Endelig vant Trier og norsk film Nordisk råds filmpris

Endelig vant Trier og norsk film Nordisk råds filmpris

– Jeg vil spesielt takke juryen for å hedre filmen på tross av at den har engelsk tale. For meg er det bildene, eller selve filmspråket, som utgjør det mest personlige ved mitt arbeid, sa Joachim Trier da han som første norske filmskaper kunne motta Nordisk råds filmpris.

Joachim Triers Louder Than Bombs ble i kveld kåret til vinner av Nordisk råds filmpris for 2016. Dette er første gang en norsk film mottar prisen som ble delt ut første gangen for 13 år siden. Den gangen var det Aki Kaurismäki som fikk den for Mannen uten minne.

Dette er tredje gangen Trier har vært nominert til prisen. Han var blant favorittene den gangen han ble nominert for Reprise og Oslo 31.august. Juryen omtaler Louder Than Bombs som «en skarp, oppfinnsom og visjonær film om en familie som går i oppløsning i årene etter morens og ektefellens død. Joachim Trier og hans team tar fortellerkunsten til et nytt nivå. Den komplekse oppbygningen, den følelsesmessige dybden og evnen til å splitte opp klisjeer burde gjøre dette verket til fast pensum på filmskoler over hele verden«.

Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen.

Joachim Trier kom rett fra filminnspillingen av sin nye film, Thelma, til utdelingen av prisen i København. Også Eskil Vogt, medforfatter på alle spillefilmene hans, og produsent Thomas Robsahm, var til stede.

Bak Louder Than Bombs står det en gruppe mennesker fra flere av de nordiske landene, og jeg vil takke juryen for å gi oss denne ærefulle prisen. Jeg vil spesielt takke dem for å hedre filmen med denne nordiske prisen på tross av at den har et engelsk talespråk. For meg er det bildene, eller selve filmspråket, som utgjør det mest personlige ved mitt arbeid, og filmspråket kjenner ingen nasjonale grensersa en takknemlig Trier.

Louder Than Bombs er Joachim Triers tredje langfilm og hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen i filmfestivalen i Cannes i mai i fjor. Filmen ble også vist under Special Presentation-programmet ved Toronto International Film Festival i september. Med Louder Than Bombs har Joachim Trier og Eskil Vogt også mottatt både Kanonprisen og Amandaprisen for henholdsvis beste regi og beste manus.

Om Nordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 13. gang. I fjor mottok Dagur Kári, Baltasar Kormákur og Agnes Johansen prisen for Historien om den sjenerte giganten. Tidligere år har den gått til markante filmer som Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Den nordiske juryen har bestått av Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Hilmar Oddsson (Island), Silje Riise Næss (Norge) og Jannike Åhlund (Sverige).

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Alle prisene ble i kveld delt ut i København.

Relaterte saker:

Louder than bombs på Blått Lerret web-tv

Joachim Triers engasjerende americana

Vil Nordens fremste regissør endelig vinne Nordiske filmprisen?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Endelig vant Trier og norsk film Nordisk råds filmpris

Endelig vant Trier og norsk film Nordisk råds filmpris

– Jeg vil spesielt takke juryen for å hedre filmen på tross av at den har engelsk tale. For meg er det bildene, eller selve filmspråket, som utgjør det mest personlige ved mitt arbeid, sa Joachim Trier da han som første norske filmskaper kunne motta Nordisk råds filmpris.

Joachim Triers Louder Than Bombs ble i kveld kåret til vinner av Nordisk råds filmpris for 2016. Dette er første gang en norsk film mottar prisen som ble delt ut første gangen for 13 år siden. Den gangen var det Aki Kaurismäki som fikk den for Mannen uten minne.

Dette er tredje gangen Trier har vært nominert til prisen. Han var blant favorittene den gangen han ble nominert for Reprise og Oslo 31.august. Juryen omtaler Louder Than Bombs som «en skarp, oppfinnsom og visjonær film om en familie som går i oppløsning i årene etter morens og ektefellens død. Joachim Trier og hans team tar fortellerkunsten til et nytt nivå. Den komplekse oppbygningen, den følelsesmessige dybden og evnen til å splitte opp klisjeer burde gjøre dette verket til fast pensum på filmskoler over hele verden«.

Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen.

Joachim Trier kom rett fra filminnspillingen av sin nye film, Thelma, til utdelingen av prisen i København. Også Eskil Vogt, medforfatter på alle spillefilmene hans, og produsent Thomas Robsahm, var til stede.

Bak Louder Than Bombs står det en gruppe mennesker fra flere av de nordiske landene, og jeg vil takke juryen for å gi oss denne ærefulle prisen. Jeg vil spesielt takke dem for å hedre filmen med denne nordiske prisen på tross av at den har et engelsk talespråk. For meg er det bildene, eller selve filmspråket, som utgjør det mest personlige ved mitt arbeid, og filmspråket kjenner ingen nasjonale grensersa en takknemlig Trier.

Louder Than Bombs er Joachim Triers tredje langfilm og hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen i filmfestivalen i Cannes i mai i fjor. Filmen ble også vist under Special Presentation-programmet ved Toronto International Film Festival i september. Med Louder Than Bombs har Joachim Trier og Eskil Vogt også mottatt både Kanonprisen og Amandaprisen for henholdsvis beste regi og beste manus.

Om Nordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 13. gang. I fjor mottok Dagur Kári, Baltasar Kormákur og Agnes Johansen prisen for Historien om den sjenerte giganten. Tidligere år har den gått til markante filmer som Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Den nordiske juryen har bestått av Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Hilmar Oddsson (Island), Silje Riise Næss (Norge) og Jannike Åhlund (Sverige).

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Alle prisene ble i kveld delt ut i København.

Relaterte saker:

Louder than bombs på Blått Lerret web-tv

Joachim Triers engasjerende americana

Vil Nordens fremste regissør endelig vinne Nordiske filmprisen?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY