Historisk juryleder

JuryenLite.jpgÅrets Cannes-jury gjenspeiler filmens globale natur og juryarbeidets kompleksitet. Men juryleder Sean Penn har allerede trumfet gjennom sin vilje ved å innføre en helt ny sideseksjon – for bare én film.

JuryenStort.jpg

Årets Cannes-jury gjenspeiler filmens globale natur og juryarbeidets kompleksitet. Men juryleder Sean Penn har allerede trumfet gjennom sin vilje ved å innføre en helt ny sideseksjon – for bare én film.

CANNES/RUSHPRINT

– Det var derfor jeg tok denne jobben, spøkte juryleder Sean Penn under pressekonferansen i Cannes. – Nå kan jeg bestemme.

Penn har tidligere gitt uttrykk for det umulige ved å måle kunstneriske uttrykk gjennom slike juryer, men mente Cannes var unntaket fra regelen. Eller som moderator Henri Bear formulerte det: Cannes har vært god mot Penn opp gjennom årene – og Penn har vært god mot festivalen. Han fikk skuespillerprisen i Cannes for She’s So Lovely, og hans egne filmer er vist på festivalen, fra debuten Indian Runner til The Pledge. Mange mener at den begeistrede mottakelsen i Cannes for Penns innsats i Clint Eastwoods Mystic River var med på å gi ham Oscar for beste skuespiller.

Kanskje var det årelange vennskapet med Cannes årsaken til at Penn kunne trumfe gjennom en nyvinning: "Presidentens valg". Festivalledelsen vil ikke si om dette bare blir et engangstilfelle – ryktene skal ha det til at Penn stilte det som et ultimatium. Ikke overraskende er det en film med en tydelig sosial profil Penn har valgt ut til denne ene spesialvisningen. The Third Wave er en dokumentar av Alice Thompsen om ettervirkningene av tsunamien på Sri Lanka.

– Det er en viktig film. Ikke minst med tanke på verdens tilstand, og det faktum at politikerne synes ute av stand til å gjøre noe med situasjonen. Filmen er modig, emosjonell og inspirerende. Den er det nærmeste jeg har kommet en filmopplevelse som gir noen svar på hva som er meningen med tilværelsen.

Hva slags forhåpninger Penn har til festivalens hovedprogram, ville han ikke si så mye om. Han fremhevet juryens sterke faglige og globale sammensetning. Den består av den meksikanske regissøren Alfonso Cuaron (Children of Men), den amerikanske skuespilleren Natalie Portman (V for Vendetta), den iranske tegneserieskaperen og regissøren Marjane Satrapi (Persepolis), den italienske skuespilleren Sergio Castellitto (My Mother’s Smile), den franske skuespilleren Jeanne Balibar (Clean), den thailandske regissøren Apichatpong Weerasethakul (Tropical Malady), den fransk-algerirske regissøren Rachid Bouchareb (Days of Glory) og den tyske skuespilleren Alexandra Maria Lara (Downfall).

– Dette er en veldig talentfull jury, sa Penn. Jeg tror vi er på bølgelengde i forhold til hvordan vi skal se og vurdere disse filmene. Det handler ikke i mine øyne om å kåre en vinner, vi skal isteden komme fram til et konsensus der vi skal fremheve og feire de filmene som fortjener det.

Det var en tydelig nervøs og litt ukomfortabel jury som møtte den internasjonale pressen. Stemningen ble ikke mindre trykket da Penn ble spurt om juryen kan vurdere sine kolleger på en objektiv og uhildet måte, og han svarte at han vanligvis oppfattet slike spørsmål som provoserende. Derfor løsnet det litt på trykket da Cuaron spøkefullt utbrøt at han ville heie på de meksikanske filmene, uansett.

Som vanlig ble Penn spurt om sin politiske orientering, og han bekreftet amerikanske journalisters antakelser om at han gikk god for Barack Obama. Og ingen pressekonferanse med Penn uten et utfall mot den sittende presidenten:

– Det er ille at vi må bastardisere begrepet politikk ved å knytte det til den typen personer.

Du kan lese våre daglige rapporter fra Cannes på vår blogg: CANNESBLOGGEN

Historisk juryleder

JuryenLite.jpgÅrets Cannes-jury gjenspeiler filmens globale natur og juryarbeidets kompleksitet. Men juryleder Sean Penn har allerede trumfet gjennom sin vilje ved å innføre en helt ny sideseksjon – for bare én film.

JuryenStort.jpg

Årets Cannes-jury gjenspeiler filmens globale natur og juryarbeidets kompleksitet. Men juryleder Sean Penn har allerede trumfet gjennom sin vilje ved å innføre en helt ny sideseksjon – for bare én film.

CANNES/RUSHPRINT

– Det var derfor jeg tok denne jobben, spøkte juryleder Sean Penn under pressekonferansen i Cannes. – Nå kan jeg bestemme.

Penn har tidligere gitt uttrykk for det umulige ved å måle kunstneriske uttrykk gjennom slike juryer, men mente Cannes var unntaket fra regelen. Eller som moderator Henri Bear formulerte det: Cannes har vært god mot Penn opp gjennom årene – og Penn har vært god mot festivalen. Han fikk skuespillerprisen i Cannes for She’s So Lovely, og hans egne filmer er vist på festivalen, fra debuten Indian Runner til The Pledge. Mange mener at den begeistrede mottakelsen i Cannes for Penns innsats i Clint Eastwoods Mystic River var med på å gi ham Oscar for beste skuespiller.

Kanskje var det årelange vennskapet med Cannes årsaken til at Penn kunne trumfe gjennom en nyvinning: "Presidentens valg". Festivalledelsen vil ikke si om dette bare blir et engangstilfelle – ryktene skal ha det til at Penn stilte det som et ultimatium. Ikke overraskende er det en film med en tydelig sosial profil Penn har valgt ut til denne ene spesialvisningen. The Third Wave er en dokumentar av Alice Thompsen om ettervirkningene av tsunamien på Sri Lanka.

– Det er en viktig film. Ikke minst med tanke på verdens tilstand, og det faktum at politikerne synes ute av stand til å gjøre noe med situasjonen. Filmen er modig, emosjonell og inspirerende. Den er det nærmeste jeg har kommet en filmopplevelse som gir noen svar på hva som er meningen med tilværelsen.

Hva slags forhåpninger Penn har til festivalens hovedprogram, ville han ikke si så mye om. Han fremhevet juryens sterke faglige og globale sammensetning. Den består av den meksikanske regissøren Alfonso Cuaron (Children of Men), den amerikanske skuespilleren Natalie Portman (V for Vendetta), den iranske tegneserieskaperen og regissøren Marjane Satrapi (Persepolis), den italienske skuespilleren Sergio Castellitto (My Mother’s Smile), den franske skuespilleren Jeanne Balibar (Clean), den thailandske regissøren Apichatpong Weerasethakul (Tropical Malady), den fransk-algerirske regissøren Rachid Bouchareb (Days of Glory) og den tyske skuespilleren Alexandra Maria Lara (Downfall).

– Dette er en veldig talentfull jury, sa Penn. Jeg tror vi er på bølgelengde i forhold til hvordan vi skal se og vurdere disse filmene. Det handler ikke i mine øyne om å kåre en vinner, vi skal isteden komme fram til et konsensus der vi skal fremheve og feire de filmene som fortjener det.

Det var en tydelig nervøs og litt ukomfortabel jury som møtte den internasjonale pressen. Stemningen ble ikke mindre trykket da Penn ble spurt om juryen kan vurdere sine kolleger på en objektiv og uhildet måte, og han svarte at han vanligvis oppfattet slike spørsmål som provoserende. Derfor løsnet det litt på trykket da Cuaron spøkefullt utbrøt at han ville heie på de meksikanske filmene, uansett.

Som vanlig ble Penn spurt om sin politiske orientering, og han bekreftet amerikanske journalisters antakelser om at han gikk god for Barack Obama. Og ingen pressekonferanse med Penn uten et utfall mot den sittende presidenten:

– Det er ille at vi må bastardisere begrepet politikk ved å knytte det til den typen personer.

Du kan lese våre daglige rapporter fra Cannes på vår blogg: CANNESBLOGGEN

MENY