Den disiplinerte Warhol

andy_warhol_lite.jpgI forbindelse med Astrup Fearnley Museets utstilling "Andy Warhol by Andy Warhol" viser Cinemateket sin samling med filmer av, om og med Warhol. – Ser man filmene hans, vil man få et mer komplekst bilde av Warhol som kunstner, forteller Svein Inge Sæther.

andy_warhol_stort.jpg

I forbindelse med Astrup Fearnley Museets utstilling "Andy Warhol by Andy Warhol" skal Cinemateket vise sin samling med filmer av, om og med Warhol. – Warhols filmer kan plasseres i den amerikanske avantgardetradisjonen, og er preget av performancekunst og improvisasjon, sier Svein Inge Sæther.      

Svein Inge Sæther er leder for Cinemateket i Trondheim og en av Norges fremste kjennere av Andy Warhols filmer. I forbindelse med utstillingen på Astrup Fearnley Museet og Cinematekets Warhol-serie skal han forelese om Warhols på Cinemateket i Oslo.

Utgangspunktet er hovedfagsoppgaven "Becoming Andy – Warholfilmen i flukt mot det mindre". I foredraget tar han for seg hovedoppgavens viktigste momenter og gir samtidig et generelt innblikk i Warhols karriere som filmskaper.

– Warhols filmer skiller seg fra det som var gjengs på den tiden. Filmene hans vurderes gjerne i lys av den amerikanske avantgardefilmtradisjonen på 60-tallet, og han har blitt sammenliknet med filmskapere som Stan Brakhage og Maya Deren. Undergrunnsfilmen hadde gode levevilkår på den tiden.

-I foredraget tar jeg utgangspunktet i masteroppgaven min, og jeg har sett på Warhols filmer uavhengig av andre ting han gjorde som kunstner, sier Sæther og lover en balansert linje mellom foredragsholdning og visning av filmklipp.  

Utgangspunktet for arbeidet med Warhols filmer var hans dype interesse for popkunst, avantgardefilm og The Velvet Underground. Selv mener han Warhols filmer fortsatt har relevans i dag.

– Filmene hans var oppsiktsvekkende da de kom, og de er ikke noe mindre bemerkelsesverdige i dag. Filmene er preget av performancekunst og improvisasjon. Likevel er de laget med strenge rammer.

– Warhol var en utrolig disiplinert kunstner. I filmene hans virker mye tilfeldig, men det ligger en arbeidsvilje og en sterk kraft til å gjennomføre bak prosjektene han satte i gang. Selvfølgelig er filmene resultat av et større produksjonsapparat, og det er ikke alt Warhol tok i med egen hånd. Men han var en produktiv arbeidsleder på et nivå som overgår overflate- og popkunst, sier Sæther. 

Warhol produserte og/eller regisserte godt over 60 filmer, de fleste i nært samarbeid med kretsen rundt The Factory, Warhols legendariske studio i New York. Av disse skal Cinemateket i Oslo viser blant annet Chelsea Girls, The Velvet Underground and Nico og Ciao! Manhattan, i tilegg til fiksjonsfilmene Basquiat og I Shot Andy Warhol. 

ChelseaGirls.jpg
                                                                           Foto: Chelsea Girls
Sæther trekker frem Chelsea Girls, som han beskriver en av Warhols mest vellykkede filmer.

– Filmen var både hans kommersielle og kunstneriske gjennombrudd, og bør fortsatt være av stor interesse for publikum. Filmen er spesiell i den forstand at det er to filmbilder som vises samtidig og står ved siden av hverandre gjennom hele filmen. Lyden skifter mellom de to parallelle bilderammene, forklarer Sæther, som understreker at gode skuespillerprestasjoner og humor kjennetegner Warhols filmer. 

Han håper Cinematekets Warhol-satsning kan være med på fremme Warhols mangefasetterte kunstnertilværelse.

-Warhol er mer kjent som ikon og billedkunstner enn han er for sine filmer. Det er mange grunner til det, og det er sikkert vel fortjent. Ser man imidlertid filmene hans, vil man få et mer komplekst bilde av Warhol som kunstner.

Sæther har også store forventninger til utstillingen "Andy Warhol by Andy Warhol" Astrup Fearnley Museet.

– Museet har ambisjoner om en annerledes utstilling, så det blir spennende å se hva de presenterer, avslutter han.

Svein Inge Sæther foreleser på Cinemateket i Oslo 14. september kl. 18.30. Han skal også forelese om Andy Warhol på Cinemateket USF i Bergen tirsdag 16. september 2008 kl. 20:00 og på Cinemateket i Trondheim den 18.september. Cinemateket Trondheim viser i alt 11 Warhol-filmer samt 5 øvrige relaterte dokumentar- og  fiksjonsfilmer i sin Warhol-serie som går mellom 15. september og 02. oktober.

Warhol er verdens mest kjente kunstneren innenfor pop art-bevegelsen. Med bakgrunn fra mote- og reklamebransjen, tok han utgangspunkt i amerikansk populærkultur og dagligdagse produkter i kunsten sin, blant annet da han skapte sine velkjente malerier av Marilyn Monroe og Campbell’s suppebokser. 

Les mer her.

Foto: Cinemateket, Andy Warhol

Den disiplinerte Warhol

andy_warhol_lite.jpgI forbindelse med Astrup Fearnley Museets utstilling "Andy Warhol by Andy Warhol" viser Cinemateket sin samling med filmer av, om og med Warhol. – Ser man filmene hans, vil man få et mer komplekst bilde av Warhol som kunstner, forteller Svein Inge Sæther.

andy_warhol_stort.jpg

I forbindelse med Astrup Fearnley Museets utstilling "Andy Warhol by Andy Warhol" skal Cinemateket vise sin samling med filmer av, om og med Warhol. – Warhols filmer kan plasseres i den amerikanske avantgardetradisjonen, og er preget av performancekunst og improvisasjon, sier Svein Inge Sæther.      

Svein Inge Sæther er leder for Cinemateket i Trondheim og en av Norges fremste kjennere av Andy Warhols filmer. I forbindelse med utstillingen på Astrup Fearnley Museet og Cinematekets Warhol-serie skal han forelese om Warhols på Cinemateket i Oslo.

Utgangspunktet er hovedfagsoppgaven "Becoming Andy – Warholfilmen i flukt mot det mindre". I foredraget tar han for seg hovedoppgavens viktigste momenter og gir samtidig et generelt innblikk i Warhols karriere som filmskaper.

– Warhols filmer skiller seg fra det som var gjengs på den tiden. Filmene hans vurderes gjerne i lys av den amerikanske avantgardefilmtradisjonen på 60-tallet, og han har blitt sammenliknet med filmskapere som Stan Brakhage og Maya Deren. Undergrunnsfilmen hadde gode levevilkår på den tiden.

-I foredraget tar jeg utgangspunktet i masteroppgaven min, og jeg har sett på Warhols filmer uavhengig av andre ting han gjorde som kunstner, sier Sæther og lover en balansert linje mellom foredragsholdning og visning av filmklipp.  

Utgangspunktet for arbeidet med Warhols filmer var hans dype interesse for popkunst, avantgardefilm og The Velvet Underground. Selv mener han Warhols filmer fortsatt har relevans i dag.

– Filmene hans var oppsiktsvekkende da de kom, og de er ikke noe mindre bemerkelsesverdige i dag. Filmene er preget av performancekunst og improvisasjon. Likevel er de laget med strenge rammer.

– Warhol var en utrolig disiplinert kunstner. I filmene hans virker mye tilfeldig, men det ligger en arbeidsvilje og en sterk kraft til å gjennomføre bak prosjektene han satte i gang. Selvfølgelig er filmene resultat av et større produksjonsapparat, og det er ikke alt Warhol tok i med egen hånd. Men han var en produktiv arbeidsleder på et nivå som overgår overflate- og popkunst, sier Sæther. 

Warhol produserte og/eller regisserte godt over 60 filmer, de fleste i nært samarbeid med kretsen rundt The Factory, Warhols legendariske studio i New York. Av disse skal Cinemateket i Oslo viser blant annet Chelsea Girls, The Velvet Underground and Nico og Ciao! Manhattan, i tilegg til fiksjonsfilmene Basquiat og I Shot Andy Warhol. 

ChelseaGirls.jpg
                                                                           Foto: Chelsea Girls
Sæther trekker frem Chelsea Girls, som han beskriver en av Warhols mest vellykkede filmer.

– Filmen var både hans kommersielle og kunstneriske gjennombrudd, og bør fortsatt være av stor interesse for publikum. Filmen er spesiell i den forstand at det er to filmbilder som vises samtidig og står ved siden av hverandre gjennom hele filmen. Lyden skifter mellom de to parallelle bilderammene, forklarer Sæther, som understreker at gode skuespillerprestasjoner og humor kjennetegner Warhols filmer. 

Han håper Cinematekets Warhol-satsning kan være med på fremme Warhols mangefasetterte kunstnertilværelse.

-Warhol er mer kjent som ikon og billedkunstner enn han er for sine filmer. Det er mange grunner til det, og det er sikkert vel fortjent. Ser man imidlertid filmene hans, vil man få et mer komplekst bilde av Warhol som kunstner.

Sæther har også store forventninger til utstillingen "Andy Warhol by Andy Warhol" Astrup Fearnley Museet.

– Museet har ambisjoner om en annerledes utstilling, så det blir spennende å se hva de presenterer, avslutter han.

Svein Inge Sæther foreleser på Cinemateket i Oslo 14. september kl. 18.30. Han skal også forelese om Andy Warhol på Cinemateket USF i Bergen tirsdag 16. september 2008 kl. 20:00 og på Cinemateket i Trondheim den 18.september. Cinemateket Trondheim viser i alt 11 Warhol-filmer samt 5 øvrige relaterte dokumentar- og  fiksjonsfilmer i sin Warhol-serie som går mellom 15. september og 02. oktober.

Warhol er verdens mest kjente kunstneren innenfor pop art-bevegelsen. Med bakgrunn fra mote- og reklamebransjen, tok han utgangspunkt i amerikansk populærkultur og dagligdagse produkter i kunsten sin, blant annet da han skapte sine velkjente malerier av Marilyn Monroe og Campbell’s suppebokser. 

Les mer her.

Foto: Cinemateket, Andy Warhol

MENY