– Etterhåndsstøtten gir færre konsulentfilmer

– Etterhåndsstøtten gir færre konsulentfilmer

Produsent Yngve Sæther mente at det ikke var budsjett for flere konsultentvurderte filmer i 2013. –Det blir konsulentfilmer i 2013 sier Ivar Køhn fra NFI, men gir samtidig Sæther rett i at systemet kan skape manglende forutsigbarhet for bransjen.

I artikkelen Ros og ris til Robsahm uttalte produsent Yngve Sæther fra selskapet Motlys at etterhåndsstøtten skaper en manglende kontinuitet, og at man nå er i en situasjon hvor det i 2013 ikke var tilgjengelig flere støttemidler for konsulentvurdert film.

Avdelingsdirektør for Utviklings- og produksjonsavdelingen hos NFI, Ivar Køhn, forteller at etterhåndsstøtten er et automatisk tilskudd, og at det er en ordning det er vanskelig å ha fullstendig kontroll over.

-Siden den er automatisk betyr det at vi har ikke full kontroll på etterhåndstilskuddet fordi det er avhengig av hvor mange filmer som ikke blir meldt inn, eller som ikke har fått forhåndstilskudd og bare går for etterhåndstilskuddet. Plutselig blir det mange barnefilmer et år, kontra et annet eksempelvis, som følgelig tildeles etterhåndstilskudd. Da må vi tilpasse vårt budsjett til hva vi tror kommer til å gå til etterhåndstilskudd. Siden det er en automatisk ordning finnes ingen måte å begrense dette på. Er det mye etterhåndstilskudd et år må vi redusere forhåndstilskuddene, forteller han.

-I 2013 ser vi at mange av filmene som tar ut mye etterhåndstilskudd er konsulentfilmer. Dette fordi en del filmer har blitt utsatt og det er mye barnefilmer. Derfor har vi måttet redusere noe på forhåndsstøttede konsulentfilmer, legger han til.

Køhn sier samtidig at Sæther peker på en viktig problemstilling; at ordningen slik den er i dag kan skape manglende forutsigbarhet for bransjen.

-Det er ikke en ny eller ukorrekt problemstilling han tar opp. Det har vært diskutert før om etterhåndstilskuddet skal ligge på utsiden, at den burde være selvregulerende eller består av en fast sum eksempelvis. Og han har rett i at slik det fungerer i dag kan skape manglende forutsigbarhet. Det hadde vært enklere hvis vi hadde visst at pengene for etterhåndsstøtte gikk utenfor hele systemet, og ikke var en del av de vanlige fondsmidlene.

-Han peker på noe som er viktig. Men det er ikke slik at det ikke er midler igjen til konsulentfilmer i 2013 – det blir en del konsulentfilmer i år også, avslutter han.

Les også:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Etterhåndsstøtten gir færre konsulentfilmer

– Etterhåndsstøtten gir færre konsulentfilmer

Produsent Yngve Sæther mente at det ikke var budsjett for flere konsultentvurderte filmer i 2013. –Det blir konsulentfilmer i 2013 sier Ivar Køhn fra NFI, men gir samtidig Sæther rett i at systemet kan skape manglende forutsigbarhet for bransjen.

I artikkelen Ros og ris til Robsahm uttalte produsent Yngve Sæther fra selskapet Motlys at etterhåndsstøtten skaper en manglende kontinuitet, og at man nå er i en situasjon hvor det i 2013 ikke var tilgjengelig flere støttemidler for konsulentvurdert film.

Avdelingsdirektør for Utviklings- og produksjonsavdelingen hos NFI, Ivar Køhn, forteller at etterhåndsstøtten er et automatisk tilskudd, og at det er en ordning det er vanskelig å ha fullstendig kontroll over.

-Siden den er automatisk betyr det at vi har ikke full kontroll på etterhåndstilskuddet fordi det er avhengig av hvor mange filmer som ikke blir meldt inn, eller som ikke har fått forhåndstilskudd og bare går for etterhåndstilskuddet. Plutselig blir det mange barnefilmer et år, kontra et annet eksempelvis, som følgelig tildeles etterhåndstilskudd. Da må vi tilpasse vårt budsjett til hva vi tror kommer til å gå til etterhåndstilskudd. Siden det er en automatisk ordning finnes ingen måte å begrense dette på. Er det mye etterhåndstilskudd et år må vi redusere forhåndstilskuddene, forteller han.

-I 2013 ser vi at mange av filmene som tar ut mye etterhåndstilskudd er konsulentfilmer. Dette fordi en del filmer har blitt utsatt og det er mye barnefilmer. Derfor har vi måttet redusere noe på forhåndsstøttede konsulentfilmer, legger han til.

Køhn sier samtidig at Sæther peker på en viktig problemstilling; at ordningen slik den er i dag kan skape manglende forutsigbarhet for bransjen.

-Det er ikke en ny eller ukorrekt problemstilling han tar opp. Det har vært diskutert før om etterhåndstilskuddet skal ligge på utsiden, at den burde være selvregulerende eller består av en fast sum eksempelvis. Og han har rett i at slik det fungerer i dag kan skape manglende forutsigbarhet. Det hadde vært enklere hvis vi hadde visst at pengene for etterhåndsstøtte gikk utenfor hele systemet, og ikke var en del av de vanlige fondsmidlene.

-Han peker på noe som er viktig. Men det er ikke slik at det ikke er midler igjen til konsulentfilmer i 2013 – det blir en del konsulentfilmer i år også, avslutter han.

Les også:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY