Hva vil NRK med tv-drama?

NRK ønsker nå å bidra til et løft for hele bransjen, sier kulturredaktør Hege Duckert. – Kanskje er det hensiktsmessig med en form for sjangerdeling, slik vi ser i Danmark, hvor DR er knallgode på krim og politiske serier.

Det kontroversielle forslaget om å legge NRKs dramaproduksjon ut til det eksterne produksjonsmiljøet skapte stor debatt – ikke minst her på rushprint.no. Kulturredaktør Hege Duckert i NRK mener debatten var viktig. Hun holder i dag et innlegg under TIFFs åpningskonferanse der hun gjøre rede for NRKs videre satsing på dramasjangeren.

– Debatt rundt kvalitet, visjoner og valg i institusjonene er alltid bra. NRK Drama ønsker å være et nasjonalt dramamiljø, og vi må vise at vi har noe å by på utover vår egen produksjon, kompetanse som kan komme hele bransjen til gode. Vi skal satse enda mer på manusutvikling, og jeg håper vi kan bidra til et løft for hele bransjen. Jeg registrerer at noen mener vi er lukket. Vi ønsker å være åpne, og kan bli flinkere til å vise hvor mange frilans filmarbeidere som går inn og ut hos oss.

Janic Heen, som har regissert dramaserien Brødre, har tidligere fortalt til Rushprint at han opplever dramaavdelingen som tungrodd. Duckerts inntrykk er at NRK stadig effektiviserer produksjonen, og NRK nå er i gang med et arbeid for å utnytte ressursene bedre på tvers av avdelingene.

– Jeg kan imidlertid forestille meg at det ligger en viss frustrasjon i at Brødre er blitt liggende så lenge på lager. NRKs budsjetter er organisert på den måten at vi tar kostnadene ved en dramaproduksjon det året den sendes. Når økonomien er trang, fører det iblant til at serier blir liggende lenge. Det ønsker ingen. Brødre tar utgangspunkt i den langvarige konflikten i Kurdistan, og noen har lurt på om den kom til å være løst innen vi rakk å sende serien… Men slik er det altså ikke gått, for nå kommer den!
 
Fremover skal NRK i større grad diskutere med ekstern bransje hva kanalen skal lage, og hva den ikke skal lage.

– Vi har aldri hevdet at vi selv er best på alt. Kanskje er det hensiktsmessig med en form for sjangerdeling, slik vi ser i Danmark, hvor DR er knallgode på krim og politiske serier. Men det er jo gjerne slik, at hvis en produsent kommer til oss og brenner for et prosjekt, så er det nettopp denne produsenten som bør gjennomføre prosjektet. Profilerte regissører ønsker iblant å jobbe med sine faste produsenter i egne selskaper. Da er det synd om en rigid sjangerdeling skal hindre at de beste prosjektene blir gjennomført. Så vi må være fleksible.

– Jeg håper NRK og den eksterne bransjen kan utfylle hverandre, inspirere hverandre, dele kunnskap og spille mer på lag. Vi er i gang med å etablere nye møteplasser.

I år har NRK satset på en annen type og mer eksperimentell egenproduksjon, både i form og innhold, forteller Duckert.

– Den første serien vår, Brødre, går rett inn i debatten om papirløse asylsøkere. Taxi er en thriller der skattejuks i drosjenæringen er et sentralt tema. Dessuten har vi Schmokk, som er en romantisk komedie med drømmesekvenser og en mindre realistisk form. I tillegg lages det veldig godt barnedrama hos NRK Super, og underholdningsdrama rundt komikere som Pernille Sørensen og Robert Stoltenberg.

– NRK har et samfunnsoppdrag som tilsier at vi ikke bare kan sende én type serier. Vi er opptatt av et godt totaltilbud. Himmelblå var viktig, fordi den viste at det er mulig å nå ut til et bredere publikum enn dramaserier tidligere har klart, at vi kan samle over en million seere på en søndagskveld. Engasjementet omkring serien har vært enorm, med sterke appeller om en fjerde sesong. Vi mener likevel det er riktig for historien å avslutte serien med tredje sesongen, legger hun til.

 

1 kommentar til Hva vil NRK med tv-drama?

  1. «Brødre tar utgangspunkt i den langvarige konflikten i Kurdistan, og noen har lurt på om den kom til å være løst innen vi rakk å sende serien… Men slik er det altså ikke gått, for nå kommer den!» Hurra! Bra det ennå er konflikt så vi kan kose oss foran tvene våre!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Hva vil NRK med tv-drama?

NRK ønsker nå å bidra til et løft for hele bransjen, sier kulturredaktør Hege Duckert. – Kanskje er det hensiktsmessig med en form for sjangerdeling, slik vi ser i Danmark, hvor DR er knallgode på krim og politiske serier.

Det kontroversielle forslaget om å legge NRKs dramaproduksjon ut til det eksterne produksjonsmiljøet skapte stor debatt – ikke minst her på rushprint.no. Kulturredaktør Hege Duckert i NRK mener debatten var viktig. Hun holder i dag et innlegg under TIFFs åpningskonferanse der hun gjøre rede for NRKs videre satsing på dramasjangeren.

– Debatt rundt kvalitet, visjoner og valg i institusjonene er alltid bra. NRK Drama ønsker å være et nasjonalt dramamiljø, og vi må vise at vi har noe å by på utover vår egen produksjon, kompetanse som kan komme hele bransjen til gode. Vi skal satse enda mer på manusutvikling, og jeg håper vi kan bidra til et løft for hele bransjen. Jeg registrerer at noen mener vi er lukket. Vi ønsker å være åpne, og kan bli flinkere til å vise hvor mange frilans filmarbeidere som går inn og ut hos oss.

Janic Heen, som har regissert dramaserien Brødre, har tidligere fortalt til Rushprint at han opplever dramaavdelingen som tungrodd. Duckerts inntrykk er at NRK stadig effektiviserer produksjonen, og NRK nå er i gang med et arbeid for å utnytte ressursene bedre på tvers av avdelingene.

– Jeg kan imidlertid forestille meg at det ligger en viss frustrasjon i at Brødre er blitt liggende så lenge på lager. NRKs budsjetter er organisert på den måten at vi tar kostnadene ved en dramaproduksjon det året den sendes. Når økonomien er trang, fører det iblant til at serier blir liggende lenge. Det ønsker ingen. Brødre tar utgangspunkt i den langvarige konflikten i Kurdistan, og noen har lurt på om den kom til å være løst innen vi rakk å sende serien… Men slik er det altså ikke gått, for nå kommer den!
 
Fremover skal NRK i større grad diskutere med ekstern bransje hva kanalen skal lage, og hva den ikke skal lage.

– Vi har aldri hevdet at vi selv er best på alt. Kanskje er det hensiktsmessig med en form for sjangerdeling, slik vi ser i Danmark, hvor DR er knallgode på krim og politiske serier. Men det er jo gjerne slik, at hvis en produsent kommer til oss og brenner for et prosjekt, så er det nettopp denne produsenten som bør gjennomføre prosjektet. Profilerte regissører ønsker iblant å jobbe med sine faste produsenter i egne selskaper. Da er det synd om en rigid sjangerdeling skal hindre at de beste prosjektene blir gjennomført. Så vi må være fleksible.

– Jeg håper NRK og den eksterne bransjen kan utfylle hverandre, inspirere hverandre, dele kunnskap og spille mer på lag. Vi er i gang med å etablere nye møteplasser.

I år har NRK satset på en annen type og mer eksperimentell egenproduksjon, både i form og innhold, forteller Duckert.

– Den første serien vår, Brødre, går rett inn i debatten om papirløse asylsøkere. Taxi er en thriller der skattejuks i drosjenæringen er et sentralt tema. Dessuten har vi Schmokk, som er en romantisk komedie med drømmesekvenser og en mindre realistisk form. I tillegg lages det veldig godt barnedrama hos NRK Super, og underholdningsdrama rundt komikere som Pernille Sørensen og Robert Stoltenberg.

– NRK har et samfunnsoppdrag som tilsier at vi ikke bare kan sende én type serier. Vi er opptatt av et godt totaltilbud. Himmelblå var viktig, fordi den viste at det er mulig å nå ut til et bredere publikum enn dramaserier tidligere har klart, at vi kan samle over en million seere på en søndagskveld. Engasjementet omkring serien har vært enorm, med sterke appeller om en fjerde sesong. Vi mener likevel det er riktig for historien å avslutte serien med tredje sesongen, legger hun til.

 

One Response to Hva vil NRK med tv-drama?

  1. «Brødre tar utgangspunkt i den langvarige konflikten i Kurdistan, og noen har lurt på om den kom til å være løst innen vi rakk å sende serien… Men slik er det altså ikke gått, for nå kommer den!» Hurra! Bra det ennå er konflikt så vi kan kose oss foran tvene våre!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY