Dansk maktdemonstrasjon

Dansk maktdemonstrasjon

European Film Awards ble en oppreisning for Lars von Trier og Melancholia som fikk prisen for beste film, foto og produksjonsdesign.

Det var dansk og britisk film som fikk flest priser under gårsdagens utdeling av European film awards. Lars von Trier fikk noe overraskende den gjeveste prisen, hovedprisen for beste film, for Melancholia, samt prisen for beste foto og produksjonsdesign (les vår omtale av filmen fra Cannes eller Kjetil Lismoens anmeldelsen av den). Samtidig fikk Susanne Bier regiprisen for Hevnen og Mads Mikkelsen ble hedret med ærespris.

 For von Trier var nok prisen en liten oppreisning etter at han ble støtt ut i kulden for sine klønete nazi-uttalelser under filmfestivalen i Cannes i mai. Tradisjonen tro møtte han ikke opp selv for å motta prisen, men sendte sin kone, Bente Froge.

 “I should say from Lars that he has no statement for you,» fortalte hun publikum. «But he did ask that I should wave to you in a kind and gentle way

 Det var også en bra kveld for britisk film. Colin Firth ble kåret til beste skuespiller for sin innsats i Oscar-vinneren Kongens Tale, mens Tilda Swinton fikk prisen som beste skuespiller for innsatsen i We need to talk about Kevin (les vår anmeldelse av filmen fra Cannesfestivalen). Stephen Frears ble tildelt det europeiske akademiets lifetime achievement award

Litt morsomt var det også at Terry Gilliam fikk prisen for beste kortfilm, den 20-minutter lange The Wholly Family, som er en overraskende konvensjonell kortfilm til Gilliam å være. Mange hadde forventet at Oscarfavoritten The Artist skulle bli tilkjent mange priser, men den måtte nøye seg med pris for beste komponerte musikk.

 Mindre oppsiktsvekkende var det at Wim Wenders fikk prisen for beste dokumentar for Pina. Og den tyske regissøren, som også er president i Det europeiske filmakademiet, gjorde seg som vanlig til talsmann for den europeiske filmen under sin opptreden i rampelyset:

 «Many European summits are being held at this time of crisis. Those make us feel insecure. This one is different. It is about celebrating European culture and film. And looking at the films on offer, one could say that Europe is in very good health

SE HELE LISTEN MED PRISVINNERE

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dansk maktdemonstrasjon

Dansk maktdemonstrasjon

European Film Awards ble en oppreisning for Lars von Trier og Melancholia som fikk prisen for beste film, foto og produksjonsdesign.

Det var dansk og britisk film som fikk flest priser under gårsdagens utdeling av European film awards. Lars von Trier fikk noe overraskende den gjeveste prisen, hovedprisen for beste film, for Melancholia, samt prisen for beste foto og produksjonsdesign (les vår omtale av filmen fra Cannes eller Kjetil Lismoens anmeldelsen av den). Samtidig fikk Susanne Bier regiprisen for Hevnen og Mads Mikkelsen ble hedret med ærespris.

 For von Trier var nok prisen en liten oppreisning etter at han ble støtt ut i kulden for sine klønete nazi-uttalelser under filmfestivalen i Cannes i mai. Tradisjonen tro møtte han ikke opp selv for å motta prisen, men sendte sin kone, Bente Froge.

 “I should say from Lars that he has no statement for you,» fortalte hun publikum. «But he did ask that I should wave to you in a kind and gentle way

 Det var også en bra kveld for britisk film. Colin Firth ble kåret til beste skuespiller for sin innsats i Oscar-vinneren Kongens Tale, mens Tilda Swinton fikk prisen som beste skuespiller for innsatsen i We need to talk about Kevin (les vår anmeldelse av filmen fra Cannesfestivalen). Stephen Frears ble tildelt det europeiske akademiets lifetime achievement award

Litt morsomt var det også at Terry Gilliam fikk prisen for beste kortfilm, den 20-minutter lange The Wholly Family, som er en overraskende konvensjonell kortfilm til Gilliam å være. Mange hadde forventet at Oscarfavoritten The Artist skulle bli tilkjent mange priser, men den måtte nøye seg med pris for beste komponerte musikk.

 Mindre oppsiktsvekkende var det at Wim Wenders fikk prisen for beste dokumentar for Pina. Og den tyske regissøren, som også er president i Det europeiske filmakademiet, gjorde seg som vanlig til talsmann for den europeiske filmen under sin opptreden i rampelyset:

 «Many European summits are being held at this time of crisis. Those make us feel insecure. This one is different. It is about celebrating European culture and film. And looking at the films on offer, one could say that Europe is in very good health

SE HELE LISTEN MED PRISVINNERE

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY