekkia, med tsjekkiske Sirena Films og tyske Beta Film som coprodusenter.

For noen uker siden ble det kjent at Cinenord er tildelt i overkant av 53,3 millioner kroner av Norsk filminstitutt gjennom insentivordningen, fordelt på de to dramaseriene Wisting (Viaplay og TV3) og Alt for Norge (NRK). Få uker senere fikk selskapet 1 million euro i produksjonstilskudd til TV-serien Wisting fra EUs program Kreativt Europa MEDIA. Dette er det høyeste tilskuddsbeløpet det er mulig å oppnå i MEDIA-programmet og første gang et norsk selskap tildeles så mye.

Still fra «Wisting»

På toppen av dette utvider Cinenord virksomheten med en avdeling i Sverige som Moa Westeson skal lede, kunne Silje Hopland Eik fortelle Rushprint i våres. Så langt har Cinenord konsentrert seg om filmer for barn og ungdom. Siden 2004 har selskapet produsert- og co- produsert 28 spillefilmer. Med de nye dramaseriene er det for første gang et voksenpublikum de skal tilfredsstille.

– Det innebærer naturligvis en annen måte å tenke på – både fordi serieformatet medfører en annen måte å utvikle fortellingene på og ikke minst finansiere dem på. Det har vært en ny verden for oss å utvikle Wisting og Alt for Norge de siste par årene, fortalte Hopland Eik.

Boomen innen dramaproduksjon tilfører etablerte spillefilmselskaper en ny vitalitet, og hardt tiltrengte midler. Slik er det også for Cinenord, bekreftet hun.

– Det gir nye muligheter. Det gir en stabilitet for produksjonen i selskapet, du kan trekke opp lengre perspektiver enn ved produksjon av spillefilm.

MENY