Kald krig i fokus

iskyss_lite.jpgUnder Nordkapp filmfestival blir det verdenspremiere på Knut Erik Jensens film Iskyss – sparket i gang av et seminar om fenomenet kald krig. -Kanskje har man et annet syn på Den kalde krigen i nord enn man har lenger sør, sier festivalprodusent Tore Fosse. 

iskyss_stort.jpg

Under Nordkapp filmfestival blir det verdenspremiere på Knut Erik Jensens film Iskyss  – sparket i gang av et seminar om fenomenet kald krig. – Kanskje har man et annet syn på Den kalde krigen i nord enn man har lenger sør, sier festivalprodusent Tore Fosse. 

Under Nordkapp Filmfestival blir det verdenspremiere på Knut Erik Jensens film Iskyss på Nordkapp – platået. Iskyss er en sterk og poetisk kjærlighetshistorie basert på Gunvor Galtung Haaviks 30 år lange dobbeltliv som russisk spion i KGB under den kalde krigen. 

De to hovedrolleinnehaverne Ellen Dorrit Petersen og Aleksander Bukharov vil være tilstede under åpningen – sammen med regissøren, som presenterer sin kanskje viktigste spillefilm siden dokumentarsuksessen Heftig og begeistret.

– Det er selvfølgelig en ære for festivalen å ha verdenspremiere på en film regissert av en filmskaper som kommer herfra, sier leder og produsent for festivalen, Tore Fosse.

I forkant av verdenspremieren, arrangerer festivalen i samarbeid med Barentssekretariatet et "Kald krig-seminar". Seminaret skal fungere som en naturlig innledning til tematikken rundt den kalde krigen, som Iskyss behandler.

-Vi har innledere som skal lage debatt om relasjonene Norge – Russland, og spesielt Nord- Norge – Nordvest-Russland. Norge har en lang tradisjon for samarbeid med Russland, og samarbeidet er tettere jo lenger nord man kommer. Kanskje har man et annet syn på Den kalde krigen i nord enn man har lenger sør, sier Fosse.

Han legger til at seminaret vil ha et historisk perspektiv, i tillegg til å se på Russlands forhold til Europa og verden i dag. Om man i dag ser konturene av en ny kald krig vil være et sentralt spørsmål.

I tillegg til å ha et variert hovedprogram med hovedfokus på film fra nordområdene, har Nordkapp filmfestival også et eget barne- og ungdomsprogram. Åpningsfilmen i programmet er regissør Ilmar Raags film The Class.

– Denne estiske filmen er basert på en finlandsk skolemassakre som fant sted for noen år siden; en utrolig sterk historie. Ellers er kanskje rosinen i pølsa for mange ungdommer visningen av The Orphanage, som er lagt til et gammelt nedlagt internat utenfor sentrum. Det var dit mange sendte ungene sine for å gå på skole før i tida, forklarer Fosse.

Selv om Nordkapp Filmfestival konkurrerer med flere store filmfestivaler om de selebre gjestene, kommer blant annet Nils Gaup og Ole Klemetsen til Nordkapp i løpet av festivalens fire dager.

– Nils Gaup kommer og det blir premiere på hans nye dokumentar Barents fashion. Så nå får man se de nye reinsdyrsbikiniene! Ellers kommer regissør og produsent Håvard Bustnes sammen med Team Klemetsen for å vise sin kinodokumentar Blod og ære. Klemetsen-gutta skal spille på byen etter visningen, så her blir det liv, sier Fosse, som for øvrig beskriver verdens nordligste filmfestival som en liten, intim og artig festival.

Ellers kommer skuespiller Joseph Culp fra Los Angeles (Som også har en birolle i Iskyss), med sin nye og kontroversielle film The Reflecting Pool. Filmen omhandler en av konspirasjonsteoriene rundt 9/11, og skal selvsagt vises den 11. september.

Nordkapp filmfestival går av stabelen i perioden 10.- 14. september. Erik Poppes siste film De usynlige avslutter festivalen.

Les mer om programmet her.

Foto: Iskyss, Ellen Dorrit Petersen som Gunvor Galtung Haavig.

Kald krig i fokus

iskyss_lite.jpgUnder Nordkapp filmfestival blir det verdenspremiere på Knut Erik Jensens film Iskyss – sparket i gang av et seminar om fenomenet kald krig. -Kanskje har man et annet syn på Den kalde krigen i nord enn man har lenger sør, sier festivalprodusent Tore Fosse. 

iskyss_stort.jpg

Under Nordkapp filmfestival blir det verdenspremiere på Knut Erik Jensens film Iskyss  – sparket i gang av et seminar om fenomenet kald krig. – Kanskje har man et annet syn på Den kalde krigen i nord enn man har lenger sør, sier festivalprodusent Tore Fosse. 

Under Nordkapp Filmfestival blir det verdenspremiere på Knut Erik Jensens film Iskyss på Nordkapp – platået. Iskyss er en sterk og poetisk kjærlighetshistorie basert på Gunvor Galtung Haaviks 30 år lange dobbeltliv som russisk spion i KGB under den kalde krigen. 

De to hovedrolleinnehaverne Ellen Dorrit Petersen og Aleksander Bukharov vil være tilstede under åpningen – sammen med regissøren, som presenterer sin kanskje viktigste spillefilm siden dokumentarsuksessen Heftig og begeistret.

– Det er selvfølgelig en ære for festivalen å ha verdenspremiere på en film regissert av en filmskaper som kommer herfra, sier leder og produsent for festivalen, Tore Fosse.

I forkant av verdenspremieren, arrangerer festivalen i samarbeid med Barentssekretariatet et "Kald krig-seminar". Seminaret skal fungere som en naturlig innledning til tematikken rundt den kalde krigen, som Iskyss behandler.

-Vi har innledere som skal lage debatt om relasjonene Norge – Russland, og spesielt Nord- Norge – Nordvest-Russland. Norge har en lang tradisjon for samarbeid med Russland, og samarbeidet er tettere jo lenger nord man kommer. Kanskje har man et annet syn på Den kalde krigen i nord enn man har lenger sør, sier Fosse.

Han legger til at seminaret vil ha et historisk perspektiv, i tillegg til å se på Russlands forhold til Europa og verden i dag. Om man i dag ser konturene av en ny kald krig vil være et sentralt spørsmål.

I tillegg til å ha et variert hovedprogram med hovedfokus på film fra nordområdene, har Nordkapp filmfestival også et eget barne- og ungdomsprogram. Åpningsfilmen i programmet er regissør Ilmar Raags film The Class.

– Denne estiske filmen er basert på en finlandsk skolemassakre som fant sted for noen år siden; en utrolig sterk historie. Ellers er kanskje rosinen i pølsa for mange ungdommer visningen av The Orphanage, som er lagt til et gammelt nedlagt internat utenfor sentrum. Det var dit mange sendte ungene sine for å gå på skole før i tida, forklarer Fosse.

Selv om Nordkapp Filmfestival konkurrerer med flere store filmfestivaler om de selebre gjestene, kommer blant annet Nils Gaup og Ole Klemetsen til Nordkapp i løpet av festivalens fire dager.

– Nils Gaup kommer og det blir premiere på hans nye dokumentar Barents fashion. Så nå får man se de nye reinsdyrsbikiniene! Ellers kommer regissør og produsent Håvard Bustnes sammen med Team Klemetsen for å vise sin kinodokumentar Blod og ære. Klemetsen-gutta skal spille på byen etter visningen, så her blir det liv, sier Fosse, som for øvrig beskriver verdens nordligste filmfestival som en liten, intim og artig festival.

Ellers kommer skuespiller Joseph Culp fra Los Angeles (Som også har en birolle i Iskyss), med sin nye og kontroversielle film The Reflecting Pool. Filmen omhandler en av konspirasjonsteoriene rundt 9/11, og skal selvsagt vises den 11. september.

Nordkapp filmfestival går av stabelen i perioden 10.- 14. september. Erik Poppes siste film De usynlige avslutter festivalen.

Les mer om programmet her.

Foto: Iskyss, Ellen Dorrit Petersen som Gunvor Galtung Haavig.

MENY