Taterblod, svette og tårer

Klemetsen_lite.jpg22. august er det premiere på Blod og ære – kinodokumentaren om Ole "Lukkøye" Klemetsen og hans far "Big" John. – Da jeg forsto at familien satt på 60 kilo filmmateriale fra Oles karriere, gikk det opp for meg at jeg hadde funnet en gullgruve, sier regissør Håvard Bustnes. 

Klemetsen_stort.jpg

22. august er det premiere på Blod og ære – kinodokumentaren om Ole "Lukkøye" Klemetsen og hans far "Big" John. – Da jeg forsto at familien satt på 60 kilo filmmateriale fra Oles karriere, gikk det opp for meg at jeg hadde funnet en gullgruve, sier regissør Håvard Bustnes.

Blod og ære er ingen boksefilm. Først og fremst skildrer den et nært forhold mellom far og sønn, forteller regissør Håvard Bustnes til Rushprint.

Det var forfatter Bjørn- Erik Hansen som i 2002 skrev boken "Lukkøye" om Ole Klemetsens boksekarriere. Han ønsket å lage en dokumentar om Team Klemetsen, og etter at han pitchet prosjektet under Kosmorama, tok Bustnes kontakt.

– Jeg er ikke spesielt interessert i boksing. I utgangspunktet synes jeg ikke sporten er videre sympatisk heller. Men som dokumentarfilmskaper interesserte jeg meg for det sterke far- og sønnforholdet. At en far sender sin sønn ut på en av verdens farligste sportsarenaer, synes jeg er veldig fascinerende, forteller Bustnes.

Som legger til at det faktum at Klemetsen-familien er tatere har gitt Blod og ære en ekstra dimensjon.

– Det var uunngåelig å ikke legge vekt på at familien Klemetsen er tatere. John føler seg som en moderne tater, og er stolt av det. Identiteten er ekstremt viktig for ham, spesielt fordi han er en gammel mann som kjemper mot kreften. Han vil at Ole skal lære seg å være stolt av å ha tater-blod i årene, sier Bustnes, som håper at Blod og ære kan sette taterkulturen i et positivt lys.

Fra boksing til danseband
Etter 25 år i ringen og like mange år i tabloidpressen er Team Klemetsen godt kjent hos det norske folk. I boksermiljøet var de outsidere som hele veien gikk imot Norsk Bokseforbund. Likevel hadde Lukkøye som profesjonell bokser 45 seire og bare 6 tap før han la opp i 2001.

De siste syv årene har far og sønn viet tiden til dansebandmusikken, og er i dag en del av et omreisende danseorkester. Bustnes forteller at han ønsket å vise et annet bilde av Klemetsen-familien enn det medieskapte sirkuset de fleste kjenner til.

– De har ingen filter, ingen presseplaner. Familien Klemetsen stiller opp på alt, og dette er nok grunnen til at de har blitt fremstilt som egne og pr-kåte. Mitt inntrykk av dem var også i utgangspunktet farget av den glansa pressen, sier Bustnes.

Som etter tre dager med prøvefilming syntes Klemtsen-familien representerte noen av de mest åpne og imøtekommende menneskene han noensinne hadde dokumentert som dokumentarfilmskaper.

– Mitt mål er at jo mer man misliker familien Klemetsen når man går inn i kinosalen, desto mer skal man like dem når man går ut av den igjen, sier regissøren.

Bustnes.jpg
Foto: Regissør Håvard Bustnes

Blod og ære er et resultat av 10 opptaksdager og 60 kilo filmmateriale. Da Bustnes fikk vite at familien Klemetsen satt på flere dager med filmmateriale fra Lukkøyes dager i ringen, gikk det opp for ham at han hadde funnet en gullgruve.

– De hadde filmet med super 8-kamera, og moren til Ole hadde opptak fra tv-sendinger som ikke er å få tak i lenger. Som dokumentarfilmskaper er det helt unikt å få mulighet å bearbeide et slikt dokumentarmateriale.

Blod og ære skulle i utgangspunktet bli en tv-dokumentar. Men da den klippede festivalversjonen vant Dokumentarfilmprisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad tidligere i sommer, endret planene seg.

Oslokino ringte og sa de ville vise filmen. Nå skal Blod og ære vises på 26 kinoer, i tillegg til at den etter hvert skal sendes på "Fakta på lørdag".

Sier regissøren, og gir mye av æren til klipper Anders Teigen. – Mye av historien blir til i klippen når man jobber med et så omfangsrikt materiale, avslutter han.

Blod og ære har kinopremiere 22. august, og kommer opp på kino i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Se traileren fra filmen her.

Foto: Blod og ære

Taterblod, svette og tårer

Klemetsen_lite.jpg22. august er det premiere på Blod og ære – kinodokumentaren om Ole "Lukkøye" Klemetsen og hans far "Big" John. – Da jeg forsto at familien satt på 60 kilo filmmateriale fra Oles karriere, gikk det opp for meg at jeg hadde funnet en gullgruve, sier regissør Håvard Bustnes. 

Klemetsen_stort.jpg

22. august er det premiere på Blod og ære – kinodokumentaren om Ole "Lukkøye" Klemetsen og hans far "Big" John. – Da jeg forsto at familien satt på 60 kilo filmmateriale fra Oles karriere, gikk det opp for meg at jeg hadde funnet en gullgruve, sier regissør Håvard Bustnes.

Blod og ære er ingen boksefilm. Først og fremst skildrer den et nært forhold mellom far og sønn, forteller regissør Håvard Bustnes til Rushprint.

Det var forfatter Bjørn- Erik Hansen som i 2002 skrev boken "Lukkøye" om Ole Klemetsens boksekarriere. Han ønsket å lage en dokumentar om Team Klemetsen, og etter at han pitchet prosjektet under Kosmorama, tok Bustnes kontakt.

– Jeg er ikke spesielt interessert i boksing. I utgangspunktet synes jeg ikke sporten er videre sympatisk heller. Men som dokumentarfilmskaper interesserte jeg meg for det sterke far- og sønnforholdet. At en far sender sin sønn ut på en av verdens farligste sportsarenaer, synes jeg er veldig fascinerende, forteller Bustnes.

Som legger til at det faktum at Klemetsen-familien er tatere har gitt Blod og ære en ekstra dimensjon.

– Det var uunngåelig å ikke legge vekt på at familien Klemetsen er tatere. John føler seg som en moderne tater, og er stolt av det. Identiteten er ekstremt viktig for ham, spesielt fordi han er en gammel mann som kjemper mot kreften. Han vil at Ole skal lære seg å være stolt av å ha tater-blod i årene, sier Bustnes, som håper at Blod og ære kan sette taterkulturen i et positivt lys.

Fra boksing til danseband
Etter 25 år i ringen og like mange år i tabloidpressen er Team Klemetsen godt kjent hos det norske folk. I boksermiljøet var de outsidere som hele veien gikk imot Norsk Bokseforbund. Likevel hadde Lukkøye som profesjonell bokser 45 seire og bare 6 tap før han la opp i 2001.

De siste syv årene har far og sønn viet tiden til dansebandmusikken, og er i dag en del av et omreisende danseorkester. Bustnes forteller at han ønsket å vise et annet bilde av Klemetsen-familien enn det medieskapte sirkuset de fleste kjenner til.

– De har ingen filter, ingen presseplaner. Familien Klemetsen stiller opp på alt, og dette er nok grunnen til at de har blitt fremstilt som egne og pr-kåte. Mitt inntrykk av dem var også i utgangspunktet farget av den glansa pressen, sier Bustnes.

Som etter tre dager med prøvefilming syntes Klemtsen-familien representerte noen av de mest åpne og imøtekommende menneskene han noensinne hadde dokumentert som dokumentarfilmskaper.

– Mitt mål er at jo mer man misliker familien Klemetsen når man går inn i kinosalen, desto mer skal man like dem når man går ut av den igjen, sier regissøren.

Bustnes.jpg
Foto: Regissør Håvard Bustnes

Blod og ære er et resultat av 10 opptaksdager og 60 kilo filmmateriale. Da Bustnes fikk vite at familien Klemetsen satt på flere dager med filmmateriale fra Lukkøyes dager i ringen, gikk det opp for ham at han hadde funnet en gullgruve.

– De hadde filmet med super 8-kamera, og moren til Ole hadde opptak fra tv-sendinger som ikke er å få tak i lenger. Som dokumentarfilmskaper er det helt unikt å få mulighet å bearbeide et slikt dokumentarmateriale.

Blod og ære skulle i utgangspunktet bli en tv-dokumentar. Men da den klippede festivalversjonen vant Dokumentarfilmprisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad tidligere i sommer, endret planene seg.

Oslokino ringte og sa de ville vise filmen. Nå skal Blod og ære vises på 26 kinoer, i tillegg til at den etter hvert skal sendes på "Fakta på lørdag".

Sier regissøren, og gir mye av æren til klipper Anders Teigen. – Mye av historien blir til i klippen når man jobber med et så omfangsrikt materiale, avslutter han.

Blod og ære har kinopremiere 22. august, og kommer opp på kino i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Se traileren fra filmen her.

Foto: Blod og ære

MENY