Nordisk Råds Filmpris til Yngve ?

filmpris_lite.jpgNordisk film- og tv-fond offentliggjorde i dag de fem nominerte filmene til Nordisk Råds Filmpris 2008. Stian Kristiansens Mannen som elsket Yngve er det norske bidraget som kjemper om prisen og 350 000 danske kroner.  

filmpris_stort.jpg

Nordisk film- og tv-fond offentliggjorde i dag de fem nominerte filmene til Nordisk Råds Filmpris 2008. Stian Kristiansens Mannen som elsket Yngve er det norske bidraget som kjemper om prisen og 350 000 danske kroner. 

Det er Filmmagasinets redaktør Le LD Nyguyen og filmanmelder i Dagens Næringsliv Øyvor Dalan Vik som har sittet i den norske juryen, og stemt frem Mannen som elsket Yngve som det norske bidraget i kampen om Nordisk Råds Filmpris 2008.

I begrunnelsen heter det blant annet at "filmen har et høyt ambisjonsnivå, både kunstnerisk og tematisk, og skuespillet er førsteklasses både fra de bærende rollene og til de mindre birollene".  

Filmen er som kjent basert på Tore Renbergs roman med samme navn. Renberg har også skrevet manus, og sammen med regissør Stian Kristiansen og produsent Yngve Sæther (Motlys) var han tilstede for å ta i mot nominasjonsdiplomet.

Mannen som elsket Yngve møter imidlertid sterk konkurranse fra de øvrige nordiske filmene.

Roy Anderssons film Du levande er Sveriges bidrag, og Jacob Thuesen film De unge år – Erik Nietzsche Part 1, basert på Lars Von Triers manus, er den danske filmen som er nominert til prisen. Fra Island nomineres Brudgommen, regissert av Baltasar Kormákur, og De mørke sommerfuglers hjem, regissert av Dome Karukoski, er det finske bidraget.

 -Det er klart vi går for gull, det er vel ingen som går for andreplass, svarte Tore Renberg da regissør og leder for pressekonferansen, Harry Guttormsen, spurte om han trodde Mannen som elsket Yngve ville gå til topps. 

– Jeg frykter det verste. Men det er en ære å bli nominert, svarte en mer beskjeden Yngve Sæther på det samme spørsmålet.

Det er en nasjonal jury fra hvert nordisk land som har stemt frem den enkelte filmen. I september samles den nordiske juryen, bestående av lektor Anne Jerslev (Danmark), redaktør Johanna Grönquist (Finland), forfatter Sigurjón B. Sigurdsson (Island), Le LD Nyguyen (Norge) og filmkritiker Eva Geijerstram (Sverige) til en samling på Norsk Filminstitutt i Oslo, for å se samtlige nominerte filmer og kåre en vinner.

– I tidligere år har 10 filmer konkurrert om Nordisk Råds Filmpris. I år er det altså fem filmer og fem jurymedlemmer som skal kåre en vinner. I så måte er utfordringen om å bli enige muligens mindre i år enn tidligere, sa jurymedlem Øyvor Dalan Vik til Rushprint.

Hun understreker likevel at nominasjonene er basert på de enkelte jurymedlemmenes subjektive preferanser, og at det naturlig nok vil være duket for heftige diskusjoner før den nordiske juryen enes om en vinner.

Ikke alle de nominerte filmene har hatt norsk kinodistribusjon. Publikum får likevel anledning til å se filmene på Gimle Kino i Oslo lørdag 4. og søndag 5. oktober, da Arthaus i samarbeid med samarbeid med Oslokino og Nordisk Film- og tv-fond, viser filmene. Det vil bli presentasjon av de nominerte filmkaperne, foredrag og muligheter for spørsmål.

Nordisk Råd deler hvert år ut en litteraturpris, en musikkpris, en filmpris og en natur- og miljøpris. Nordisk Råds Filmprise har blitt delt ut siden 2002. Hensikten med prisene å øke interessen for nabolandenes litteratur, språk, musikk og film.

Vinneren av Nordisk Råds Filmpris vil bli offentliggjort 15. oktober. Filmprisen er på 350 000 danske kroner og deles mellom regissør, manusforfatter og produsent.

Les mer om de nominerte filmene her.

Møt teamet bak Mannen som elsket Yngve på Blått Lerret web-tv her.

Foto: Kristina Meyn Krogvold

Nordisk Råds Filmpris til Yngve ?

filmpris_lite.jpgNordisk film- og tv-fond offentliggjorde i dag de fem nominerte filmene til Nordisk Råds Filmpris 2008. Stian Kristiansens Mannen som elsket Yngve er det norske bidraget som kjemper om prisen og 350 000 danske kroner.  

filmpris_stort.jpg

Nordisk film- og tv-fond offentliggjorde i dag de fem nominerte filmene til Nordisk Råds Filmpris 2008. Stian Kristiansens Mannen som elsket Yngve er det norske bidraget som kjemper om prisen og 350 000 danske kroner. 

Det er Filmmagasinets redaktør Le LD Nyguyen og filmanmelder i Dagens Næringsliv Øyvor Dalan Vik som har sittet i den norske juryen, og stemt frem Mannen som elsket Yngve som det norske bidraget i kampen om Nordisk Råds Filmpris 2008.

I begrunnelsen heter det blant annet at "filmen har et høyt ambisjonsnivå, både kunstnerisk og tematisk, og skuespillet er førsteklasses både fra de bærende rollene og til de mindre birollene".  

Filmen er som kjent basert på Tore Renbergs roman med samme navn. Renberg har også skrevet manus, og sammen med regissør Stian Kristiansen og produsent Yngve Sæther (Motlys) var han tilstede for å ta i mot nominasjonsdiplomet.

Mannen som elsket Yngve møter imidlertid sterk konkurranse fra de øvrige nordiske filmene.

Roy Anderssons film Du levande er Sveriges bidrag, og Jacob Thuesen film De unge år – Erik Nietzsche Part 1, basert på Lars Von Triers manus, er den danske filmen som er nominert til prisen. Fra Island nomineres Brudgommen, regissert av Baltasar Kormákur, og De mørke sommerfuglers hjem, regissert av Dome Karukoski, er det finske bidraget.

 -Det er klart vi går for gull, det er vel ingen som går for andreplass, svarte Tore Renberg da regissør og leder for pressekonferansen, Harry Guttormsen, spurte om han trodde Mannen som elsket Yngve ville gå til topps. 

– Jeg frykter det verste. Men det er en ære å bli nominert, svarte en mer beskjeden Yngve Sæther på det samme spørsmålet.

Det er en nasjonal jury fra hvert nordisk land som har stemt frem den enkelte filmen. I september samles den nordiske juryen, bestående av lektor Anne Jerslev (Danmark), redaktør Johanna Grönquist (Finland), forfatter Sigurjón B. Sigurdsson (Island), Le LD Nyguyen (Norge) og filmkritiker Eva Geijerstram (Sverige) til en samling på Norsk Filminstitutt i Oslo, for å se samtlige nominerte filmer og kåre en vinner.

– I tidligere år har 10 filmer konkurrert om Nordisk Råds Filmpris. I år er det altså fem filmer og fem jurymedlemmer som skal kåre en vinner. I så måte er utfordringen om å bli enige muligens mindre i år enn tidligere, sa jurymedlem Øyvor Dalan Vik til Rushprint.

Hun understreker likevel at nominasjonene er basert på de enkelte jurymedlemmenes subjektive preferanser, og at det naturlig nok vil være duket for heftige diskusjoner før den nordiske juryen enes om en vinner.

Ikke alle de nominerte filmene har hatt norsk kinodistribusjon. Publikum får likevel anledning til å se filmene på Gimle Kino i Oslo lørdag 4. og søndag 5. oktober, da Arthaus i samarbeid med samarbeid med Oslokino og Nordisk Film- og tv-fond, viser filmene. Det vil bli presentasjon av de nominerte filmkaperne, foredrag og muligheter for spørsmål.

Nordisk Råd deler hvert år ut en litteraturpris, en musikkpris, en filmpris og en natur- og miljøpris. Nordisk Råds Filmprise har blitt delt ut siden 2002. Hensikten med prisene å øke interessen for nabolandenes litteratur, språk, musikk og film.

Vinneren av Nordisk Råds Filmpris vil bli offentliggjort 15. oktober. Filmprisen er på 350 000 danske kroner og deles mellom regissør, manusforfatter og produsent.

Les mer om de nominerte filmene her.

Møt teamet bak Mannen som elsket Yngve på Blått Lerret web-tv her.

Foto: Kristina Meyn Krogvold

MENY