Beretningen om en varslet filmmelding

Beretningen om en varslet filmmelding

Kulturministerens filmmelding etterlater like mange spørsmål som svar. Men én ting er sikkert: den representerer en ny retning ved sitt sterke fokus på næringsinsentiver og regional film.

Da Kulturministeren presenterte Filmmeldingen i går hadde hun allerede varslet hovedtrekkene under de foregående innspillskonferansene med bransjen: Regionene skal styrkes, byråkratiet skal forenkles og en ny insentivordning skal på plass.

Men det hun ikke ville snakke om i går, var penger. Det må vi vente til høsten for å vite mer om.

Men nå ligger den ute, hele meldingen, og etterlater like mange spørsmål som svar.

Det mest radikale grepet er insentivordningen som innebærer det vesentligste bruddet med filmpolitikken fra siste tiåret. Ordningen skal opp og stå fra 2016, og vil ikke ta midler fra potten til øvrig norsk filmproduksjon (selv om bransjen fortsatt ikke er helt overbevist om at så ikke vil kunne skje).

Styrkingen av regionene knyttes også opp til insentivordningen. Men ministeren var klar på at vi har for mange regionale filmfond som hver for seg trekker inn for lite privat kapital. Her bør flere vurdere å slå seg sammen (leste vi mellom linjene).

De som følte seg mest truet av den nye politikken, filmfestivalene og filmklubbene, har ikke blitt så klokere etter dagens presentasjon. Men festivalene er reddet gjennom en ny finansieringsplan for festivalene spesielt. Så gjenstår det å se hvordan hele filmformidlingsfeltet – som ministeren understreket flere ganger er viktig for regjeringen – vil se ut etter budsjetthøsten.

Det er bransjeorganisasjonen Film & Kino som sitter igjen med svarteper i dette budsjettspillet. Ved å overføre avgiften på videogram til departementet, tar ministeren fra Film & Kino inntektsgrunnlaget. Resultatet blir at kinobransjens fremste bastion må si opp svært mange av sine ansatte. Hva som skjer med Bygdekinoen skal departementet ta stilling til senere.

Filmmeldingen posisjonerer Norsk filminstitutt som et enda mer sentralt virkemiddel. Selv om instituttet mister ansvaret for å administrere Cinemateket og filmmuseet, så kommer det styrket ut av meldingen. At Norsk filmkommisjon flyttes ut av NFI oppleves nok mer som en lettelse enn noe tap. NFI har lenge ikke visst hva det skal gjøre med NFC.

Konsulentordningen for filmstøtte er utvilsomt den mest komplekse størrelsen NFI har ansvaret for. Med over et dusin ulike ordninger har den blitt så byråkratisert og oppstykket at mange i bransjen lenge har etterspurt mer oversiktelighet og forutsigbarhet.

Men hvordan støttesystemet skal rasjonaliseres vet vi ennå ikke. Ministeren valgte isteden å legge til enda en ny ordning! – en nyskapning hun kalte en ”Fast track til støtte» som skal komme de erfarne med suksess til gode. Men hvilke kriterier man skal basere en slik utvelgelse på, så ministeren ingenting om.

Rushprint bringer snart flere reaksjoner fra bransjen på filmmeldingen.

 

2 kommentarer til Beretningen om en varslet filmmelding

  1. George Orwells MINISTRY OF TRUTH har talt.Det var i 1948 George Orwell skrev sin bog 1984 om en skre6mmende stat ved navn Utopia , hvor der hersker mtrisienier ved navnene Ministries of Truth, Peace, Plenty og Love. Kendetegnende ved disse mtrisienier er, at de er meget enige i deres fe6lles paroler, der hedder: PEACE IS WAR, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH. Der tales et sprog, som hedder NEWSPEAK, der afske6rer borgerne fra egen te6nkning, men ensretter menneskernes tankegang. Det ser ud som om flere og flere borgere i verden er begyndt at le6se denne bog igen, for at forste5 deres egen skuffelse over deres ff8rende politikere. George Orwells bog begynder nu at blive ne6vnt i debatten om vindmf8llernes frelse eller forbandelse. Det er blevet tydeligt for borgerne, at de, ogse5 med ff8rende videnskabsme6nd og -kvinder ved deres side, ikke kan komme igennem hos deres politikere med faktuel viden og klare spf8rgsme5l. Hele problemet ligger i, at der fra politikernes side ikke me5 fraviges et partiprogram, der engang for lang tid siden er vedtaget. GRd8NT ER GODT. VINDMd8LLEN ER GRd8N. VINDENERGI SKABER ARBEJDSPLADSER. VINDMd8LLER REDDER VERDEN. Programmet er deres hellige tekst, der skal gentages gang pe5 gang, pe5 NEWSPEAK selvff8lgelig. Selvste6ndig te6nkning er forbudt, det ville jo betyde forre6deri overfor partiet. Det bliver he5rdt for ideologiens troende at me5tte indrf8mme en gang i fremtiden, at de har taget fejl. Se5 me5 de indrf8mme, at de udover landets befolkning har forre5dt sig selv og deres demokratiske ret til at stille kritiske spf8rgsme5l til deres egne ideologer. Ne5r toppolitikere ikke vil lytte til deres medmenneskers bekymringer og ikke pe5 anste6ndig vis vil svare pe5 deres berettigede spf8rgsme5l, der vedrf8rer befolkningens sundhed, er det meget sve6rt at opretholde troen pe5 demokratiet.

  2. It goes without the need of declaring that you are a single wonderful author. With that mentioned, I believed I’d go away you which has a quote from one more fantastic author… “We cannot teach people anything; we can only help them discover it within themselves.”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Beretningen om en varslet filmmelding

Beretningen om en varslet filmmelding

Kulturministerens filmmelding etterlater like mange spørsmål som svar. Men én ting er sikkert: den representerer en ny retning ved sitt sterke fokus på næringsinsentiver og regional film.

Da Kulturministeren presenterte Filmmeldingen i går hadde hun allerede varslet hovedtrekkene under de foregående innspillskonferansene med bransjen: Regionene skal styrkes, byråkratiet skal forenkles og en ny insentivordning skal på plass.

Men det hun ikke ville snakke om i går, var penger. Det må vi vente til høsten for å vite mer om.

Men nå ligger den ute, hele meldingen, og etterlater like mange spørsmål som svar.

Det mest radikale grepet er insentivordningen som innebærer det vesentligste bruddet med filmpolitikken fra siste tiåret. Ordningen skal opp og stå fra 2016, og vil ikke ta midler fra potten til øvrig norsk filmproduksjon (selv om bransjen fortsatt ikke er helt overbevist om at så ikke vil kunne skje).

Styrkingen av regionene knyttes også opp til insentivordningen. Men ministeren var klar på at vi har for mange regionale filmfond som hver for seg trekker inn for lite privat kapital. Her bør flere vurdere å slå seg sammen (leste vi mellom linjene).

De som følte seg mest truet av den nye politikken, filmfestivalene og filmklubbene, har ikke blitt så klokere etter dagens presentasjon. Men festivalene er reddet gjennom en ny finansieringsplan for festivalene spesielt. Så gjenstår det å se hvordan hele filmformidlingsfeltet – som ministeren understreket flere ganger er viktig for regjeringen – vil se ut etter budsjetthøsten.

Det er bransjeorganisasjonen Film & Kino som sitter igjen med svarteper i dette budsjettspillet. Ved å overføre avgiften på videogram til departementet, tar ministeren fra Film & Kino inntektsgrunnlaget. Resultatet blir at kinobransjens fremste bastion må si opp svært mange av sine ansatte. Hva som skjer med Bygdekinoen skal departementet ta stilling til senere.

Filmmeldingen posisjonerer Norsk filminstitutt som et enda mer sentralt virkemiddel. Selv om instituttet mister ansvaret for å administrere Cinemateket og filmmuseet, så kommer det styrket ut av meldingen. At Norsk filmkommisjon flyttes ut av NFI oppleves nok mer som en lettelse enn noe tap. NFI har lenge ikke visst hva det skal gjøre med NFC.

Konsulentordningen for filmstøtte er utvilsomt den mest komplekse størrelsen NFI har ansvaret for. Med over et dusin ulike ordninger har den blitt så byråkratisert og oppstykket at mange i bransjen lenge har etterspurt mer oversiktelighet og forutsigbarhet.

Men hvordan støttesystemet skal rasjonaliseres vet vi ennå ikke. Ministeren valgte isteden å legge til enda en ny ordning! – en nyskapning hun kalte en ”Fast track til støtte» som skal komme de erfarne med suksess til gode. Men hvilke kriterier man skal basere en slik utvelgelse på, så ministeren ingenting om.

Rushprint bringer snart flere reaksjoner fra bransjen på filmmeldingen.

 

2 Responses to Beretningen om en varslet filmmelding

  1. George Orwells MINISTRY OF TRUTH har talt.Det var i 1948 George Orwell skrev sin bog 1984 om en skre6mmende stat ved navn Utopia , hvor der hersker mtrisienier ved navnene Ministries of Truth, Peace, Plenty og Love. Kendetegnende ved disse mtrisienier er, at de er meget enige i deres fe6lles paroler, der hedder: PEACE IS WAR, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH. Der tales et sprog, som hedder NEWSPEAK, der afske6rer borgerne fra egen te6nkning, men ensretter menneskernes tankegang. Det ser ud som om flere og flere borgere i verden er begyndt at le6se denne bog igen, for at forste5 deres egen skuffelse over deres ff8rende politikere. George Orwells bog begynder nu at blive ne6vnt i debatten om vindmf8llernes frelse eller forbandelse. Det er blevet tydeligt for borgerne, at de, ogse5 med ff8rende videnskabsme6nd og -kvinder ved deres side, ikke kan komme igennem hos deres politikere med faktuel viden og klare spf8rgsme5l. Hele problemet ligger i, at der fra politikernes side ikke me5 fraviges et partiprogram, der engang for lang tid siden er vedtaget. GRd8NT ER GODT. VINDMd8LLEN ER GRd8N. VINDENERGI SKABER ARBEJDSPLADSER. VINDMd8LLER REDDER VERDEN. Programmet er deres hellige tekst, der skal gentages gang pe5 gang, pe5 NEWSPEAK selvff8lgelig. Selvste6ndig te6nkning er forbudt, det ville jo betyde forre6deri overfor partiet. Det bliver he5rdt for ideologiens troende at me5tte indrf8mme en gang i fremtiden, at de har taget fejl. Se5 me5 de indrf8mme, at de udover landets befolkning har forre5dt sig selv og deres demokratiske ret til at stille kritiske spf8rgsme5l til deres egne ideologer. Ne5r toppolitikere ikke vil lytte til deres medmenneskers bekymringer og ikke pe5 anste6ndig vis vil svare pe5 deres berettigede spf8rgsme5l, der vedrf8rer befolkningens sundhed, er det meget sve6rt at opretholde troen pe5 demokratiet.

  2. It goes without the need of declaring that you are a single wonderful author. With that mentioned, I believed I’d go away you which has a quote from one more fantastic author… “We cannot teach people anything; we can only help them discover it within themselves.”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY