Ny filmby utfordrer Filmparken på Jar

Ny filmby utfordrer Filmparken på Jar

Dagslys og Avantor etablererer en ny storstue for film- og tv-produksjon i Nydalen, som utfordrer Filmparken på Jar. – Med filmmeldingen og ny giv for tv-drama var det naturlig for oss å tenke større, sier Mattias Thronsen, daglig leder i Dagslys.

Det er et halvt år siden Mattias Thronsen (foto) fortalte Rushprints lesere om en drøm han hadde om en ny filmby i Oslo. Et halvt år er åpenbart mye i disse omskiftelige tider. For denne uken går Dagslys og eiendomsselskapet Avantor ut med sine planer om nye produksjonsfasiliteter i Nydalen. Rett rundt hjørnet for BI-bygget, i de gamle lokalene til blant annet Riksteatret, stikker en bygning seg ut med sin høye plassering i landskapet, med utsikt utover hele byen ned mot fjorden. Planene har ligget der å bakhånd i en tre års tid, forteller han. Det som utløste dem var en rekke faktorer siste halvåret.

– Vi visste ikke hva regjeringen ville komme med av næringspolitiske initiativ i filmmeldingen. Nå ga ikke meldingen alle de svarene vi ønsket, den etterlot en del nye spørsmål. Men den bekreftet at det vil komme en insentivordning på statsbudsjettet, og at det ikke blir ytterligere kutt i bransjen.

Dagslys har i løpet av de siste tre årene testet ut markedet i forhold til studiobehovet, forteller han.

– Når vi nå ser at kombinasjonen av studio og utstyrsutleie går i hop, er det interessant for oss å satse videre. Dagslys blir leietakeren mot Avantor, og skal drive bygget. De andre selskapene som er med leier av Dagslys.

Mattias Thronsen hoved
Foto: Carsten Aniksdal

Da Rushprint snakket med ham sist, trodde ikke Thronsen det fantes lokaler som var store nok sentralt i Oslo for denne typen studiodrift. Men det var før han så hva Avantor faktisk satt på av lokaler.

– Vi trodde at Nydalen var fullt og for dyrt. Vi trodde bare Groruddalen var stort nok, men vi hadde ikke sjekket Nydalen grundig nok. Nå viser det seg at Avantor har så mye areal til rådighet at de kan tilby vår voksende bransje plass, i alle prisklasser. Det er engasjerende å jobbe med en så stor aktør.

– Da vi kom til Avantor møtte vi en offensiv og optimistisk holdning. «Dette passer som hånd i hanske for våre visjoner for Nydalen», var meldingen fra dem. Deres bydelsutviklingsplan, Nydalen Plus, rommer en miks av offentlig virksomhet, utdanning, boligbebyggelse og kulturnæring. De har i dag store aktører som TV2, Riksteatret og TV Norge Discovery Group lokalisert her. Vi kom raskt til enighet om hvordan vi kunne utvikle dette bygget.

De nye fasilitetene blir utvilsomt en utfordrer til Filmparken på Jar. Men også alle de mindre aktørene nedover Akerselva mot Grüneløkka vil merke nykommeren.

– Det unike er beliggenheten, og kompaktheten. Det ligger veldig sentralt i forhold til offentlig transport, med nærhet til t-bane og buss og Ring 3. Det er i sykkelavstand for alle som bor og jobber i Oslo.

Det er særlig veksten innen tv-drama og tv-produksjon som gjør at Dagslys nå våger å satse.

– Vi dimensjonerer dette for det norske markedet, ikke det utenlandske. Men vi kan ikke starte dette uten å ha troen på vekstmuligheter. Tv-drama er helt essensielt for den videre utviklingen av filmbransjen, og særlig leverandørbransjen. Det skaper forutsigbare rammer. Så får vi se om vi har nådd toppen allerede, eller om dette bare er begynnelsen. Ved å kunne tilby kostnadseffektive studioer håper vi at flere norske produsenter igjen velger å legge produksjonen i Norge.

Om det er plass til alle aktørene som nå tilbyr studiodrift, gjenstår å se.

– Problemet for mange av de som driver studio er at de er drevet i lokaler som er veldig midlertidige. Mange eiendomsaktører leier ut til filmbransjen i en avgrenset periode, og så kan det bli revet i løpet av 2-3 år. Det skaper ikke forutsigbare nok rammer. Jeg vet at det er flere studioer nå som må ut på flyttefot eller legges ned.

Medeieren i Dagslys, Thomas Kristensen Aps, er også på eiersiden i Filmstationen ved Værløse flyplass utenfor København. Der har man gjort om en militær flybase til Nord-Europas største filmstudio, med mange små og store aktører som leverer tjenester til hele film-, TV- og kulturbransjen. Thronsen tror at Dagslys vil kunne dra veksler på å befinne seg innenfor det samme økonomiske kretsløpet. Ved behov kan man dra veksler på hverandres studiokapasitet og utstyrspark.

– Fordelen med å drive innen et nordisk konsern er at vi kan dra veksler på både erfaringer og utstyr. Erik Poppe og Paradox sin spillefilm Tre døgn i april mottok tilskudd fra de tre skandinaviske landene, og vi sammarbeidet tett med våre søsterselskaper i Sverige og Danmark om leveransen til denne produksjonen.

Allerede nå er flytteprosessen til Nydalen i gang:

– Vi flytter midlertidig inn i nabobygget mens byggingen pågår. Vi ser frem til storstilt åpning av Filmbyen 1. kvartal 2016!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Ny filmby utfordrer Filmparken på Jar

Ny filmby utfordrer Filmparken på Jar

Dagslys og Avantor etablererer en ny storstue for film- og tv-produksjon i Nydalen, som utfordrer Filmparken på Jar. – Med filmmeldingen og ny giv for tv-drama var det naturlig for oss å tenke større, sier Mattias Thronsen, daglig leder i Dagslys.

Det er et halvt år siden Mattias Thronsen (foto) fortalte Rushprints lesere om en drøm han hadde om en ny filmby i Oslo. Et halvt år er åpenbart mye i disse omskiftelige tider. For denne uken går Dagslys og eiendomsselskapet Avantor ut med sine planer om nye produksjonsfasiliteter i Nydalen. Rett rundt hjørnet for BI-bygget, i de gamle lokalene til blant annet Riksteatret, stikker en bygning seg ut med sin høye plassering i landskapet, med utsikt utover hele byen ned mot fjorden. Planene har ligget der å bakhånd i en tre års tid, forteller han. Det som utløste dem var en rekke faktorer siste halvåret.

– Vi visste ikke hva regjeringen ville komme med av næringspolitiske initiativ i filmmeldingen. Nå ga ikke meldingen alle de svarene vi ønsket, den etterlot en del nye spørsmål. Men den bekreftet at det vil komme en insentivordning på statsbudsjettet, og at det ikke blir ytterligere kutt i bransjen.

Dagslys har i løpet av de siste tre årene testet ut markedet i forhold til studiobehovet, forteller han.

– Når vi nå ser at kombinasjonen av studio og utstyrsutleie går i hop, er det interessant for oss å satse videre. Dagslys blir leietakeren mot Avantor, og skal drive bygget. De andre selskapene som er med leier av Dagslys.

Mattias Thronsen hoved
Foto: Carsten Aniksdal

Da Rushprint snakket med ham sist, trodde ikke Thronsen det fantes lokaler som var store nok sentralt i Oslo for denne typen studiodrift. Men det var før han så hva Avantor faktisk satt på av lokaler.

– Vi trodde at Nydalen var fullt og for dyrt. Vi trodde bare Groruddalen var stort nok, men vi hadde ikke sjekket Nydalen grundig nok. Nå viser det seg at Avantor har så mye areal til rådighet at de kan tilby vår voksende bransje plass, i alle prisklasser. Det er engasjerende å jobbe med en så stor aktør.

– Da vi kom til Avantor møtte vi en offensiv og optimistisk holdning. «Dette passer som hånd i hanske for våre visjoner for Nydalen», var meldingen fra dem. Deres bydelsutviklingsplan, Nydalen Plus, rommer en miks av offentlig virksomhet, utdanning, boligbebyggelse og kulturnæring. De har i dag store aktører som TV2, Riksteatret og TV Norge Discovery Group lokalisert her. Vi kom raskt til enighet om hvordan vi kunne utvikle dette bygget.

De nye fasilitetene blir utvilsomt en utfordrer til Filmparken på Jar. Men også alle de mindre aktørene nedover Akerselva mot Grüneløkka vil merke nykommeren.

– Det unike er beliggenheten, og kompaktheten. Det ligger veldig sentralt i forhold til offentlig transport, med nærhet til t-bane og buss og Ring 3. Det er i sykkelavstand for alle som bor og jobber i Oslo.

Det er særlig veksten innen tv-drama og tv-produksjon som gjør at Dagslys nå våger å satse.

– Vi dimensjonerer dette for det norske markedet, ikke det utenlandske. Men vi kan ikke starte dette uten å ha troen på vekstmuligheter. Tv-drama er helt essensielt for den videre utviklingen av filmbransjen, og særlig leverandørbransjen. Det skaper forutsigbare rammer. Så får vi se om vi har nådd toppen allerede, eller om dette bare er begynnelsen. Ved å kunne tilby kostnadseffektive studioer håper vi at flere norske produsenter igjen velger å legge produksjonen i Norge.

Om det er plass til alle aktørene som nå tilbyr studiodrift, gjenstår å se.

– Problemet for mange av de som driver studio er at de er drevet i lokaler som er veldig midlertidige. Mange eiendomsaktører leier ut til filmbransjen i en avgrenset periode, og så kan det bli revet i løpet av 2-3 år. Det skaper ikke forutsigbare nok rammer. Jeg vet at det er flere studioer nå som må ut på flyttefot eller legges ned.

Medeieren i Dagslys, Thomas Kristensen Aps, er også på eiersiden i Filmstationen ved Værløse flyplass utenfor København. Der har man gjort om en militær flybase til Nord-Europas største filmstudio, med mange små og store aktører som leverer tjenester til hele film-, TV- og kulturbransjen. Thronsen tror at Dagslys vil kunne dra veksler på å befinne seg innenfor det samme økonomiske kretsløpet. Ved behov kan man dra veksler på hverandres studiokapasitet og utstyrspark.

– Fordelen med å drive innen et nordisk konsern er at vi kan dra veksler på både erfaringer og utstyr. Erik Poppe og Paradox sin spillefilm Tre døgn i april mottok tilskudd fra de tre skandinaviske landene, og vi sammarbeidet tett med våre søsterselskaper i Sverige og Danmark om leveransen til denne produksjonen.

Allerede nå er flytteprosessen til Nydalen i gang:

– Vi flytter midlertidig inn i nabobygget mens byggingen pågår. Vi ser frem til storstilt åpning av Filmbyen 1. kvartal 2016!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY