– Filmskolen er en utdanning i internasjonal særklasse

– Filmskolen er en utdanning i internasjonal særklasse

Filmskolen har alltid godt av en offentlig debatt, men det er fint om den baseres på nettopp fakta, og ikke fiksjonen Gjerdrum har bygget sitt innlegg på, mener Fredrik Graver, undervisningsleder ved Den norske filmskolen

Foto: fra øvelse på Den norske filmskolen (Thomas Grotmol/DNFS)

Filmprodusent og professor Finn Gjerdrum blåser ut mot Den norske filmskolen og Filmskolens dekan Thomas Stenderup. Anledningen er utlysning av dekanstillingen, som sikkert er en fin anledning til å ha en diskusjon rundt Filmskolen og Filmskolens fremtid.

Kjernen i Finn Gjerdrums kritikk er et kraftig personangrep på Stenderup; et personangrep godt belagt med rykter, sladder og insinuasjoner. For de som faktisk kjenner arbeidsmiljøet på Filmskolen er det så tåpelig at det trengs ikke å kommenteres, men fremstår mer som en intern personalsak på HiL.

Vel så alvorlig er Gjerdrums sverting av Filmskolens fagmiljø som helhet. Her gjentar han en påstand man også fant i Jon Inge Faldalens kommentar før sommerferien: at skolens utdanning er dårlig og studentene misfornøyd.

Denne påstanden minner mest om Fremskrittspartiets ”Vi må tørre å ta debatten”-holdning, hvor fortellingen blir viktigere enn fakta. Vel driver Den norske filmskolen også med fiksjon, men samtidig må man vite når fakta er på sin plass.

Derfor:

  • Den norske filmskolen ble i 2014 rangert som den 5. beste i verden av Hollywood Reporter. Uansett hva man mener om denne typen rangeringer er det en stor anerkjennelse.
  • For 4. kull på rad ble en eksamensfilm shortlistet til Student Academy Awards i sommer. I år nådde også filmen – Generation Mars – opp blant finalistene.
  • NOKUTs Studiebarometer 2014 (eneste gang Filmskolens studenter har vært med; neste mulighet blir denne høsten) viser Filmskolens linjers resultat mellom 4,3 til 5,0 (av 5,0) på tilfredshet med det faglige miljøet og mellom 4,4 til 5,0 i overordnet tilfredshet med studieprogrammet. Begge er langt over både nasjonalt gjennomsnitt og gjennomsnitt på HiL.
  • En internundersøkelse fra våren 2016 viser at de siste 4 kull rangerer Filmskolens utdanning som 4,91 (av 6,0) for relevans og 4,68 for kvalitet. I tillegg har 93% svart de har fast tilknytning til film- og tv-bransjen.

Der er noen få fakta. De viser en Filmskole som har hatt en fantastisk utvikling de siste årene og er noe så sjeldent som en norsk utdanning i internasjonal særklasse.

Selvfølgelig har Filmskolen alltid godt av en offentlig debatt, men det er fint om den baseres på nettopp fakta, og ikke fiksjonen Gjerdrum har bygget sitt innlegg på.

Fredrik Graver, førstelektor og undervisningsleder ved Den norske filmskolen

– Filmskolen er en utdanning i internasjonal særklasse

– Filmskolen er en utdanning i internasjonal særklasse

Filmskolen har alltid godt av en offentlig debatt, men det er fint om den baseres på nettopp fakta, og ikke fiksjonen Gjerdrum har bygget sitt innlegg på, mener Fredrik Graver, undervisningsleder ved Den norske filmskolen

Foto: fra øvelse på Den norske filmskolen (Thomas Grotmol/DNFS)

Filmprodusent og professor Finn Gjerdrum blåser ut mot Den norske filmskolen og Filmskolens dekan Thomas Stenderup. Anledningen er utlysning av dekanstillingen, som sikkert er en fin anledning til å ha en diskusjon rundt Filmskolen og Filmskolens fremtid.

Kjernen i Finn Gjerdrums kritikk er et kraftig personangrep på Stenderup; et personangrep godt belagt med rykter, sladder og insinuasjoner. For de som faktisk kjenner arbeidsmiljøet på Filmskolen er det så tåpelig at det trengs ikke å kommenteres, men fremstår mer som en intern personalsak på HiL.

Vel så alvorlig er Gjerdrums sverting av Filmskolens fagmiljø som helhet. Her gjentar han en påstand man også fant i Jon Inge Faldalens kommentar før sommerferien: at skolens utdanning er dårlig og studentene misfornøyd.

Denne påstanden minner mest om Fremskrittspartiets ”Vi må tørre å ta debatten”-holdning, hvor fortellingen blir viktigere enn fakta. Vel driver Den norske filmskolen også med fiksjon, men samtidig må man vite når fakta er på sin plass.

Derfor:

  • Den norske filmskolen ble i 2014 rangert som den 5. beste i verden av Hollywood Reporter. Uansett hva man mener om denne typen rangeringer er det en stor anerkjennelse.
  • For 4. kull på rad ble en eksamensfilm shortlistet til Student Academy Awards i sommer. I år nådde også filmen – Generation Mars – opp blant finalistene.
  • NOKUTs Studiebarometer 2014 (eneste gang Filmskolens studenter har vært med; neste mulighet blir denne høsten) viser Filmskolens linjers resultat mellom 4,3 til 5,0 (av 5,0) på tilfredshet med det faglige miljøet og mellom 4,4 til 5,0 i overordnet tilfredshet med studieprogrammet. Begge er langt over både nasjonalt gjennomsnitt og gjennomsnitt på HiL.
  • En internundersøkelse fra våren 2016 viser at de siste 4 kull rangerer Filmskolens utdanning som 4,91 (av 6,0) for relevans og 4,68 for kvalitet. I tillegg har 93% svart de har fast tilknytning til film- og tv-bransjen.

Der er noen få fakta. De viser en Filmskole som har hatt en fantastisk utvikling de siste årene og er noe så sjeldent som en norsk utdanning i internasjonal særklasse.

Selvfølgelig har Filmskolen alltid godt av en offentlig debatt, men det er fint om den baseres på nettopp fakta, og ikke fiksjonen Gjerdrum har bygget sitt innlegg på.

Fredrik Graver, førstelektor og undervisningsleder ved Den norske filmskolen

MENY