Stum film, levende musikk

the lodger_BFI Stills_lite.jpgTromsø Internasjonale Filmfestival arrangerer stumfilmdager i Tromsø for tredje gang. – I tillegg til de genuint filminteresserte, kommer mange for å se stumfilmklassikerne akkompagnert av norske og internasjonale stumfilm-
komponister, sier presseansvarlig Lena Nymark.

the lodger_BFI Stills_stort.jpg

Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangerer stumfilmdager i Tromsø for tredje gang. – I tillegg til de genuint filminteresserte, kommer mange for å se stumfilmklassikerne akkompagnert av norske og internasjonale stumfilmkomponister, sier presseansvarlig Lena Nymark. 

Man skulle kanskje tro stumfilm var for de spesielt interesserte, men Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) trekker fullt hus på Verdensteatret kino under Stumfilmdagene.

– Man får i prinsippet oppleve en livekonsert i tillegg til filmopplevelsen. Derfor tror jeg stumfilmdagene appellerer til et bredt publikum, sier presseansvarlig, Lisa Nymark. 

Årets stumfilmprogram domineres av store klassikere og filmer som satte sitt preg på filmens utvikling i tiden like før synkroniseringen av lyd og bilde ble muliggjort.

Stumfilmens største kassasuksess, King Vidors film The Big Parade, er årets åpningsfilm. Skrekkens mester, Alfred Hitchcocks film The Lodger: A Story Of The London Fog som et selvskrevent høydepunkt. Gå heller ikke glipp av den første filmatiseringen av Knut Hamsuns Pan fra 1922.

Familieprogrammet "Silent Clowns: Kort og komisk" har blitt tradisjon under Stumfilmdagene. Her skjuler det seg stumfilmskatter av kjente komikere som Buster Keaton, Harold Lloyd, Charles Chaplin og Roscoe "Fatty" Arbuckle. Programmet er et lett og underholdene møte med stumfilmen.

– Vi inviterer 5. klassinger til å se disse forestillingene, og de elsker det. Fortsetter det sånn, vil vi om ti år ha en ny voksengenerasjon som også vil fylle benkeradene på kveldstid under Stumfilmdagene i årene som kommer, sier Nymark.

De anerkjente filmkomponistene pianistene Niel Brand og Ben Model spiller under Stumfilmdagene, sammen med Matti Bye ensemble og HYSJ: Ola A. Rokkones og Herborg Rundberg ensemble.

Stumfilmdagene foregår i perioden onsdag 3. september til søndag 7. oktober.

Les mer om programmet her. 

Foto: The Lodger, BFI Stills

Stum film, levende musikk

the lodger_BFI Stills_lite.jpgTromsø Internasjonale Filmfestival arrangerer stumfilmdager i Tromsø for tredje gang. – I tillegg til de genuint filminteresserte, kommer mange for å se stumfilmklassikerne akkompagnert av norske og internasjonale stumfilm-
komponister, sier presseansvarlig Lena Nymark.

the lodger_BFI Stills_stort.jpg

Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangerer stumfilmdager i Tromsø for tredje gang. – I tillegg til de genuint filminteresserte, kommer mange for å se stumfilmklassikerne akkompagnert av norske og internasjonale stumfilmkomponister, sier presseansvarlig Lena Nymark. 

Man skulle kanskje tro stumfilm var for de spesielt interesserte, men Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) trekker fullt hus på Verdensteatret kino under Stumfilmdagene.

– Man får i prinsippet oppleve en livekonsert i tillegg til filmopplevelsen. Derfor tror jeg stumfilmdagene appellerer til et bredt publikum, sier presseansvarlig, Lisa Nymark. 

Årets stumfilmprogram domineres av store klassikere og filmer som satte sitt preg på filmens utvikling i tiden like før synkroniseringen av lyd og bilde ble muliggjort.

Stumfilmens største kassasuksess, King Vidors film The Big Parade, er årets åpningsfilm. Skrekkens mester, Alfred Hitchcocks film The Lodger: A Story Of The London Fog som et selvskrevent høydepunkt. Gå heller ikke glipp av den første filmatiseringen av Knut Hamsuns Pan fra 1922.

Familieprogrammet "Silent Clowns: Kort og komisk" har blitt tradisjon under Stumfilmdagene. Her skjuler det seg stumfilmskatter av kjente komikere som Buster Keaton, Harold Lloyd, Charles Chaplin og Roscoe "Fatty" Arbuckle. Programmet er et lett og underholdene møte med stumfilmen.

– Vi inviterer 5. klassinger til å se disse forestillingene, og de elsker det. Fortsetter det sånn, vil vi om ti år ha en ny voksengenerasjon som også vil fylle benkeradene på kveldstid under Stumfilmdagene i årene som kommer, sier Nymark.

De anerkjente filmkomponistene pianistene Niel Brand og Ben Model spiller under Stumfilmdagene, sammen med Matti Bye ensemble og HYSJ: Ola A. Rokkones og Herborg Rundberg ensemble.

Stumfilmdagene foregår i perioden onsdag 3. september til søndag 7. oktober.

Les mer om programmet her. 

Foto: The Lodger, BFI Stills

MENY