– Amerikansk valgkamp og heavy metal

Man on wire_lite.jpgNår Bergen Internasjonale Filmfestival åpner neste uke er den amerikanske valgkampen og vann som ressurs og konfliktkilde to sentrale temaer. – BIFF er landets største i forhold til antall filmer og forestillinger, og en av de største i Norden med tanke på dokumentarprogrammet, sier festivalleder Tor Fosse. 

Man on wire_stort.jpg

Når Bergen Internasjonale Filmfestival åpner neste uke er den amerikanske valgkampen og vann som ressurs og konfliktkilde to sentrale temaer. – BIFF er landets største i forhold til antall filmer og forestillinger, og en av de største i Norden med tanke på dokumentarprogrammet, sier festivalleder Tor Fosse.

– Årets hovedfokus er på den amerikanske valgkampen, med åtte filmer om temaet. Videre har vi hvert år et tema innrettet mot klodens tilstand. I år er temaet vann som menneskehetens viktigste ressurs og samtidig en kilde til konflikt. Polaråret blir også behandlet med filmer fra nord- og sørkalotten. Blant annet har Werner Herzog vært på ferde i Antarktis med en kostelig skildring av mennesker som har valgt å leve der i isødet, sier Fosse, som også er programsjef for Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

Han mener selv at BIFF kuraterer programmet i langt større grad enn mange andre filmfestivaler, og at nettopp det er med på å gjøre festivalen interessant for et variert publikum. Målet er en god dynamikk mellom filmer og seminarer.

– Vi reiser rundt i verden og finner filmer som har noe til felles og setter disse inn i en sammenheng, lager røde tråder i programmet. Og så presenterer vi disse tematisk både for videregående skoler, for ungdomsskoler og for vårt publikum. Det er ikke er uten grunn at mediekommentatorer omtaler BIFF som landets mest interessante filmfestival.

At programprofilen til BIFF kan minne om den Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) har lagt seg på, har sin naturlige forklaring. Fosse selv var programutvikler for TIFF de første åtte årene festivalen ble arrangert.

– BIFF er først og fremst en publikumsfestival. Men det er klart at vi gjerne ser at produksjonsbransjen og filmmiljøet kommer til Bergen i den vakreste årstiden. Samarbeidet mellom Vestnorsk filmsenter og BIFF blir dynamitt, vet du. Godt hjulpet av Norsk Filminstitutt som er inne og støtter dokumentarseminaret som går over to dager og omhandler salg og lansering av norske filmer er i utlandet, sier Fosse.

Som er stolt av at de to filmene Maria Larssons evige øyeblikk og Man on Wire henholdsvis åpner og avslutter festivalen.

-Vi har ambisjoner om å bli vertskap for annonseringen av Nordisk Råds Filmpris og da er det veldig fint å kunne starte ballet med en pan-nordisk film som Troells Maria Larssons evige øyeblikk. Dessuten er Troell en mester og veteran vi gjerne gjør ære på. Når det gjelder Man on Wire er det rett og slett den beste og mest underholdende filmen vi har sett i år. Så knallbra at Tour de Force måtte kjøpe den for å få den til BIFF i tide, sier Fosse.

Han skulle gjerne hatt linedanseren Philippe Petit fra Man on Wire på besøk og fått han til å gå på line over Torgalmenningen, men han er dessverre i Australia for tiden.

– Og så er jeg veldig lei meg for at Harlan Ellison fra Dreams with Sharp Teeth meldte avbud da han har hatt hjertetrøbbel nylig. Et fyrverkeri av en forfatter og en film jeg er dødsforelsket i.

Men ifølge festivallederen er det ikke langt mellom høydepunktene i programmet.

– Andrzej Fydik kommer, og vi skal vise Yodok Stories, som vel må ligge an til Oscar-nominasjon for Beste dokumentarfilm i år. Den er produsert med støtte fra Institusjonen Fritt Ord og Raftostiftelsen og produsert av Piarya Film i Stavanger og Bergen. Medprodusenten Bjarte Mørner Tveit har jo også laget film om sin egen bestefar. Marionettens oppdagelser blir et artig familiestevne antar jeg.

– Og så må jeg jo nevne det kanadiske heavy metal-bandet Anvil. Filmen om dem ble vist på Sundance og siden på Hot Docs i Toronto, hvor jeg traff de avdankede bandmedlemmene og inviterte dem til Bergen på flekken. – Om vi får spille en gig, kommer vi, svarte de. Og det gjør de – på Garage torsdag 16. oktober. Det blir helt vilt!, avslutter Fosse.

Bergen Internasjonale Filmfestival går av stabelen i perioden 15.-22. oktober.

Les mer om Bergen Internasjonale Filmfestival her.

Foto: Man on Wire

– Amerikansk valgkamp og heavy metal

Man on wire_lite.jpgNår Bergen Internasjonale Filmfestival åpner neste uke er den amerikanske valgkampen og vann som ressurs og konfliktkilde to sentrale temaer. – BIFF er landets største i forhold til antall filmer og forestillinger, og en av de største i Norden med tanke på dokumentarprogrammet, sier festivalleder Tor Fosse. 

Man on wire_stort.jpg

Når Bergen Internasjonale Filmfestival åpner neste uke er den amerikanske valgkampen og vann som ressurs og konfliktkilde to sentrale temaer. – BIFF er landets største i forhold til antall filmer og forestillinger, og en av de største i Norden med tanke på dokumentarprogrammet, sier festivalleder Tor Fosse.

– Årets hovedfokus er på den amerikanske valgkampen, med åtte filmer om temaet. Videre har vi hvert år et tema innrettet mot klodens tilstand. I år er temaet vann som menneskehetens viktigste ressurs og samtidig en kilde til konflikt. Polaråret blir også behandlet med filmer fra nord- og sørkalotten. Blant annet har Werner Herzog vært på ferde i Antarktis med en kostelig skildring av mennesker som har valgt å leve der i isødet, sier Fosse, som også er programsjef for Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

Han mener selv at BIFF kuraterer programmet i langt større grad enn mange andre filmfestivaler, og at nettopp det er med på å gjøre festivalen interessant for et variert publikum. Målet er en god dynamikk mellom filmer og seminarer.

– Vi reiser rundt i verden og finner filmer som har noe til felles og setter disse inn i en sammenheng, lager røde tråder i programmet. Og så presenterer vi disse tematisk både for videregående skoler, for ungdomsskoler og for vårt publikum. Det er ikke er uten grunn at mediekommentatorer omtaler BIFF som landets mest interessante filmfestival.

At programprofilen til BIFF kan minne om den Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) har lagt seg på, har sin naturlige forklaring. Fosse selv var programutvikler for TIFF de første åtte årene festivalen ble arrangert.

– BIFF er først og fremst en publikumsfestival. Men det er klart at vi gjerne ser at produksjonsbransjen og filmmiljøet kommer til Bergen i den vakreste årstiden. Samarbeidet mellom Vestnorsk filmsenter og BIFF blir dynamitt, vet du. Godt hjulpet av Norsk Filminstitutt som er inne og støtter dokumentarseminaret som går over to dager og omhandler salg og lansering av norske filmer er i utlandet, sier Fosse.

Som er stolt av at de to filmene Maria Larssons evige øyeblikk og Man on Wire henholdsvis åpner og avslutter festivalen.

-Vi har ambisjoner om å bli vertskap for annonseringen av Nordisk Råds Filmpris og da er det veldig fint å kunne starte ballet med en pan-nordisk film som Troells Maria Larssons evige øyeblikk. Dessuten er Troell en mester og veteran vi gjerne gjør ære på. Når det gjelder Man on Wire er det rett og slett den beste og mest underholdende filmen vi har sett i år. Så knallbra at Tour de Force måtte kjøpe den for å få den til BIFF i tide, sier Fosse.

Han skulle gjerne hatt linedanseren Philippe Petit fra Man on Wire på besøk og fått han til å gå på line over Torgalmenningen, men han er dessverre i Australia for tiden.

– Og så er jeg veldig lei meg for at Harlan Ellison fra Dreams with Sharp Teeth meldte avbud da han har hatt hjertetrøbbel nylig. Et fyrverkeri av en forfatter og en film jeg er dødsforelsket i.

Men ifølge festivallederen er det ikke langt mellom høydepunktene i programmet.

– Andrzej Fydik kommer, og vi skal vise Yodok Stories, som vel må ligge an til Oscar-nominasjon for Beste dokumentarfilm i år. Den er produsert med støtte fra Institusjonen Fritt Ord og Raftostiftelsen og produsert av Piarya Film i Stavanger og Bergen. Medprodusenten Bjarte Mørner Tveit har jo også laget film om sin egen bestefar. Marionettens oppdagelser blir et artig familiestevne antar jeg.

– Og så må jeg jo nevne det kanadiske heavy metal-bandet Anvil. Filmen om dem ble vist på Sundance og siden på Hot Docs i Toronto, hvor jeg traff de avdankede bandmedlemmene og inviterte dem til Bergen på flekken. – Om vi får spille en gig, kommer vi, svarte de. Og det gjør de – på Garage torsdag 16. oktober. Det blir helt vilt!, avslutter Fosse.

Bergen Internasjonale Filmfestival går av stabelen i perioden 15.-22. oktober.

Les mer om Bergen Internasjonale Filmfestival her.

Foto: Man on Wire

MENY