Hvem er den finske vinneren av Nordisk Råds filmpris?

Hvem er den finske vinneren av Nordisk Råds filmpris?

Finske «Little Wing» av regissør og manusforfatter Selma Vilhunen fikk Nordisk råds filmpris 2017. Det er filmen vår kritiker har fremhevet som den mest konvensjonelle i sin gjennomgang av alle kandidatene.

Little Wing (Tyttö nimeltä Varpu)  av regissør og manusforfatter Selma Vilhunen og produsent Kaarle Aho og Kai Nordberg fikk Nordisk råds filmpris 2017. Produsentene mottok prisen under Nordisk råds prisutdeling i Finlandiahuset i Helsingfors.

Juryens begrunnelse for tildelingen av prisen er som følger:

«I Little Wing presterer Selma Vilhunen å fange inn store og helt sentrale følelser med veldig små virkemidler, og hun beviser at hun som regissør og manusforfatter besitter en følsomhet ut over det vanlige. På intelligent vis leker hun med den typiske framstillingen av jenter og unge kvinner i film, og hver gang publikum fornemmer og forventer en trussel mot hovedkarakteren, Varpu, lar Vilhunen henne styre utenom klisjeene, både bokstavelig og i overført betydning. Varpu er ei søt og flink jente som streifer rundt i en verden der skikkelsene får lov til å være ordentlige mennesker med gode og dårlige sider, og der omgivelsene utgjør en kulisse, men aldri blir et tema. I Little Wing har juryen funnet øyeblikk av ren energi og filmisk storhet, og vi vil gjerne se mer.»

I sin gjennomgang av alle kandidatene her på rushprint.no fremhevet imidlertid Gunnar Iversen Little Wing som den mest konvensjonelle:

«Little Wing er en finstemt melankolsk skildring av en sår oppvekst, men det er en film som fokuserer mest på det pussige og stemningsfulle, og skaper en god balanse mellom skildringen av den dysfunksjonelle familien og Varpus lengsel, og morsomme små episoder fra et absurd hverdagsliv. Vilhunens film er enkel, forsiktig og lavmælt, og unngår å bli et Stort Drama eller en nattsvart sosialrapport. Mest av alt er Varpu et klokt løvetannbarn, en veslevoksen overlevelseskunstner som ikke lar seg vippe av pinnen uansett hva som skjer i livet hennes.

Av de fem filmene som konkurrerer i år er Little Wing den mest konvensjonelle filmen, og trolig også den som har de minste kunstneriske ambisjonene, men det er en vellykket og varm film som det er lett å bli glad i. Den finner en beundringsverdig stemningsbalanse, og ender i et livsbejaende og hjertegodt smil».

De øvrig nominerte filmene var:

Norge: Fluefangeren. Regissør og manusforfatter: Izer Aliu. Produsent: Khalid Maimouni

Danmark: Forældre. Regissør: Christian Tafdrup  Manusforfatter: Christian Tafdrup . Produsent: Thomas Heinesen

Island: Hjartasteinn . Regissør: Guðmundur Arnar Guðmundsson . Manusforfatter: Guðmundur Arnar Guðmundsson . Produsent: Anton Máni Svansson, Lise Orheim Stender, Jesper Morthorst, Guðmundur Arnar Guðmundsson

Sverige:  Sameblod . Regissør: Amanda Kernell . Manusforfatter: Amanda Kernell . Produsent: Lars G. Lindström

I år ble Nordisk råds filmpris delt ut for 14. gang. I fjor mottok Joachim Trier prisen for Louder than Bombs. Tidligere år har den gått til markante filmer som Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014),  Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008),Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Juryen besto i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Hvem er den finske vinneren av Nordisk Råds filmpris?

Hvem er den finske vinneren av Nordisk Råds filmpris?

Finske «Little Wing» av regissør og manusforfatter Selma Vilhunen fikk Nordisk råds filmpris 2017. Det er filmen vår kritiker har fremhevet som den mest konvensjonelle i sin gjennomgang av alle kandidatene.

Little Wing (Tyttö nimeltä Varpu)  av regissør og manusforfatter Selma Vilhunen og produsent Kaarle Aho og Kai Nordberg fikk Nordisk råds filmpris 2017. Produsentene mottok prisen under Nordisk råds prisutdeling i Finlandiahuset i Helsingfors.

Juryens begrunnelse for tildelingen av prisen er som følger:

«I Little Wing presterer Selma Vilhunen å fange inn store og helt sentrale følelser med veldig små virkemidler, og hun beviser at hun som regissør og manusforfatter besitter en følsomhet ut over det vanlige. På intelligent vis leker hun med den typiske framstillingen av jenter og unge kvinner i film, og hver gang publikum fornemmer og forventer en trussel mot hovedkarakteren, Varpu, lar Vilhunen henne styre utenom klisjeene, både bokstavelig og i overført betydning. Varpu er ei søt og flink jente som streifer rundt i en verden der skikkelsene får lov til å være ordentlige mennesker med gode og dårlige sider, og der omgivelsene utgjør en kulisse, men aldri blir et tema. I Little Wing har juryen funnet øyeblikk av ren energi og filmisk storhet, og vi vil gjerne se mer.»

I sin gjennomgang av alle kandidatene her på rushprint.no fremhevet imidlertid Gunnar Iversen Little Wing som den mest konvensjonelle:

«Little Wing er en finstemt melankolsk skildring av en sår oppvekst, men det er en film som fokuserer mest på det pussige og stemningsfulle, og skaper en god balanse mellom skildringen av den dysfunksjonelle familien og Varpus lengsel, og morsomme små episoder fra et absurd hverdagsliv. Vilhunens film er enkel, forsiktig og lavmælt, og unngår å bli et Stort Drama eller en nattsvart sosialrapport. Mest av alt er Varpu et klokt løvetannbarn, en veslevoksen overlevelseskunstner som ikke lar seg vippe av pinnen uansett hva som skjer i livet hennes.

Av de fem filmene som konkurrerer i år er Little Wing den mest konvensjonelle filmen, og trolig også den som har de minste kunstneriske ambisjonene, men det er en vellykket og varm film som det er lett å bli glad i. Den finner en beundringsverdig stemningsbalanse, og ender i et livsbejaende og hjertegodt smil».

De øvrig nominerte filmene var:

Norge: Fluefangeren. Regissør og manusforfatter: Izer Aliu. Produsent: Khalid Maimouni

Danmark: Forældre. Regissør: Christian Tafdrup  Manusforfatter: Christian Tafdrup . Produsent: Thomas Heinesen

Island: Hjartasteinn . Regissør: Guðmundur Arnar Guðmundsson . Manusforfatter: Guðmundur Arnar Guðmundsson . Produsent: Anton Máni Svansson, Lise Orheim Stender, Jesper Morthorst, Guðmundur Arnar Guðmundsson

Sverige:  Sameblod . Regissør: Amanda Kernell . Manusforfatter: Amanda Kernell . Produsent: Lars G. Lindström

I år ble Nordisk råds filmpris delt ut for 14. gang. I fjor mottok Joachim Trier prisen for Louder than Bombs. Tidligere år har den gått til markante filmer som Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014),  Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008),Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Juryen besto i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY