-Man lærer å improvisere

-Man lærer å improvisere

– Den raske veien fra den første ideen til et ferdig produkt er det jeg liker best. Og å stå helt fritt kunstnerisk, forteller Kristoffer Borgli, som er nominert til Skandinavias beste musikkvideoer under BIFF.

Den første musikkvideoen laget han til en P3-konkurranse. Det var en video til tittelnummeret på Sondre Lerches Phantom Punch i 2005. Det var egentlig litt av en tilfeldighet, han hadde ikke planlagt å jobbe med musikkvideoer, men så vant han konkurransen. Kristoffer Borgli fikk lyst til å lage flere videoer, og det har blitt omkring 15 så langt.

Kunstnerisk frihet er viktig

– At jeg kan gjøre det jeg har lyst til er en forutsetning for den måten jeg jobber på. Det motiverer meg til å få ut ideer og realisere dem fort. I starten hører jeg mye på musikken og assosierer litt mens jeg går noen lange turer. Når man ser at regissøren vil noe, når man ser at det er en visjon som ligger bak, da er det spennende å se på. Når det ikke bare blir en fotoshoot hvor bandet skal spille på sine instrumenter og se fine ut, men at regissøren tar tak i en stemning i låten og henter frem ting på egne premisser.

Noen ganger blir Borgli kontaktet av musikere som spør om han vil lage noe for dem.

– Andre ganger kan det være at jeg blir opphengt i en låt som jeg synes er veldig bra og tar kontakt for å høre om vi skal jobbe sammen, det går begge veier.

Den 12 minutter lange kortfilm-versjonen av The Golden Filter-videoen ble valgt ut som en av 25 blant over 3000 innsendte kortfilmer og ble vist i konkurranseprogrammet på SXSW i Austin tidligere i år. Han var på kortfilmfestivalen i Grimstad fjor med en kortfilm og to musikkvideoer, og to musikkvideoer året før der. To av hans videoer var med i konkurranseprogrammet i Grimstad i år, og han er nominert til Skandinavias beste musikkvideoer under BIFF.

– Det fins litt penger til å lage musikkvideoer, men ikke nok til at de fleste som jobber på prosjektet kan få lønn, jeg tjener ikke noe på det. Alt etter ambisjonsnivået er det ofte en rekke mennesker med bak kamera, lys og fotograf, B-fotograf, produksjonsassistenter og folk som hjelper meg med etterarbeidet, det blir en del mennesker. Jeg hadde aldri fått til å lage en video helt alene, jeg foretrekker å jobbe med et team. Dermed blir jeg nødt til å ha litt løse deadlines slik at vi kan finne den uken alle kan.

Det går ofte kort tid fra han får musikken til han skal komme med en god idé.

– Det blir jo aldri perfekt! Men det fungerer bra å bli tvunget til å godta den første gode ideen og utvikle den videre. Den hurtige arbeidsprosessen gjør at man lærer å ta ting på sparket og improvisere. Hvis været er sånn akkurat den dagen så må man godta det. Noen ganger skal det mye til for at man får det til akkurat som man vil, det er nok de videoene hvor jeg

Nettet er fylt med musikkvideoer, og noen steder blir de også kuratert.

– Det er et sted som heter Music Video of the Day (mvod.tv), og et annet som heter Your Music Today (yourmusictoday.com) hvor de plukker opp og poster mange fine videoer. Jeg også fan av mine kollegaer på Bacon (baconcph.com) og følger med på hva de lager.

Kristoffer Borgli hadde to musikkvideoer med i konkurransen i Grimstad, hvorav den ene nå er norsk kandidat til kåringen av Skandinavias beste musikkvideoer på BIFF.

– Casiokids har jeg laget en video sammen med før, og vi snakket lenge om jobbe sammen igjen. Ideen til Det haster dukket opp som en satire på det å holde fast i de sosiale rammene man blir født inn i, og hvordan man velger å forholde seg til ting man har lært i oppveksten. The Golden Filter holder til i New York, de tok kontakt etter at de hadde sett noen av videoene mine på nettet. Jeg blir kontaktet ukentlig av musikere rundt omkring i verden, men det er begrenset hvor mange prosjekter man kan jobbe med. Det blir litt strevsomt å lage musikkvideoer i lengden når man ikke tjener noen penger på det.

Borglis topp 5 anbefalinger:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

-Man lærer å improvisere

-Man lærer å improvisere

– Den raske veien fra den første ideen til et ferdig produkt er det jeg liker best. Og å stå helt fritt kunstnerisk, forteller Kristoffer Borgli, som er nominert til Skandinavias beste musikkvideoer under BIFF.

Den første musikkvideoen laget han til en P3-konkurranse. Det var en video til tittelnummeret på Sondre Lerches Phantom Punch i 2005. Det var egentlig litt av en tilfeldighet, han hadde ikke planlagt å jobbe med musikkvideoer, men så vant han konkurransen. Kristoffer Borgli fikk lyst til å lage flere videoer, og det har blitt omkring 15 så langt.

Kunstnerisk frihet er viktig

– At jeg kan gjøre det jeg har lyst til er en forutsetning for den måten jeg jobber på. Det motiverer meg til å få ut ideer og realisere dem fort. I starten hører jeg mye på musikken og assosierer litt mens jeg går noen lange turer. Når man ser at regissøren vil noe, når man ser at det er en visjon som ligger bak, da er det spennende å se på. Når det ikke bare blir en fotoshoot hvor bandet skal spille på sine instrumenter og se fine ut, men at regissøren tar tak i en stemning i låten og henter frem ting på egne premisser.

Noen ganger blir Borgli kontaktet av musikere som spør om han vil lage noe for dem.

– Andre ganger kan det være at jeg blir opphengt i en låt som jeg synes er veldig bra og tar kontakt for å høre om vi skal jobbe sammen, det går begge veier.

Den 12 minutter lange kortfilm-versjonen av The Golden Filter-videoen ble valgt ut som en av 25 blant over 3000 innsendte kortfilmer og ble vist i konkurranseprogrammet på SXSW i Austin tidligere i år. Han var på kortfilmfestivalen i Grimstad fjor med en kortfilm og to musikkvideoer, og to musikkvideoer året før der. To av hans videoer var med i konkurranseprogrammet i Grimstad i år, og han er nominert til Skandinavias beste musikkvideoer under BIFF.

– Det fins litt penger til å lage musikkvideoer, men ikke nok til at de fleste som jobber på prosjektet kan få lønn, jeg tjener ikke noe på det. Alt etter ambisjonsnivået er det ofte en rekke mennesker med bak kamera, lys og fotograf, B-fotograf, produksjonsassistenter og folk som hjelper meg med etterarbeidet, det blir en del mennesker. Jeg hadde aldri fått til å lage en video helt alene, jeg foretrekker å jobbe med et team. Dermed blir jeg nødt til å ha litt løse deadlines slik at vi kan finne den uken alle kan.

Det går ofte kort tid fra han får musikken til han skal komme med en god idé.

– Det blir jo aldri perfekt! Men det fungerer bra å bli tvunget til å godta den første gode ideen og utvikle den videre. Den hurtige arbeidsprosessen gjør at man lærer å ta ting på sparket og improvisere. Hvis været er sånn akkurat den dagen så må man godta det. Noen ganger skal det mye til for at man får det til akkurat som man vil, det er nok de videoene hvor jeg

Nettet er fylt med musikkvideoer, og noen steder blir de også kuratert.

– Det er et sted som heter Music Video of the Day (mvod.tv), og et annet som heter Your Music Today (yourmusictoday.com) hvor de plukker opp og poster mange fine videoer. Jeg også fan av mine kollegaer på Bacon (baconcph.com) og følger med på hva de lager.

Kristoffer Borgli hadde to musikkvideoer med i konkurransen i Grimstad, hvorav den ene nå er norsk kandidat til kåringen av Skandinavias beste musikkvideoer på BIFF.

– Casiokids har jeg laget en video sammen med før, og vi snakket lenge om jobbe sammen igjen. Ideen til Det haster dukket opp som en satire på det å holde fast i de sosiale rammene man blir født inn i, og hvordan man velger å forholde seg til ting man har lært i oppveksten. The Golden Filter holder til i New York, de tok kontakt etter at de hadde sett noen av videoene mine på nettet. Jeg blir kontaktet ukentlig av musikere rundt omkring i verden, men det er begrenset hvor mange prosjekter man kan jobbe med. Det blir litt strevsomt å lage musikkvideoer i lengden når man ikke tjener noen penger på det.

Borglis topp 5 anbefalinger:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY